Samovznícení PC

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Fox8
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Samovznícení PC

Příspěvekod Fox8 » 31 srp 2011 09:47

Zdravím, vím, že je to asi banalita, ale nevíte, proč může PC samo ode sebe hořet?
Myslím tím doslova. :evil:
Zapnuli nám elektriku, protože opravovali vedení. Ja aktivně 5 minut na to pustil PC (píšu teď z něj) sedim, pokuřuju cigárko, čekám až se pustí QIP a najednou dým. Myslel jsem, že z cigarety, ale co se nestane :D smrad spáleniny a najednou nomitor vypnul a nic mačkam reset
a až pak si všimnu plamínku v bedně ... Shořeli mi všechny kable a zdroj. Byl to chudák Forton :mad:

Nebude nějaká chyba někde? Nechci aby mi někdy shořel dům, až budu přes den, kdy nejsem doma stahovat
Intel Xeon E5-1650v3, 64GB RAM, GTX970, 1TB SSD, 2TB plotna

Reklama
Mirek1
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Samovznícení PC

Příspěvekod Mirek1 » 31 srp 2011 09:51

...A proč máš zapnuté PC když nejsi doma.Docela nebezpečné.. :lol:
To tu hru si můžeš stáhnout jindy,ne? :lol:

Ondys
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Ondys » 31 srp 2011 09:53

Když zpravují elektriku u mě, tak mi PC taky blbne, když elektrikou mají zpravenou a zapnou ji, tak mi PC buď nechce najet, nebo najede a ukáže se černá smrt, nebo se pořád restartuje...
IMHO se po tom zpravení elektriky dostal buď silný, nebo slabý el. proud, a ten zdroj ho neuměl zpracovat...

Až budou příště zpraovat elektriku, tak vyndej celé PC ze zásuvky, a až elektrika zase půjde, počkej alespoň 10-20min. ;)
Never stop dreaming.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 31 srp 2011 09:58

Kup si přepěťovou zásuvku ta to vypne kdyby náhodou :D

To Mirek1:
Nevím jakl ty, ale já tak jednou do měsíce nechávám PC projet antivirem a proto ho nechávám zaplý i když zrovna nejsem doma :D
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Fox8
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Fox8 » 31 srp 2011 10:05

Mirek1 píše:...A proč máš zapnuté PC když nejsi doma.Docela nebezpečné.. :lol:
To tu hru si můžeš stáhnout jindy,ne? :lol:

Tak doma je hodně PC na každého člena v rodině a když tu nejsem nevadí mi rychlost :D ... Jindy to stačí největší zatěž ma asi to moje.

No ono přepěťová ochrana je dražší než to moje PC co je poskládané co se našlo v poličkách a v šuplících. Říkam PC už jede přehodil sem zdroj kable a chladič na CPU, protože měl spálené káble...

No možná to bylo tím. Teď PC přes noc jelo ikddyž sem měl strach, že v noci uhořím a zatím nic ... jen je mi líto toho fortona .. . :eh:
Intel Xeon E5-1650v3, 64GB RAM, GTX970, 1TB SSD, 2TB plotna

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 31 srp 2011 11:10

Přepěťovka je v tomto případě zcela na prd. Ta je určena k tomu, aby do zdroje nevlítlo přepětí a to se tam nedostane tím, že se někdo bude vrtat v rozvaděči, ale při bouřce...
Problém hořícího zdroje je téměř na 100% ve vyschlých elektrolytech. Pokud zdroj jede, tak se v podstatě nic neděje, sice napětí není ideálně vyfiltrované, ale vše jede. Nic nevadí, že počítač je "vypnutý". Záměrně dávám vypnutý do uvozovek, protože zdroj je neustále ve stand-by režimu a tudíž i kondenzátory jsou stále nabité. Peklo nastane, když se zdroj odpojí od sítě. Vypínačem na zdroji, vytažením ze zásuvky, nebo vemenem, opravujícím elektriku. Kondenzátory se vybijí a při zapnutí se začnou nabíjet a jelikož jsou vyschlé, představují pro zdroj téměř zkrat, který v lepším případě odpálí triaky na vstupu zdroje. V tom horším případě triaky dávají, jak o život a zahoří něco jiného... :huh:
A nenechme se mýlit, že riziko hrozí jen od počítačů. Podobně nám může vypálit byt kterýkoliv spotřebič, který čeká na náš příchod ve stand-by režimu. Televize, video, DVD, myčka, pračka,... V požárních statistikách je pak uvedeno: chyba na elektroinstalaci...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

xboardX
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod xboardX » 31 srp 2011 11:12

A pravidelná údržba byla??? Bratr spálil zdroj i s deskou jen kvůli prachu ve zdroji... teď čistí PC jednou měsíčně... :D
AMD RYZEN 7 1800X, MSI CORE FROZR XL, ASUS ROG STRIX X370-F GAMING, Corsair Vengeance 32GB DDR4 (Kit 4x8GB) 2666MHz, ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX-GAMING 4GB GDDR5, Transcend MTS820 240GB, WD SATA III 3+1 TB, NZXT Phantom Red, be quiet! DARK POWER PRO 11 750W, WIN 10 PRO :inlove:

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”