Zrušení terminálu
Zrušení terminálu
Ahoj,tak se opět po dlouhé době ptám na otázku ohledně linuxu.Mám na Ubuntu instalovat jakýkoliv program (který není v ubuntu obchodu nebo jak se to menuje) a musím ho vždy nějak instalovat přes terminál....věrte nebo ne a možná některé linuxáky naštvu,ale já osobně nenávidím terminál....to je furt ,,Přetáhnout program na terminál,napsat své heslo z účtu a ještě potvrzovat Y/N"....nevím jak to řeší na Macu ale ve Windows mi to je přijemnější...a to už přestávám windows použivat.Co jsem slyšel,tak myslím že Ubuntu chce s terminálem končit...prý by se už ani neměl vyskytovat v budoucím kernelu linuxu (nebo možná měl,ale co jsem slyšel,tak by se dosti podobal tomu z windowsu)...každopádně,nechci čekat než to ubuntu vyřeší (a jestli to vůbec vyřeší)...je tedy nějaká šance jak instalaci provádět uživatelsky přátelsky?Bez terminálů a těch obštrukcí kolem toho....předem díky za odpovědi a nápady.
Re: Zrušení terminálu
Máš na mysli nějaký program, který není v repozitáři? Pak záleží na tvůrci toho programu, a (ne)schopnosti správce počítače. Možností je spousta, od kompletní binárky která se sama rozbalí, přes instalační balíček, až po zdrojové kódy které musíš sám zkompilovat.
Zajímalo by mě co s tím systémem vyvádíš, za roky co Ubuntu používám jsem příkazový řádek pro instalaci použil jedinkrát, z dobré stovky instalovaných programů. Ve všech ostatních případech stačilo je poklikat (u mě kliknout, mám nastavení spuštění na jednoklik) na stažený balíček, jednou napsat heslo a po proběhnutí odkliknout konec. Mnohem jednodušší než ve Windows, zvlášť ve Vistě kdy bych se z té klikací buzerace snad posral.
V linuxovém kernelu žádný terminál není, ani nic podobného, zato ve windowsovém kernelu jsou veškeré grafické služby, což je bezpečnostní díra velikosti Panamského průplavu, kterou není možné žádným způsobem odstranit. Navíc příčina mnoha pádů. Prostě totálně chybný návrh, což se ale u programů vytvářených pouze za účelem finančního zisku dá očekávat.
Další věc je, že o instalaci programů a údržbu by se měl v každém případě měl starat správce věci znalý, nikoliv uživatel, což je, jak Microsoft oprávněně předpokládá, v naprosté většině úplná lama která o fungování počítače nemá ani páru, v horším případě si myslí bludy biblické velikosti. To platí u Linuxu i u Windowsu, ve druhém případě to ale má horší následky, protože kvůli nevědomosti windowsáků je každý podobně postižený počítač i se všemi firewally a antiviry od prvního zapnutí potencionálním členem botnetu nebo minimálně líhní virů. A takových je miliarda...
Jediný způsob jak se spřátelit s počítačem je naučit se o něm mnohem víc, třeba já jsem si kdysi vyzkoušel i jednodisketový Linux a dokonce Minix, abych pořádně pochopil jak to v Unixových systémech přesně funguje a jak se s nimi správě zachází. Ono se to od CP/M stylu (z osmibitových počítačů sedmdesátých let) dodnes bohužel přežívajícího ve Windowsu dost podstatně liší, už jen tím že ty systémy jsou navržené pro současnou obsluhu stovek i tisíců uživatelů, ne jen jednoho.
Přesto terminál používám jen minimálně, třeba k vyřešení nějakého problému, který se dá bleskově odstranit jedním příkazem.
Takže jak řekl Lenin: Učit se, učit se, učit se. Číňani a Indové se učí, jim patří budoucnost.
Zajímalo by mě co s tím systémem vyvádíš, za roky co Ubuntu používám jsem příkazový řádek pro instalaci použil jedinkrát, z dobré stovky instalovaných programů. Ve všech ostatních případech stačilo je poklikat (u mě kliknout, mám nastavení spuštění na jednoklik) na stažený balíček, jednou napsat heslo a po proběhnutí odkliknout konec. Mnohem jednodušší než ve Windows, zvlášť ve Vistě kdy bych se z té klikací buzerace snad posral.
V linuxovém kernelu žádný terminál není, ani nic podobného, zato ve windowsovém kernelu jsou veškeré grafické služby, což je bezpečnostní díra velikosti Panamského průplavu, kterou není možné žádným způsobem odstranit. Navíc příčina mnoha pádů. Prostě totálně chybný návrh, což se ale u programů vytvářených pouze za účelem finančního zisku dá očekávat.
Další věc je, že o instalaci programů a údržbu by se měl v každém případě měl starat správce věci znalý, nikoliv uživatel, což je, jak Microsoft oprávněně předpokládá, v naprosté většině úplná lama která o fungování počítače nemá ani páru, v horším případě si myslí bludy biblické velikosti. To platí u Linuxu i u Windowsu, ve druhém případě to ale má horší následky, protože kvůli nevědomosti windowsáků je každý podobně postižený počítač i se všemi firewally a antiviry od prvního zapnutí potencionálním členem botnetu nebo minimálně líhní virů. A takových je miliarda...
Jediný způsob jak se spřátelit s počítačem je naučit se o něm mnohem víc, třeba já jsem si kdysi vyzkoušel i jednodisketový Linux a dokonce Minix, abych pořádně pochopil jak to v Unixových systémech přesně funguje a jak se s nimi správě zachází. Ono se to od CP/M stylu (z osmibitových počítačů sedmdesátých let) dodnes bohužel přežívajícího ve Windowsu dost podstatně liší, už jen tím že ty systémy jsou navržené pro současnou obsluhu stovek i tisíců uživatelů, ne jen jednoho.
Přesto terminál používám jen minimálně, třeba k vyřešení nějakého problému, který se dá bleskově odstranit jedním příkazem.
Takže jak řekl Lenin: Učit se, učit se, učit se. Číňani a Indové se učí, jim patří budoucnost.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Faraon:dělám různé věci,tŕeba neustále si z PC délám server pro hraní her a dělat furt ty prkotiny s terminálem mě unavují...jestli mi odpovíš,že když se mi to nelíbí,tak ať mám přejít na win,tak nepřejdu...s linuxem jsem spokojen,až na terminál.
Hoff: né všechny programy jsou v ,,centrum softwaru".
Hoff: né všechny programy jsou v ,,centrum softwaru".
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tak si přes centrum softwaru nainstaluj synaptic a tam je toho trošičku více.
Proč přecházet na win. Pokud umíš trochu CMD z widlí, tak jseš za vodou.
Proč přecházet na win. Pokud umíš trochu CMD z widlí, tak jseš za vodou.
Antaury píše:jestli mi odpovíš,že když se mi to nelíbí,tak ať mám přejít na win
Tak to by mě ani nenapadlo, právě naopak. Viz ten poslední řádek mého minulého příspěvku.
Akorát že se budeš muset přizpůsobit tomu co požadují tvůrci těch programů které instaluješ, nebo na ně tlačit aby ti udělali nějaký windoze-like instalátor. Jenže kvůli různorodosti stovek linuxových distribucí bude fungovat jen v několika z nich, navíc si nejspíš řeknou (jestli vůbec něco řeknou) že kvůli jedné lamě si nebudou drásat játra

Mimochodem, na herní server počítač s GUI? To snad nemyslíš vážně, zabrat hromadu paměti omalovánkami... Správný server nemá ani monitor ani klávesnici, je to jen škatule připojená k síti a správcovat se dá z kteréhokoliv místa Zeměkoule třeba přes terminál v mobilu.
Prostě instalace záleží na tom, kdo ten program tvoří, pokud ti dodá balíček pro tvojí distribuci (třeba .deb nebo .rpm), tak je instalace otázka jednoho kliku myší, pokud nenastanou problémy se závislostmi. Ono to tak nevypadá, ale ty balíčkovací systémy jsou v Linuxu vyřešené mnohem lépe než instalace ve Windows

P.S. Dnes to platí pro Linux: Unix je naprosto jednoduchý operační systém. Jen musíte být geniální, abyste pochopili tu jednoduchost.
EDIT: A s tím rušením terminálu je to vlastně úplný nesmysl, teď na Ubuntu mám šest textových terminálů a jeden grafický současně, zkus si zmáčknout Ctrl+Alt+F1 (až F6), přeskakuje se mezi nimi Alt+Fx a do grafického se vrací Alt+F7. Leda na tabletu...
Samozřejmě že ten server běží na mém PC na kterém normálně pracuji
... Jako,přiznávám,nejsem lama
Už s počítači néjaký čas pracuji...mám štěstí že jsem dospěl vůbec k tomu,že nejsem jak mí blbí spolužáci a nenadávám,že mi na linuxu nejde WoW (ale ono to tam přecejen de,když se chce
)...Prostě ani neví co linux je,takže lamo mi neříkej prosím...jako s terminálem já pracovat umím,jen mé to někdy až moc štve.Chtělo by to něco podobného jako je to centrum softwaru v Ubuntu,ale mnohem větší a aby tam mohl kdokoliv a cokoliv moct něco přidat (něco jak appStore)...

Tu lamu jsem takhle nemyslel
To si zase moc bereš.
"aby tam mohl kdokoliv a cokoliv moct něco přidat" - Tohle mi právě nepřipadá jako dobrý nápad, on i ten AppStore je dost přísně hlídaný, a podívej se jak kvůli jednomu řádku v Pythonu dopadl důvěřivý Michal

"aby tam mohl kdokoliv a cokoliv moct něco přidat" - Tohle mi právě nepřipadá jako dobrý nápad, on i ten AppStore je dost přísně hlídaný, a podívej se jak kvůli jednomu řádku v Pythonu dopadl důvěřivý Michal

jj,asi jsem si to fakt vzál moc osobně
... No...je mi trochu divné,že jede python i na windows,moc se zas v programovacích jazycích nevyznám,protože se teprve začnu učit javu a potom by se hodil takovej pascal no a nakonec PHP...
Ale jak bylo vidět z reakce ostatních,tak asi neni python bez virtualizace na windows uskutečnitelný aby šel zprovoznit :)

Tak Michal už tam není, smazali ho i s jeho nadávkami. 
Začni radši tím Pascalem, zdá se že začínat Javou není úplně dobrý nápad. Pascal je speciálně pro výuku programování vyvinutý, takže má pár vlastností které ostré jazyky nemají, například že tě naučí psát programy slušně a přehledně, a také za tebe ohlídá spoustu začátečnických chyb (a hned ti za každou nafackuje), což ti ušetří hodiny a hodiny marného hledání, tam kde by člověk se znalostí věci jednou, dvakrát, mrknul okem.
Ani ten Python není pro začátek k zahození, i když je trochu mimo hlavní větev Céčkových jazyků, syntaxí i filozofií se dost liší. Na Windows běhá bez problémů, stejně jako na kterékoliv jiné platformě včetně PDA a lepších mobilních telefonů. Podobně jako ta Java.
A hlavně, nikdy na Linuxu nezadávej rm -rf a už vůbec ne s /
On se ten příkaz sice hodí k mazání neprázdných adresářů, ale při nepozornosti může mít stejný efekt jako format C: !
Spousta věcí v unixových systémech je otázka jednoho znaku, namísto několika slov se dá napsat některý z nich: / . ~ - &
V terminálu navíc existuje obrovské množství zkratek, třeba !ls použije naposledy použitý příkaz začínající písmeny ls (přesněji celý řádek, kde těch příkazů může být víc), nebo echo $? zobrazí návratovou hodnotu naposledy spuštěného programu...

Začni radši tím Pascalem, zdá se že začínat Javou není úplně dobrý nápad. Pascal je speciálně pro výuku programování vyvinutý, takže má pár vlastností které ostré jazyky nemají, například že tě naučí psát programy slušně a přehledně, a také za tebe ohlídá spoustu začátečnických chyb (a hned ti za každou nafackuje), což ti ušetří hodiny a hodiny marného hledání, tam kde by člověk se znalostí věci jednou, dvakrát, mrknul okem.
Ani ten Python není pro začátek k zahození, i když je trochu mimo hlavní větev Céčkových jazyků, syntaxí i filozofií se dost liší. Na Windows běhá bez problémů, stejně jako na kterékoliv jiné platformě včetně PDA a lepších mobilních telefonů. Podobně jako ta Java.
A hlavně, nikdy na Linuxu nezadávej rm -rf a už vůbec ne s /

On se ten příkaz sice hodí k mazání neprázdných adresářů, ale při nepozornosti může mít stejný efekt jako format C: !
Spousta věcí v unixových systémech je otázka jednoho znaku, namísto několika slov se dá napsat některý z nich: / . ~ - &
V terminálu navíc existuje obrovské množství zkratek, třeba !ls použije naposledy použitý příkaz začínající písmeny ls (přesněji celý řádek, kde těch příkazů může být víc), nebo echo $? zobrazí návratovou hodnotu naposledy spuštěného programu...
som "novacik na linuxe.. cca pol roka" no teraz si neviem pracu bez terminalu predstavit. cezen som nainstaloval ku gnome aj KDE plasma desktop...
ak chces program : $ program -> $ program nieje nainstalovany pre instalaciu zadajte apt-get install program -> $ sudo apt-get install program... a terminal po zadani hesla vsetko za mna odmaka..... ovsem obcas ked sa cloveku nechce za hodinu 10x zadavat heslo staci si nastavit su kde budes trvale prihlaseny ako root no pozor na nespravne kroky. a ak nieje program v repozitaroch staci nan kliknut pravim tlacidlom a spustit v spravca softveru... a mas to cez graficke rozhranie...
ak chces program : $ program -> $ program nieje nainstalovany pre instalaciu zadajte apt-get install program -> $ sudo apt-get install program... a terminal po zadani hesla vsetko za mna odmaka..... ovsem obcas ked sa cloveku nechce za hodinu 10x zadavat heslo staci si nastavit su kde budes trvale prihlaseny ako root no pozor na nespravne kroky. a ak nieje program v repozitaroch staci nan kliknut pravim tlacidlom a spustit v spravca softveru... a mas to cez graficke rozhranie...
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Terminal je v Linuxe asi ta najlepsia vec. Rychla praca, ssh funguje aj cez mobilne pripojenie. Nefunguje program, spustim cez terminal a vidim presne co sa deje, pripadne chyby.
Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”