Poskozene sektory na HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Poskozene sektory na HDD

Příspěvekod Viktor.Z » 18 zář 2012 18:10

Zdravim. V prvni rade se chci omluvit, ze pisu bez diakritiky, protoze jsem na PS3, protoze na PC prave provadim checkdisk.

Memu PC by se uz klidne dalo rikat likvidator pevnych disku. Pred tim jsem zlikvidoval dva 1,5TB WD Caviar Green disky. HD Tune uz zhruba po mesici zacal ukazovat spoustu POSKOZENYCH sektoru (ukazoval je jako cervene). System se zasekaval a pak se uz vubec nespustil. Ale to mi pak bylo receno, ze Caviar Green neni vhodny pro operacni system. Tak jsem je vymenil za Caviar Black. No nekontroloval jsem ty sektory. Mohly uz tam byt vadne nejakou dobu. Problemy to zacalo delat asi po roce. Windows zacal pri startu provadet checkdisk a HD Tune ukazoval 77 tentokrat ale pouze nestabilnich sektoru oznacene zlute. No nejak zvlastni problemy to nedelalo az na ten otravny checkdisk. Jen teda PC bylo trochu pomalejsi. Ale to zas nemuselo byt tim. No provadel jsem i ten detailnejsi checkdisk pres windows ktery trva asi 3 hodiny. Naslo to vadne sektory a zmrvilo mi to Mass Effect 2, protoze to v tom naslo soubory v tech vadnych sektorech. No to je jedno. Mass Effect jsem smazal. HD Tune ale porad ukazoval ty nestabilni sektory. Vcera jsem byl tedy disk vratit. Pri me smule mi ho tentokrat nevymenili, protoze na nem nasli skrabanec, ktery vim, ze uz tam byl, kdyz uz jsem ho koupil. No moje blbost, ze jsem to neresil. Nechali si ho a daj mi pry vedet jestli mi reklamaci uznaj. No nacpal jsem tedy Win 7 do meho druheho uz tak nacpaneho 1,5TB Caviar Black. To bylo vcera. Asi tak kazdou hodinu jsem pres HD Tune kontroloval sektory a vse v pohode. PC lita jak drak. Dneska to zapnu a HD Tune zas ukazuje 1 nestabilni sektor, do prdele :-( Tak jsem zase rozjel ten dlouhy checkdisk. Ale ja uz fakt nevim co s tim. S diskem nijak nehazim, nekopu do nej, ani s nim nijak nemanipuluju. Proste s nim delam to na co je urcen a to je ze ho bezpecne pripevni do PC a nainstaluju do nej system a ukladam na nej data, spoustim programy, filmy, hudbu a hry. Co mam delat, aby mi tz disky porad neumirali? Nejradsi bych si poridil SSD ktery je postaven uplne jinak. Nema zadny pitomy moturky ktery se muzou snadno dojebat. Jenze SSD je drahy a nemam ted na to prachy. Nevite prosim vas o nejakem zpusobu jak ty sectory opravit? Vim ze zalezi na tom jak jsou ty sektory poskozene. Kdyz je to fyzicky, nejde s tim delat nic. A taky jak tomu predejit? Ale to je asi hodne siroka otazka. Ale taky by me docela zajimalo do jake miry HD Tune keca. A vlastne i system, kdyz dela automaticky checkdisk pri spousteni. Jestli je vazne neco se samotnym diskem a nebo je jen neco spatne se soubory? Protoze jak jsem psal. Ten predchozi disk prakticky problemy nedelal.
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Poskozene sektory na HDD

Příspěvekod satam » 18 zář 2012 18:18

Vys.r se na WD a kup si pořádný Seagate určený pro použití v serverech. Místní odborníci Ti rádi poradí konkrétní typ. PC za tu likvidaci s největší pravděpodobností nemůže.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 18 zář 2012 18:26

POkud nabíhá chkdsk, tak bych věřil, že ty vadné sektory tam opravdu budou. Měl jsem podobné problémy. Taky si myslím, že PC za to nemůžu. Asi máš smůlu na disky. SPíš se divím, že po takových problémech ještě vyslovíš slovo WD :-) Kontroluj disky průběžně pomocí CrystalDiskInfo. Poškozené sektory neopravíš. Jen přesuneš, ale pořád tam budou a budou narůstat
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

-lukas-
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod -lukas- » 18 zář 2012 18:37

Pc je ten co mas v podpisu? jaky mas zdroj? pokud pretezujes spatnej zdroj, mas tam podpeti a velkej rozkmit, muze se disk sam nicit.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 18 zář 2012 18:42

2lukas: To si děláš srandu, či čo? :lol:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 18 zář 2012 18:46

Jak radí memphisto používej CDI a koukej také na teplotu disku - vysoké teploty mohou ty plotny takto poškozovat.

-lukas-
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod -lukas- » 18 zář 2012 20:46

@satam: proc bych si mel delat srandu? Nestabilni napajeni HDD muze zpusobit takovyhle problemy, pokud disk nema dost stavy pri roztaceni, kdyz zere nejvic, roztaci se moc dlouho a hlavicky se nezvednou dostatecne rychle, pripadne starej zdroj, kterej nema ochrany proti napetovejm spickam, proudu, apod.. Zdroj muze odchazet a bere s sebou citlivy komponenty, mobo si to nejak odfiltruje, vetrakum to nevadi, disk to nici. Pripadne obcasne podpeti, disk ztraci nahodne napajeni, to mu taky dost ublizuje. Pripadne mobo muze posilat logicky urovne mimo, to by se ale projevilo jinak, tam by pripadna smrt byla skoro okamzita.

Da se rict ze sou tri veci, ktery zpusobujou castou smrt disku.
1. Spatna serie disku, to ale funguje jen kdyz clovek bere typove porad ten samej disk.
2. Spatny urovne z mobo
3. Chyba napajeni z PSU = nestabilni napajeni(chyba primo ve zdroji), poskozena kabelaz, kontakty.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 18 zář 2012 21:35

Tak jsem zpět na PC. Prohlížet internet na PS3 je za trest.
memphisto píše:POkud nabíhá chkdsk, tak bych věřil, že ty vadné sektory tam opravdu budou. Měl jsem podobné problémy. Taky si myslím, že PC za to nemůžu. Asi máš smůlu na disky. SPíš se divím, že po takových problémech ještě vyslovíš slovo WD :-) Kontroluj disky průběžně pomocí CrystalDiskInfo. Poškozené sektory neopravíš. Jen přesuneš, ale pořád tam budou a budou narůstat
Já jsem doteď už nemohl vyslovit Caviar Green. Teď k tomu asi přihodím už celé Western Digital.
Doběhl checkdisk a ten jeden vadný sektor to opravilo. HD Tune už vše ukazuje jako OK. Stáhl jsem si teď i ten anime program CrystalDiskInfo a ten to ukazuje takhle:
Obrázek
Co se zobrazí, když je špatný sektor? Jinak teplota 36° by snad taky měla být v pořádku. Nebo ne?

Pokud jde o můj zdroj, tak myslím, že s tím bych problém snad mít neměl http://www.czc.cz/enermax-revolution85- ... 95/produkt Je to ta nejpřehnanější část, kterou mám v PC. Brečel jsem dost, když jsem do tohohle rval ty prachy, tak nechci snad radši ani slyšet, že je něco špatně s mým zdrojem :lol: A ano, to co mám v podpisu je moje PC.

Díky za odpovědi.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 18 zář 2012 21:37

Zdroj dražší než celej zbytek kompu. :lol: Pokud bude disk odcházet, tak Ti to bude značit podezřelý, přemapovaný a neopravitelný sektory.
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 18 zář 2012 21:48

Nevím co ti kdo co ukazoval, podle SMART attributů je disk OK. Žádné realokované sektory, pouze jedna chyba při zápisu. To sice není dobrý, ale zatím bych to neřešil.
Jinak chkdsk opraví pouze souborový systém, rozhodně neopraví vadné sektory. Žádný software neopraví vadné diskové sektory.
V Ovládací panely->Nástroje pro správu->Prohlížeč událostí->Protokoly systému Windows->klikni pravým myšítkem na protokol Systém, vyber Uložit všechny události jako, ulož to jako .evtx soubor a ten upni na http://www.leteckaposta.cz
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 18 zář 2012 22:08

Orcus píše:Zdroj dražší než celej zbytek kompu. :lol:
No to zas opravdu ne. Ani v dnešní době :wink:

MiliNess@ tady je ten soubor: http://leteckaposta.cz/505216414

Díky.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 18 zář 2012 22:53

Tak máš recht, opravdu je tam poškození. Nemusí to bých přímo chyba diskových ploten (proto se to neprojeví ve SMART atributech), problém tam ale je.
Zařízení \Device\Harddisk0\DR0 má chybný blok

Pokud je disk ještě v záruce, reklamuj ho.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Bitová kopie poškozené SD karty - náhledy OK, fotky ne Příloha(y)
    od simio.simsoft » 18 pro 2024 21:59 » v Problémy s hardwarem
    1
    2775
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 pro 2024 23:15

Zpět na “Problémy s hardwarem”