Správa oddílů u flash disku

...

Moderátor: Mods_senior

fafejt
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Správa oddílů u flash disku

Příspěvekod fafejt » 17 lis 2006 10:42

Zdravím, nevíte někdo jak a čím spravovat oddíly na USB flešce ?
Konktrétně mi jde o tohle: Koupil jsem si novou flešku a ta je rozdělena na 2 oddíly. Na jednom (má asi 1MB) je nějaký šifrovací prográmek (nešifruju) a druhý je zbytek disku. Rád bych tyto oddíly spojil do jednoho. Ve Windowsovské správě disků je u flešek možnost "zrušit oddíl" nepřístupná, další programy, které mám (Partition Magic a Acronic Disk Director) flešky nevidí. Starý dobrý FDISK z DOSu se mi na WinXP nepodařilo spustit. Zkoušek jsem i instalační CD s XP, tam možnost smazat/vytvořit oddíl při instalaci je, ale flešku nevidí. Díky za radu.

Reklama
ini808
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod ini808 » 17 lis 2006 11:53

Zkus jí celou naformátovat přes Windows a potom by to mohlo jít, nebo to jde třeba programem Pertition Magic.

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 17 lis 2006 12:23

Zasuň flashku do PC. Zkus pravým tlačítkem myši na Tento počítač, pak Spravovat a Správa disků. Pokud ji tam vidíš, tak by mělo jít spojit oba oddíly a pak ten nový naformátovat.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

fafejt
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod fafejt » 17 lis 2006 21:12

Naformátovat ji sice můžu (nová již naformátovaná byla - FAT), ale napřed jeden oddíl a potom druhý (hlásí se jako dva disky) a co dál ? Normální postup u HDD disků je ten, že se oba oddíly odstraní a vytvoří jeden nový (přes celý disk). Mám víc HDD - dva SATA v PC a další PATA v šuplíku a u všech tento postup funguje. Problém je v tom, že postup, který radí Luboš u flash disků nefunguje. Systém flešku detekuje, správce disků ji vidí, ale volba "odstranit oddíl" je v nabídce neaktivní (text je "zamlžený"). Děje se to u všech flešek, které mám, čili ve flešce problém není. A speciální programy na správu disků (Partition Magic a Acronic Disk Director) flešku nevidí. Teď mě napadá - a co u externího USB pevného disku - je to vlastně ten samý případ - proboha, nějak to přece jít musí !!!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 17 lis 2006 22:59

A není náhodou nějaký prográmek přímo na tom disku?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

fafejt
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod fafejt » 17 lis 2006 23:33

K flešce je miniCD s nějakými prográmky (Adobe Reader, ovladače, něco na šifrování dat a podobný blbosti), ale nic, co by šlo použít na spojení dvou oddílů, které se hlásí jako dva disky v jeden. No k čemu je mi oddíl (disk) o velikosti 1 MB ?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 17 lis 2006 23:52

Nic bych za to nedal, že to na tom Cd je. Zkus se podívat na stránky výrobce flešky, možná tam najdeš nějakou informaci.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 18 lis 2006 10:43

Ano, u externího USB disku jsem vytvořil a naformátoval dva oddíly bez problémů. Nebude např. problém v tom, že vytvořit více oddílů na malé flashce nejde? Možná je limitovaná i spodní hranice. Ten externí USB disk měl 40 GB.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

fafejt
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod fafejt » 18 lis 2006 13:13

Mě nejde o to, oddíl vytvořit, ale odstranit, resp. o to, aby se fleška nehlásila jako 2 disky (pod 2 písmeny), ale jen jako jeden. Na tom CD opravdu není nic, čím by to šlo. Dostal jsem radu, zkusit to v Linuxu. Mám live instalaci na CD, tak to zkusím - dám vědět, jak to dopadlo.

fafejt
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod fafejt » 18 lis 2006 14:03

Tak mi to nejde, mám jen "Live" distribuci Linuxu z CD a tam příkaz FDISK není. Nevíte někdo, jaký příkaz v příkazovém řádku spustí FDISK ve WinXP ?

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 18 lis 2006 14:29

Sežeň si bootovací disketu z Windows ME a tak to spustíš. Anebo mi napiš SZ s tvým mailem a já ti to pošlu. Mám ale obavy, že flash disk DOS neuvidí.

fafejt
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod fafejt » 18 lis 2006 16:41

Dal jsem do šuplíku disk s Win98 a v příkazovém řádku jsem se programem FDISK pokoušel odstranit oddíly na té flešce. Viditelný byl pouze ten větší oddíl (disk) - ten se mi podařilo odstranit. Ten menší (1 MB) je pro FDISK neviditelný, takže mám pořád z jedné flešky 2 disky a na každém jeden oddíl - i když je ten jeden zatím odstraněný a nový "nevytvořený". Vytvořit nový vlastně znamená být tam, kde jsem byl - ach jo.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Reorganizace oddílů na SSD disku. *
    od mandes » 26 úno 2025 16:09 » v Problémy s hardwarem
    3
    5004
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 úno 2025 11:31
  • Ruční vytvoření spouštěcího oddílu na SSD
    od Haalf » 23 pro 2024 11:08 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3612
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2024 17:26
  • Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
    od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem
    3
    3704
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:39
  • Nefunkční USB Flash Disk?
    od Dolpi » 01 zář 2024 10:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3390
    od Dolpi Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 22:17
  • USB flash disk nelze načíst Příloha(y)
    od PARKR » 27 led 2025 15:30 » v Problémy s hardwarem
    35
    4854
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 17:02

Zpět na “Vše ostatní (sw)”