posledních pár dní jsem zaznamenal problém při hraní CS:GO a The Witcher 3: Wild Hunt. V případě Witchera III se objevil cca 2-4s zásek po skončení/zrušení intra a před načtením hlavního menu, 2s zásek vždy po kliknutí na načtení hry & před vstupem do načítací obrazovky, spolu s 2-4s záseky ve hře, pokaždé když stisknu klávesu Esc pro vyvolání herního menu.
Obdobně v CS:GO se samotná hra podstatně déle spouští, a především nemohu ve hře téměř vůbec alt-tabovat - alt-tab mimo hru je bezproblémový, ale když alt-tabnu zpátky do hry, hra se kompletně zasekne, zvuk běží dál ale obraz je zamrzlý, a to napořád - pomůže jen ukončení úlohy a znovuspuštění.
Obě hry jsou hrané přes Steam, napadlo mě tedy, že to bude Steamem. Ověřil jsem u obou her integritu souborů, Steam jsem reinstaloval. Shodou okolností mám ještě Witchera 3 v GoG verzi (mimo Steam) - stejný problém. Obě hry hraji odjakživa v borderless režimu a nikdy s tím nebyl problém.
Kromě toho, ač jde o jiný disk (128GB SSD na systém) a asi to nemá souvislost, zaznamenal jsem v posledním týdnu prodloužení "Last Bios TIme" z 11,4s na 13,5s (nepoužívám fast boot).
Co jsem vyzkoušel:
- avast! kompletní sken počítače, nic nenalezl;
malwarebytes anti-malware kompletní sken, nic nenalezl;
CCleaner, nepomohl;
defragmentoval jsem disk pomocí nástroje ve Windows, myslím že šlo o 10% fragmentaci; 2 průchody, asi 2,5 hodiny
test v Seagate SeaTools for Windows a 4 základní HDD testy, všechny proběhly OK;
Disk CheckUp pro přečtění SMART hodnot, vše vypadá v pořádku (viz. příloha)
rychlostní test v CrystalDiskMark, asi v pořádku (viz. příloha)
Moc děkuji za pomoc a doufám že nejsem ve špatné kategorii :)
Počítač:
CPU: AMD Ryzen 5 1600; přetaktován
GPU: Nvidia GTX 1080
SSD: Adata Ultimate SU800 128GB
HDD: Seagate Barracuda 1TB (2016)
RAM: HyperX Predator 2666 C13 2x8GB
MBD: Asrock AB350M Pro4
Disk Checkup
Crystal Disk Mark