Software Hot Virtual Keyboard. Už jste si koupili za 30 000 Kč Art Lebedev: Optimus Maximus klávesnici? Ne? Nevadí, za chvilku budete moci vyzkoušet něco podobného, už si s tím asi 4 dny hraju

Art Lebedev: Optimus Maximus klávesnice
Je to skvělé do Firefoxu, ale nejen do Firefoxu, můžete ji použít kdekoli, i na ovládání programů či Win. Používám jí každou chvíli: mám mastnou ruku, protože jím

Existuje i jeden plug-in jakési virtuální klávesnice do Firefoxu, ale není zdaleka tak pěkný a má vážné nedostatky ...
Software je český, bohužel nemá zatím český slovník pro dokončování slov. Velmi příjemně a pohodlně se ovládá, je myšleno skoro na vše. Můžete si vybrat ze 45 různých klávesnic, k tomu si můžete lehce definovat jakoukoli svou, přidávat jakákoliv tlačítka na cokoli: F13 - F24, multimediální, na makra ... u klávesnic navíc můžete vybírat z několika pozadí a druhů, barev či si natáhnout na pozadí vlastní obrázek. Klávesnici si můžete jednoduše zmenšovat a zvětšovat, měnit tvar jakékoliv klávesy, přidat jakoukoliv klávesu ...
Nastavení v češtině je také vynikající, jen jsem zjistil, že nastavení nedrží do příštího startu PC, nejspíš proto, že je to shareware a tedy na měsíc zdarma. Zkoušel jsem několik podobných virtuálních klávesnic, ale žádná se téhle nevyrovná ani po kotníky

Moje vlastní klávesnice: StandardAlt1 SE (takhle vypadá moje klávesnice bez multimediálních kláves, je to předefinovaná StandardAlt1 a zvětšená na Big velikost)
zelené tečky = klávesové zkratky přes Ctrl
žluté tečky = klávesové zkratky přes Ctrl + Shift
modré tečky = klávesové zkratky přes Alt

Detail

AlphabeticalEn

Detail

AlphabeticalGroupedEn

Detail

AlphabeticalVerticalEn

Detail

Calculator

Detail

Circles

Detail

CirclesBig

Detail

DellInspiron6000

Detail

Diamonds

Detail

Ergonomic

Detail

FullScreen1024

Detail

FullScreen1440 (nevejde se mi celá na moji obrazovku, mé rozlišení: 1280x1024)

Detail

KioskAlpha

Detail

KioskPad

Detail

Mini

Detail

MiniAlpha

Detail

MiniAlphaSmall

Detail

MiniDemo

Detail

MiniFull

Detail

MiniSlim+Player

Detail

Multimedia

Detail

Multimedia2

Detail

Pokračování ...
MultimediaSmall

Detail

MultimediaSmall2

Detail

NumPad

Detail

Oklick

Detail

OneSide

Detail

OneSide2

Detail

Standard

Detail

Standard2

Detail

StandardAlt1

Detail

StandardAlt2

Detail

StandardAltBlock

Detail

StandardBig

Detail

StandardBigAlpha

Detail

StandardSmall

Detail

TabletPC

Detail

TabletPC2

Detail

Transparent

Detail

UltraPhone1024

Detail

UltraPhone1440 (nevejde se mi celá do mého rozlišení 1280x1024)

Detail

UltraPhone640

Detail

UltraPhone800

Detail

UMPC

Detail

UMPC_Num

Detail

UMPC_Numx1440 (nevejde se mi celá do mého rozlišení 1280x1024)

Detail

UMPC_Numx800

Detail

UMPCx800

Detail

WorldTech

Detail

Všechny klávesnice umožňují jemně doladit vzhled, viz moje klávesnice:
klasický vzhled (Možnosti > Téma > Styl kresby): Tube Gradient 1

Normální

Gradující

Tube Gradient 2

Tube Gradient 3

Ale tím to nekončí, nýbrž začíná. Na jakoukoliv klávesnici lze aplikovat i významnější změny vzhledu (má klávesnice):
klasický vzhled (Možnosti > Téma > Styl): Standardní 1

Standardní 2

Blue

Office 2003

Letní

Systémová

Černá

Tmavá

Zlatá

Vista

Office 2007 Blue

Office 2007 Silver

Office 2007 Black

MacOS

Vlastní

Možnosti > Téma > Úpravy - zde si můžeme měnit barvy: kláves, znaků na klávesách, klávesnice - najetím myším kurzorem vybíráme objekt pro změnu, změny se projeví na všech klávesnicích, vrátit změny lze novým definováním: Možnosti > Téma: Styl (Standardní 1) a Styl kresby (Tube Gradient 1)

Změnu velikosti klávesnic, přidávání, ubírání, změnu tvaru a velikosti tlačítek a další lze z: Upravit typ klávesnice nebo Možnosti > Klávesnice na ploše > Úpravy

Nastavení klávesových zkratek

Ikona v systray

Při kliku levého myšítka na ikonu v systray či zástupce se zobrazí virtuální klávesnice.
Při kliku pravého myšítka se zobrazí tato místní nabídka

Možnosti - Hlavní vlastnosti

Možnosti - Téma

Možnosti - Klávesnice na ploše

Možnosti - Plovoucí okno klávesnice na ploše

Možnosti - Automatické dokončování slov (zatím neexistuje český slovník)

Možnosti - Jazyková lišta

Možnosti - Ikony zástupců (jestli chcete promítat ikony klávesových zkratek do kláves z Win a aktivních aplikací, nastavte podobně jako já)

Možnosti - Zvuky

Možnosti - Výjímky

Možnosti - Pokročilé

Virtuální klávesnice příjemně klape a graficky znázorňuje když stiskáváme klávesy přímo na fyzické klávesnici, či myší (používám někdy obojí najednou). Při kliku prostředním tlačítkem klávesnice vezme: Ctrl + ... - při kliku pravým myšítkem bere: Shift + ... Různobarevné tečky pro naznačení klávesových zkratek nám pomáhají zjistit jejich módy (shiftovací klávesy) a při stisku příslušné shiftovací klávesy se nám přímo zobrazí ikony klávesových zkratek. Při najetí myším kurzorem se nám objeví nad ikonou i nápovědný text. Při kliknutí do shiftovacích kláves se nám stisk dočasně zafixuje (jako bychom klávesu drželi). Nyní sem přihodím obrázky klávesnice při různých shiftovacích módech nad Win a Firefoxem:
Bez shiftů (Num Lock: On)

Bez shiftů (Num Lock: Off)

Caps Lock (Num Lock: On)

Shift (Num Lock: On)

Ctrl (Num Lock: On)

Alt (Num Lock: On)

Alt Gr (Num Lock: On)

Win (Num Lock: On)

Shift + Ctrl (Num Lock: On)

Některá speciální tlačítka, na různých klávesnicích jsou jiná a některá chybí:
Klávesa: Zobrazit/skrýt virtuální klávesnici na ploše

Klávesa: Zobrazit okno nastavení klávesových zkratek

Klávesa: Přepnout vstupní jazyk

Klávesa: Zavřít

Anglická klávesnice (bez shiftů + Num Lock: On - další varianty vynechám ...)

Další věci si už prozkoumáte sami ...