Kritika webu MafiaDve.cz

Napište nám o svých webových stránkách, dejte vědět o jakémkoliv jiném zajímavém webu

Moderátoři: Myloš, Mods_senior

Krenda
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Kritika webu MafiaDve.cz

Příspěvekod Krenda » 05 dub 2009 15:27

Zdravím, chtěl bych poprosit o zhodnocení webu www.mafiadve.cz, jak po stránce grafické, tak po stránce kódu. Design mi dělal kámoš a kód jsem dělal já. Web běží na redakčním systému RS2. Je to můj první pořádný web, tak budu rád za každou připomínku. Předem díky.

Reklama
benik.martin
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Re: Kritika webu MafiaDve.cz

Příspěvekod benik.martin » 05 dub 2009 15:30

jen sem to tak projel, ale stránky se mi hodně líběj, ta grafika a barvy sou fakt skvělý :bigups:
zákl: MSI K9N6SGM-V
proc: AMD Sempron 3000+
RAM: 2GB DDR2 667 MHz - integr. graf: 256 MB
HDD: 149 GB
Windows XP Home SP3

xaverius
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod xaverius » 05 dub 2009 16:40

Tez sem to projel a rekl bych,ze vse je velmi dobre (graficky+barvy) sladeno.Myslim,ze se to bude libit hodne "surfarum".Za sebe rikam perfekt !!!
Intel Pentium Dual-Core E6700,2x2GB RAM DDR3 1600MHz,1x160GB HDD SATA na system,1x1000GB HDD (šuplik),1x320GB HDD (šuplik),1x320GB HDD externi box,GK Gainvard 460GTX 1G GDDR5 256bit,Evolve 650W zdroj,OS Win7 Home Premium 64bit

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 05 dub 2009 16:49

Aby nezůstalo jen u pochval, neboli na většině webů je co kritizovat.
Nerad bych byl pochopen jako šťoural, proto předesílám, že mě ty stránky nikterak neodpuzují a neurážejí, ale shledávám na nich některé jevy, které vyzývají k vylepšení.
Tu jsou:
  1. V definicích fontu postrádám obecnou definici pro prvek body – v důsledku absence této definice se většina textu vykresluje ne příliš vzhledným a též hůře čitelným výchozím patkovým písmem (nevím proc, ale současné prohlížeče, alespoň ty mně známé, neboli IE/FF/Opera, to tak mají nastavené). Vřele doporučuji přidat následující pravidlo:
    body {font-family: Arial, Helvetica, 'sans-serif';}
  2. Odkazy v textu (nemluvím o menu, jen o textu) bych podtrhal; možná to nevypadá tak hezky, ale odkaz a podtržení k sobě zkrátka patří. Jako návštěvník odmítám přemýšlet nad tím, co je/není odkaz. Je-li odkaz podtržený, je všechno jasné; není-li, musím vynakládat určitou námahu, což je útok na moji trpělivost. (Velmi volná parafráze textu z povinné četby každého autora stránek: Steve Krug: Nenuťte uživatele přemýšlet!).
  3. Na můj vkus je to moc naplácané na sebe, stránce chybí vzdušnost. Při nejmenším bych vyzkoušel alespoň lehce zvětšit řádkový proklad běžného textu (například line-height: 1.4).
  4. Vyhodil bych bez milosti anketu a počítadlo.
    Pokud jde o anketu – budeš ji nějak vyhodnocovat, nebo je to jen okoukaný balast typu „maj to na stránkách všichni, tak to tam dám taky“?
    Počítadlo je ještě větší zbytečnost – jistě návštěvnost zajímá tebe coby vlastníka webu, ale bude zajímat minimum návštěvníků. S obsahem stránky nikterak nesouvisí a je to též snad jinde okoukaný, ale naprosto zbytečný prvek stránky. Statistiky se dají sledovat povětšině v administraci webu, aniž by na to hosté museli koukat.
  5. Stran balastu jsem nepřehlédnul ani zcela zbytečné frajeření v patičce – Valid XHTML & CSS – proč to tam je? Jakou informaci z toho mám já jako návštěvník? Chceš poklepat po rameni, jaký jsi chlapík, že to máš validní? Mimochodem – protože stránky posíláš s mime typem text/html, prohlížeče tvůj web nikdy nebudou parsovat jako (sebevalidnější) XHTML, nýbrž jako nevalidní HTML. Nevěříš?
  6. Postrádám klikací hlavičku (hlavička coby odkaz na úvodní stránku). Nejde o to, že bych se jinak na úvod nedostal, ale klikací hlavička (nebo klikací logo) je zkrátka v současné době docela rozumná zvyklost a není důvod se tomu bránit.
  7. Pokud se mi z jakéhokoli důvodu nenačtou obrázky anebo styly, nevím, kde jsem. Dobré by například bylo, kdyby byl pod hlavičkou (tím pod myslím na úrovni vrstvy, neboli v CSS vlastnost z-index) schován nadpis webu (Mafia 2 Fansite).
  8. HTML Kód je na můj vkus poněkud pře<div>ovaný. Pokud bych na něm něco vylepšil, pak to, že se v kódu objevuje „volně ložený“ text – buď v divu (div je obalem bez přímého sémantického významu, podobně jako span) – např. patička – nebo dokonce „jen tak“ (text „V sekci „Trailery“ nyní naleznete oba dva doposud vydané trailery…“).
    K tomuto tematu vřele doporučuji k přečtení a inspiraci web o sémantice (nikterak rozsáhlý).
No a to snad stačí ;-)
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Krenda
nováček
Stav:

Příspěvekod Krenda » 05 dub 2009 17:57

Předně díky za kladné ohlasy. Velký dík patří hlavně Petrovi Pituchovi, který mi dělal celý design. Teď k příspěvku Myloše:

1. Určitě opravím, nejsi první kdo mě na to upozornil.
2. Beru to jako radu zkušenějšího, takže opravím.
3. Opravím.
4. S tímhle bych nesouhlasil. Anketu nevyhodím, protože budu dělat za nějaký časový úsek vždy článek s určitými závěry výsledků anket.
K počítadlu. Vždy když přijdu na nějakou mnou oblíbenou stránku, tak se zajímám, kolik lidí ji také navštěvuje, nebo je zrovna on-line. Možná je to ale jenom proto, že se zabývám tvorbou stránek. Nad tímhle ještě popřemýšlím.
5. Taky připomínka. Nevím, ale myslím si, že v patičce ty tři slova nevadí. Můj názor. A když jsem si tu práci dal a stránku zvalidoval, tak proč to tam nedát?
U toho mime typu nevím jak ho opravit, aby to bylo správně.
6. Taky opravím.
7. Tohle si musím prostudovat. Jak jsem psal, jsem teprve začátečník. Zajisté se to ale budu snažit opravit.
8. S tímhle tak docela nevím, co si měl na mysli. O sémantice už jsem něco málo četl, ale moc toho nebylo. Rozhodně web o sémantice prostuduji.

Každopádně moc díky za tvoji kritiku, tohle jsem potřeboval slyšet. :bigups: Zatím se každý soustředil hlavně na design a na kód mi nenapsali ani ň. Jak jsem psal, tohle je můj první pořádný web, takže se na něm vlastně zaučuji, protože bych se později chtěl věnovat tvorbě stránek na profesionální úrovni.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 05 dub 2009 18:13

5) Jasně že takhle schovaná tři slova nevadí; zmínil jsem je jen proto, že jsem byl rozohněný v tom odhalování balastu.
S mime-typem je to těžké, protože když to pošleš jako application/xhtml, tak odstřihneš exploreristy. Řešení?:
— Nepsat podle XHTML, ale podle HTML syntaxe
— Nebo to nechat být, prohlížeče to beztak přechroustají.
Jen stojí za zamyšlení, pro jakou technologii ladíš stránky – pro oficiální w3 validátor, anebo pro prohlížeče?
A krom toho – validita o ničem nevypovídá – validní stránka může být naprosto nepřístupná a nepoužitelná, zatímco přístupná, přehledná a snadno ovladatelná stránka nemusí být nutně validní. Jako podnětnou veselůstku se podívej na mé dílko http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php? ... 9&forum=10

7) Jako inspiraci například http://wellstyled.com/css-replace-text-by-image.html

8) Až si ten web o sémantice prostuduješ, nejspíš ti to docvakne.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Krenda
nováček
Stav:

Příspěvekod Krenda » 05 dub 2009 18:52

Tak nakonec tu validaci asi stejně odstraním, nejsi jediný kdo mi to zkritizoval.
Mime typ teda asi nechám takhle, pokud s tím nebudou problémy. Samozřejmě web dělám pro čtenáře, tzn. pro prohlížeče, ale zase bych v něm nechtěl mít nějaké "prasečí" chyby :wink: Jinak to tvoje dílko mě docela donutilo k zamyšlení :smile:

Scary
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Scary » 05 kvě 2009 21:17

N aprvní pohled se mi web líbí, do detailů jsem se nekoukal.
MSI GX620X - Windows 7 Ultimate 64bit | mouse: SteelSeries IKARI | headset: SteelSeries Siberia v2

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 05 kvě 2009 21:29

Koukám (teď když jsou odkazy podtrhané, tak je to velice patrné), že velmi často klikáš zde.
Pro inspiraci koukni na http://www.jakpsatweb.cz/jak-psat.html#odkazy

Tholus
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Tholus » 05 kvě 2009 22:03

No, já bych teda ten web zarovnal na střed, je vidět, že je posunutej kvůli tý pistoli, ale ta není důležitá tak, jako je obsah. Do menu bych přidal nějaký odrážky, sice to takhle vypadá přehledně, ale odrážky by tomu myslim docela i pomohly. Pokud chci komentovat článek, jsou tam nehodící se ikony (tučně, ...). Když už máš doménu .cz, tak by jsis k tomu mohl taky přikoupit hosting, není to nejdražší a stránkám by to prospělo. IC hosting je v zahraničí pomalý. Na kód jsem se nedíval.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 05 kvě 2009 22:58

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Index webu Příloha(y)
    od Tondaaaa » 18 srp 2024 00:15 » v Web-tipy a vaše weby
    5
    11912
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    28 srp 2024 12:14
  • MEZERA NA WEBU Příloha(y)
    od webovynadsenec » 08 srp 2024 00:22 » v Programování a tvorba webu