Když jsem byl požádán o srovnání routerů, rozhodl jsem se, že to zkusím. Proč taky ne? A tak mi byly poslány dva vzorky.
Prvním routerem byl ASUS RT-N18U. Byl mi nějak povědomý - no jasně! Dostal se mi do rukou loňský rok. Jeho recenzi si můžete přečíst zde: viewtopic.php?f=117&t=135348
Jako protikandidát byl zvolen TP-LINK TL-WR1043ND. Recenze např. zde: http://www.chip.cz/novinky/smerovac-tp- ... zrychluje/
Routery jsou si dost podobné, jak co do vzhledu, tak do funkcí. Rozdíly však existují a bylo by škoda se o ně s vámi nepodělit.
Co mají oba routery společné?
- gigabitový port WAN a čtyři gigabitové porty LAN
- WiFi na 2,4 GHz 802.11 b/g/n
- tři odnímatelné antény
Co mají rozdílné?
- Asus kromě USB 2.0 portu disponuje ještě jedním USB 3.0 portem
- TP-link má administrační webové rozhraní v angličtině, u Asusu lze zvolit češtinu
- využití USB portu - o tom se rozepíší podrobněji
- TP-link slibuje rychlost WiFi až 450Mbps, Asus 600Mbps
- TP-link se prodává za cenu cca 1600,-, Asus 1900,- Kč
- zisk antén - TP-link 3dBi, Asus 5dBi
TP-link je znám jako výrobce síťových zařízení již dlouho. Asus je známý spíše jako výrobce hardwaru. V domácích podmínkách nedokážu přesně posoudit rozdíly, takže jde spíše o to, co mě zaujalo. Totožné funkce, které umí oba routery a mají stejné, nebo téměř stejné parametry, zde nezmiňuji.
A teď k vlastnímu testování. Oba routery byly resetovány do továrního nastavení. A abych co nejvíce setřel případné vychytávky, rozhodl jsem se pro co nejjednodušší - tedy v podstatě laické nastavení. To je víceméně podobné. Ovšem zatímco u TP-linku musíte použít dodané CD, u Asusu postačí připojit router k počítači a spustit prohlížeč. Nastavení obou bylo ponecháno tak, jak je nastavil průvodce. Pak jsem zkusil v různých částech bytu změřit rychlost přenosu. Zde jsou naměřené hodnoty:
Pro úplnost musím dodat, že u Asusu byl přenos dat měřen z USB 3.0, protože pod USB 2.0 portem se mi nepovedlo sdílení rozchodit. Oba routery byly testovány v běžných podmínkách (panelákový byt, v okolí 15 WiFi sítí).
Taky si můžete všimnout, že Asus je rychlejší na větší vzdálenost - pravděpodobně vliv vyšší citlivosti antén a tím i "placatější" charakteristiky antény.
A teď k USB portu. Zde jednoznačně vede Asus. Nejenže nabízí jeden port navíc, ale zatímco TP-link se spokojil se sdílením souborů nebo použitím tiskárny, Asus šel dál a nabízí navíc i AiCloud, 3G/4G modem, Time Machine.
A se sdílením souborů Asus jednoznačně vede.
TP-link sice USB nabídne, ale... pro zobrazení v PC je nutno spustit příkaz "\\tplinklogin.net". USB je pak vidět jen na tomto PC (a není vidět v síti). Nelze tedy sdílený adresář namapovat jako síťový disk. Práva k již vytvořeným adresářům nelze nastavit, lze ale vytvořit adresář nový. Naproti tomu Asus umí plnocennou sambu, kde si můžete nastavit jména a hesla uživatelů windows a samozřejmě také potřebná přístupová práva. Po přihlášení k počítači má tedy uživatel rovnou přístup ke svým souborům. Tím v podstatě vytvoří z USB disku NAS.
U Asusu lze v případě použití USB modemu nastavit duální připojení k internetu. TP-link tuto funkci zcela postrádá.
Co se týče webového rozhraní, musím říct, že Asusovské rozhraní se mi líbí víc. Na druhou stranu do administrace routeru nechodí člověk každý den a ona grafická úprava si zřejmě žádá více strojového času, protože změna nastavení je u TP-linku o hodně rychlejší než u Asusu.
Co říci závěrem?
Oba routery bez problémů zvládají to, k čemu jsou určeny. Přenosové rychlosti jsou srovnatelné, Asus zde mírně vede.
Pokud tedy někdo potřebuje pouze router a ještě je pro něj rozhodující cena, pak je zřejmé, že si vystačí s TP-linkem.
Za "příplatek" 300,- Kč však dostanete přehlednější rozhraní, port USB 3.0, připojený USB disk bude fungovat jako NAS, popřípadě může plnit další funkce (AiCloud, TimeMachine), získáte funkci duálního internetu, s routerem se domluvíte česky a navíc nadstandardní, tříletou záruku. A taky neztratíte instalační CD