BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Sekce pro řešení potíží s BSOD (tedy pády Windows do tzv. modré smrti)

Moderátoři: Mods_senior, BSOD team

voityy
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 19
Pohlaví: Muž

BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod voityy » 19 črc 2019 14:09

Zdravim,
minuly tyden jsem upgradoval PC z Ryzenu 2600 na 3600, od te doby se potykam s castym BSOD, padanim her a multimedialnich streamu na Twitchi.
Preinstaloval jsem nekolikrat drivery GPU, nainstaloval driver chipsetu, pred vymenou CPU samozrejme updatoval BIOS. Na BSOD nepomohl ani reinstall Windowsu pres nastroj "clean reinstall". Nize uvadim vsechny informace podle pokynu k zalozeni tematu.

a.všechny výpisy paměti (minidumpy) ze složky Windows\Minidump
http://leteckaposta.cz/654398409

b. export protokolu událostí Systém, ve formátu EVTX - "export z eventlogu"
http://leteckaposta.cz/463539194

c. základní popis hardwaru počítače
MB - Gigabyte Aorus B450M
CPU - AMD Ryzen 3600
RAM - HyperX Predator 2x8GB, 3200 MHz v XMP, defaultne 2400 MHz
PSU - Seasonic M12II-620 Evo
GPU - MSI GeForce RTX 2070
SSD 256 GB, HDD 1TB

d. informace o tom, zda je některá komponenta počítače přetaktovaná
RAMky bezi v XMP na 3200 MHz, zkousel jsem vratit na default 2400 ale bez vysledku

e. informace o SMART atributech pevného disku
► Zobrazit spoiler


f. informace o teplotách komponent v zátěži po 10 minutach
► Zobrazit spoiler

► Zobrazit spoiler


g. výsledek testu operační paměti
BEZ ERRORU

PS.: Updatoval jsem na nove vydanou verzi BIOSu pro moji desku. Od vcerejska jsem uz jedno BSOD dostal s hlaskou "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA", kterou jsem dostaval i pred updatem BIOSu. Ovsem padani multi streamu a her vypada ze prestalo (fingers crossed).
PS.2: Vypada to, ze muze byt i problem u novych Ryzenu viz https://www.pcgamesn.com/nvidia/amd-ryz ... whea-error. Lidem to haze nejake WHEA errory, ale to jsem jeste na BSOD obrazovce nevidel, tak nevim.

Za jakoukoliv pomoc, radu, pripominku budu rad.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Zivan
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1206
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod Zivan » 19 črc 2019 14:23

Poslední BIOSy prý mají problém:
https://www.svethardware.cz/nejnovejsi- ... ivat/49775

voityy
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 19
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod voityy » 19 črc 2019 14:31

Nevim, kdy tento vysel ale Gigabyte jej zatim nenabizi, ale dobre vedet. Muj BIOS je verze F41a, ktera ma v popisu: "Update AGESA 1.0.0.3 AB", takze predpokladam ze zprava se me netyka kdyz se v clanku pise o AGESA 1.0.0.3 ABA?

No ikdyby, prijde mi ze s timto BIOSEM mi to jede lepe (nepada mi chrom a graficke ovladace). Deje se pouze to BSOD.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2708
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod Turion » 19 črc 2019 17:00

Avast je aktualizovaný? Windows update jsi použil? Drivery na grafiku ze stránek nvidia? Ryzen master nespouštěj automaticky po startu dokud to bude padat. Pokud je systém na SSD, tak odpojit plotnu na zkoušku. RAM jsou ve správných slotech podle manuálu? Lze vyzkoušet každý modul RAM samostatně, jestli se závada projeví s oběma. Resetoval jsi nastavení biosu po updatu?
Zkoušej postupně, abys věděl co zabere. Reset biosu udělej první a čekej na BSOD a pak další věc a čekat.

Uživatelský avatar
MrAnnix99
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 751
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod MrAnnix99 » 19 črc 2019 18:19

Drahé komponenty a ty k tomu dáš jedno z nejlevnějších SSD co je? Odvaha celkem.
Žádný učenec z nebe nespadl, ale blbce jako by shazovali.

CPU: Intel Xeon E5450 @ 3.2GHz OC
GPU: Sapphire Radeon RX 570 Pulse 4GB
MB: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD MS-7395
RAM: 4,00GB Dual-Channel DDR2 @ 333MHz

voityy
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 19
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod voityy » 19 črc 2019 20:51

Turion píše:Avast je aktualizovaný? Windows update jsi použil? Drivery na grafiku ze stránek nvidia? Ryzen master nespouštěj automaticky po startu dokud to bude padat. Pokud je systém na SSD, tak odpojit plotnu na zkoušku. RAM jsou ve správných slotech podle manuálu? Lze vyzkoušet každý modul RAM samostatně, jestli se závada projeví s oběma. Resetoval jsi nastavení biosu po updatu?
Zkoušej postupně, abys věděl co zabere. Reset biosu udělej první a čekej na BSOD a pak další věc a čekat.


Avast je aktualizovany. Windows Update jsem pouzil, hlasi ze vsechno je aktualizovane. Drivery stahuju pres GeForce Experience. Ryzen Master se mi nainstaloval s nejakym driverem, ted nevim kterym ale nepouzivam jej. RAM mam v dual channelu, ale zkusim druhy kanal. Nastaveni BIOSu se resetuje automaticky po kazdem updatu, krome XMP a bootu tam zadne zmeny nedelam.

Zatim jsem dostal jen jednu BSOD rano, coz je docela pokrok po tom updatu BIOSu. Predtim jsem mival co 15 minut.
Pouzivam 2 monitory a ted jsem si vsiml, ze ten ktery je nastaveny jako sekundarni ma nejaky vetsi input lag, ktery je znatelny. Kdyz napr. prejedu po casove ose u videa mysi na YT, osa se "vyplnuje" az tak 1cm za kurzorem, to same pri oznacovani textu nebo scrollovani koleckem. Primarni monitor tento problem nema.

MrAnnix99 píše:Drahé komponenty a ty k tomu dáš jedno z nejlevnějších SSD co je? Odvaha celkem.

Co na to rict, chtel jsem 144Hz tak jsem si rekl ze to nandam do vykonu. SSD nemelo problem do noveho Ryzenu.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2708
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod Turion » 19 črc 2019 22:28

Zkus ještě odpojit tu plotnu pokud na ní není systém, ale v dumpu jsou zmínky o Avastu, takže by mohl být nějaký problém i u něj.

voityy
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 19
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod voityy » 04 srp 2019 19:19

Problem stale aktualni i po upgradu BIOSu. Mym odhadem jsou drivery, ale nevim presne ktere. Disky jsou zkontrolovany pres cmd. Spustil jsem Verifier, kde jsem zatrhnul hlidani driveru, ktere jsem v minulosti videl na BSOD. Verifier vyvolal BSOD, ale neumim z toho urcit pricinu. Mohl by prosim nekdo zkontrolovat? http://leteckaposta.cz/283121894
Ten .dmp, ktery byl po spusteni Verifieru je ten posledni soubor z 3.8. kolem 22:00 hod.

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2708
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod Turion » 04 srp 2019 19:42

Nemusíš vědět, které drivery. Stačí, když dáš všechny nejnovější, které mají největší šanci mít vychytané problémy. Já to tipuju stále na avast, ale je to jen tip.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17149
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod ITCrowd » 04 srp 2019 21:10

Avast vyvolal BSOD jen v jednom případě.
Ve třech případech je tam hal.dll, což je virtuální hardwarová vrstva. Executiva ntoskrnl.exe přistupuje k HW právě přes HAL (HArdware Layer). To mimo jiné znamená, že je jedno, jaký je skutečný HW, o úpravu přístupu se stará právě HAL. To je proto, aby wokna mohly fungovat na libovolném HW.
Vzhledem k tomu, že k pádům začalo docházet po výměně procesoru, odhaduji, že změny se do hal.dll nezapsaly korektně.
Zkusil bych nějakou verzi live linuxu, pokud tam k pádům docházet nebude, řešením by mohla být reinstalace systému.
Nicméně doporučuji oslovit přes SZ členy týmu BSOD a požádat je o kontrolu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

voityy
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 19
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod voityy » 04 srp 2019 22:11

Turion píše:Nemusíš vědět, které drivery. Stačí, když dáš všechny nejnovější, které mají největší šanci mít vychytané problémy. Já to tipuju stále na avast, ale je to jen tip.


Ok, diky, zkusim pro jistotu i odinstalovat avast.

ITCrowd píše:Zkusil bych nějakou verzi live linuxu, pokud tam k pádům docházet nebude, řešením by mohla být reinstalace systému.
Nicméně doporučuji oslovit přes SZ členy týmu BSOD a požádat je o kontrolu.


Po vymene procesoru jsem windows preinstaloval pomoci moznosti ve windowsu "obnoveni do tovarniho nastaveni". Tehdy to problem nevyresilo, muze se stat ze ted by to fungovalo?

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17149
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: BSOD od upgradu na Ryzen 3600

Příspěvekod ITCrowd » 04 srp 2019 22:22

Obnovení plné? Tedy i se ztrátou dat? Nebo se zachováním souborů?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ryzen 3600 do 20 000,-
    od pestounek » 16 lis 2019 13:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    565
    od xbs
    včera, 09:13
  • Ryzen 3600 do 30k
    od Noname123 » 07 črc 2019 22:34 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    11
    678
    od xbs
    08 črc 2019 07:57
  • Koupím Ryzen 5 3600/2600
    od viktor2206 » 02 lis 2019 17:10 » v K: Hardware
    1
    888
    od viktor2206
    06 lis 2019 23:56
  • Nejlepší kombinace za 20k s Ryzen 3600
    od Xerxerus » 12 lis 2019 21:28 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    3
    339
    od Azmir
    12 lis 2019 23:47
  • Ověření sestavy + chladič ryzen 5 3600
    od Heschpitz » 26 črc 2019 22:48 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    467
    od xbs
    26 črc 2019 23:24

Zpět na “BSOD (Blue Screen Of Death)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host