CD, DVD… naše záznamy v nebezpečí!
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
CD, DVD… naše záznamy v nebezpečí!
Nechci strašit, ale ...http://www.spotrebitele.info/domacnost_bydleni/clanek.shtml?x=2347507
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Re: CD, DVD… naše záznamy v nebezpečí!
Bohužel již pár let známá pravda
Vzhledem k ceně paměťových karet jsem již přemýšlel nad archivací fotek na SD kartách.

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- amaroun
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nestane se s SD kartami to samé?Tedy dříve, nebo později?
Pokud pálíte kvalitní vypalovačkou, tak dokonce i trochu mizernější média jsou většinou v pohodě. Moje i nejstarší 9-ti letá CD fungují až na pár malých vyjímek. Zkuste vytáhnout ZX Spectrum a nahrát něco na kazetu. I 1. čtení bude problém, manipulace s hlavou kazetáků za chodu šroubovákem nezbytností ...
Něco na tom bude, ale taky se u mě najdou několik let staré média, která se mi načtou. Momentálně jsem teď zkoušel hudební CD značky TDK, které obsahuje 20 stop. Z toho 17 - 20 jsou chybné. CD vypáleno někdy v dubu roku 1998. 

Webdorf.eu - Tvorba webu a fór na redakčním systému Drupal 6 a PhpBB 3
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Právě jsem vyzkoušel pár CD z roku 96 a jsou v pohodě. Pokojová teplota, tma, čistý obal a hlavně dobré zacházení dost prodlouží životnost média.
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
- amaroun
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Tak mi to nedalo a vzal jsem hudební original CD z roku 92 a vypálene hudební CD z roku 97 a obojí v pohodě.
Problém to je a nelze ho podceňovat. Proces pálení a uchování média je řekl bych mnohem důležitější než samotné médium. Já osobně vypaluji zásadně tou nejpomalejší rychlostí co mechanika nabídne, tj. v případě CD 4x, v případě DVD tuším také 4x (ale v poměrech DVD). POté médium zásadně nedávám do trěch igelitových nebo papírových tašek, ale do speciální slim krabičky a uskladním do krabice pod postelí do tmy. Myslím že takhle by to mělo pár pětiletek přežít. Proč do slim krabičky? No protože záznamová plocha se v ní ničeho nedotýká, tj. nezapotí se to jako v případě igelitu a neosere od papírového prachu jako v případě papíráku. Slim krabičky upřednostňuju před těma klasickýma, protože jsou lépe navržené a odloné proti lámání středového nosiče na kterém drží médium.
Už jsem zažil že mi vypálené CD-R nešlo po krátké době načíst. Jednou to bylo kvůli velké rychlosti vypalování, podruhé to bylo tím, že to slim mechanika v notebooku nezvládla načíst, i když origoš stolní palička to četla.
U DVD+R na které zálohuji dnes, jsem ještě problém neměl.
Ideální zálohování bude pravěpodobně stále na magnetické nosiče, zřejmě v podobě HDD. Dnes je bombou např. nová Barracuda 1,5 TB za 4700 Kč!!!! Novinka!!! Seagate!!!
A pak také Internet do budoucna, až budou kapacity ve stovkách GB. Na dedikovaném serveru ata přece jen jsou jištěna lépe než v polních podmínkách domácnosti.
Už jsem zažil že mi vypálené CD-R nešlo po krátké době načíst. Jednou to bylo kvůli velké rychlosti vypalování, podruhé to bylo tím, že to slim mechanika v notebooku nezvládla načíst, i když origoš stolní palička to četla.
U DVD+R na které zálohuji dnes, jsem ještě problém neměl.
Ideální zálohování bude pravěpodobně stále na magnetické nosiče, zřejmě v podobě HDD. Dnes je bombou např. nová Barracuda 1,5 TB za 4700 Kč!!!! Novinka!!! Seagate!!!
A pak také Internet do budoucna, až budou kapacity ve stovkách GB. Na dedikovaném serveru ata přece jen jsou jištěna lépe než v polních podmínkách domácnosti.
-
- Pohlaví:
Ono je to všelijaké. Mám tu CD která fngují po pár letech bezvadně a některá novější s obtížemi, a talé mi data zmizela. Na tyto optické nosiče mos nesázím, sice mám veškeré zálohy na CD nebo DVD, ale psané dokumenty tisknu a do desek, ale jsem přeci jen trochu starší a tedy deformovanej. 

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Taky mám dojem že dokud CD vyrábělo jen pár výrobců a byli drahé, tak byli i kvalitnější. S příchodem různých no name výrobců a cenou pár korun šla dolů i kvalita...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Tayo Yuden je stále výrobcem číslo jedna... 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
To jo ale konkurence tlačí na ceny....
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Zpět na “Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)”