ITCrowd píše:Ostatně, stabilní stav i v případě klasické mechaniky nemusí nutně znamenat znehybnění soustavy (třeba káča, či setrvačník, ovšem za ideálních podmínek).
Na statku onemocnělo kuřátko. Hospodář už si nevěděl rady co s ním, a proto si zavolal tři odborníky: biologa, chemika a fyzika.
Biolog zkoumal, jestli kuřátko nemá parazity, jestli náhodou nechytilo nějakého bacila, ale na nic nepřišel.
Chemik zjišťoval, zdalipak se kuřátko něčím nepřiotrávilo, ale podle něho bylo taky v pořádku.
No a fyzik se na kuřátko ani nepodíval, sedl si ke stolu a dva dny zuřivě počítal. Pak se zvedl a zvolal:
Vím co je vašemu kuřátku! A vím jak ho vyléčit! Ale moje řešení platí jen pro sféricky symetrické kuře ve vakuu!!!Před mnoha lety jsem četl o testech autobusů poháněných setrvačníkem, uloženým v magnetických ložiskách a rotujícím ve vakuu (minimalizace ztrát odporem). Setrvačník vážil asi tunu, a roztáčel se na každé zastávce během vystupování a nastupování. Bylo to použitelné, ale nerozšířilo se to.
Princip
maglevu je také známý dost dlouho, a kdyby bylo možné ten vlak nějak odstrkovat pomocí stejnosměrných magnetů, určitě by to už někdo zkusil. Zatím se tak nestalo. Střídavé magnetické pole to dokáže, jenže to zase nejde bez přísunu energie vytvořit.
Jestli věříš že by to mohlo fungovat, vyrob to. A vezmi na sraz, fakt bych to rád viděl. Byly časy kdy jsem perpetuum mobile také vymýšlel, a pak jsem zjistil že ty desítky různých principů už existují stovky let, některé i tisíce (nejstarší ze starověké Indie). Věčný není pohyb, ale to marné snažení
Anaxagorás už před 2500 lety prohlásil že něco nemůže vznikat z ničeho (pak ho z Atén vyhnali za bezbožnost). Dá se to ověřit už tehdy existujícími prostředky, spojit archimédův šroub s vodním kolem, které bude pohánět voda jím vyčerpaná:

Leonardo da Vinci to vylepšil tím že místo vody použil železné koule, aby měl větší výkon:

Samozřejmě mu to nefungovalo, stejně jako jiné jeho návrhy, třeba tenhle:

Moderní elektrická variace na tenhle princip je právě ten MEG:

Což je úplně totéž jako řetěz plováků, vytlačovaný kapalinou, můj oblíbený archimédův šroub naruby:

Na něm se dá krásně demonstrovat že veškeré tyhle vynálezy jsou poháněné pouze vírou, pramenící z neznalosti nebo nepochopení základních fyzikálních zákonů. Dutý plovák v kapalině samozřejmě bude stoupat, ale i kdyby existovalo nějaké zázračné silové pole, přes které by se do té nádoby dole dostal, tak při tom bude muset vytlačit stejný objem, který ho pak bude svojí váhou nadnášet. Takže nula od nuly pojde, nic to nedělá a zákony termodynamiky stále platí! Stejně jako tady:

Zdroj obrázků:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... n_machineshttps://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_motionP.S. Než přišel ten správný objev, tak se opravdu vše vysvětlovalo jinak. Například když ještě nebyl znám kyslík, tak za hoření mohl flogiston, a soudobí vědátoři se předháněli kdo jako první dokáže jeho existenci. Obávám se že i současná kvantová fyzika může být jeden takový veliký flogiston a všechno je to úplně jinak...