K dohledání je to zde: http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=stokr%E1t
Jako příklad je "stokrát" použijeme li místo slov číslovku, stejně tak se to píše dohromady.
Chyba k opravení Vyřešeno
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Chyba k opravení
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Owner:
Nalezené výsledky nejsou relevantní. By ses divil, jaké hrůzy se ba webu vyskytují.
Logicky usuzuji: Píšeme „pětkrát“ a ne „pět krát“, proto analogicky „5krát“, „5násobný“ a podobně (jen prosím ne 5-ti nádobný, to opravdu neexistuje).
Nedalo mi to, hledal jsem v ústavu: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kr%C3 ... dej=Hledej
A měl jsem pravdu:
A jejej – El Diablo mě předběhl.
Nalezené výsledky nejsou relevantní. By ses divil, jaké hrůzy se ba webu vyskytují.
Logicky usuzuji: Píšeme „pětkrát“ a ne „pět krát“, proto analogicky „5krát“, „5násobný“ a podobně (jen prosím ne 5-ti nádobný, to opravdu neexistuje).
Nedalo mi to, hledal jsem v ústavu: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kr%C3 ... dej=Hledej
A měl jsem pravdu:
Tvoření a psaní složených číselných výrazů (typ 12procentní, 20krát) píše:Složené číselné výrazy vznikají spojením číslovky psané číslicí s jiným slovem (přídavným jménem, podstatným jménem nebo příslovcem) nebo značkou (viz Značky a čísla, řadové číslovky), jako např. 12procentní i 12% (tj. dvanáctiprocentní) roztok, 5metrový i 5m (tj. pětimetrový) skok, 3kilogramové i 3kg závaží (tj. tříkilogramové) závaží, 6voltová i 6V (tj. šestivoltová) baterie, 300korunová i 300Kč (tj. třísetkorunová) sleva, 14karátové zlato i 14k (tj. čtrnáctikarátové) zlato, 12stupňové i 12° (tj. dvanáctistupňové) pivo, 2sedačková (tj. dvousedačková) lanovka, 42letý (tj. dvaačtyřicetiletý, řidč. čtyřicetidvouletý) muž, 27denní (tj. dvacetisedmidenní) cesta, 8násobný (tj. osminásobný) mistr republiky, 8násobek (tj. osminásobek), 4násobně (tj. čtyřnásobně), 20krát i 20x (tj. dvacetkrát) – srov. Složená přídavná jména.
Všechny tyto jednoslovné výrazy píšeme bez mezer, bez spojovníku a nevpisujeme do nich koncové části číslovek, neboť slabiky -ti- a -mi- jsou už obsaženy v tvaru číslovky: přesvědčíme se o tom snadno, přečteme-li takový složený výraz nahlas. Pokud místo čísla použijeme zástupná písmena x nebo n, je ustálený způsob psaní se spojovníkem: x-stupňový, n-tá odmocnina apod.
A jejej – El Diablo mě předběhl.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Ltb
- Administrátor
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ahoj Myloši,
díky za upozornění, varianta 75x vypadá rozumně. Upravím a dám vědět.
díky za upozornění, varianta 75x vypadá rozumně. Upravím a dám vědět.
Ještě drobnůstka – místo 75x (písmenko iks) bych volil 75× (znak krát).
X se používá hlavně proto, že krát nebylo na psacím stroji (podobně jako třeba typografické pomlčky a uvozovky…) a lidi si zvykli používat písmenko x, protože je značce × nejpodobnější.
Tento zvyk přetrvává asi proto, že lidi začasté nevědí, kde × na klávesnici najdou. Myslím, že je to pravý alt se závorkou (já mám namapovanou uživatelskou klávesnici, kde to tak mám, což neznamená vůbec nic, ale myslím, že umístění tohoto znaku jsem asi přebral z původního rozložení).
X se používá hlavně proto, že krát nebylo na psacím stroji (podobně jako třeba typografické pomlčky a uvozovky…) a lidi si zvykli používat písmenko x, protože je značce × nejpodobnější.
Tento zvyk přetrvává asi proto, že lidi začasté nevědí, kde × na klávesnici najdou. Myslím, že je to pravý alt se závorkou (já mám namapovanou uživatelskou klávesnici, kde to tak mám, což neznamená vůbec nic, ale myslím, že umístění tohoto znaku jsem asi přebral z původního rozložení).
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Halo lidičky nikdy jsme toto forum nepoužívala, ale mohl by mi někdo pomoci s heslem na NTBku???
--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Úno 2011 01:45) ---
Halo je tady ještě někod??? Nebu už všichni spí..........
--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Úno 2011 01:45) ---
Halo je tady ještě někod??? Nebu už všichni spí..........
Antalka:
Kdybys (lépe) četla pravidla, věděla bys, že v cizích vláknech (těch, která jsi nezaložila) není dovoleno řešit ani podobné, natož zcela odlišné dotazy. Proto si vyber vhodnou sekci (heslo do Windows se hodí do sekce Softwarte / Windows 7, Vista, XP…), tam klikni na tlačítko [NOVÉ TÉMA *] a s vhodně zvoleným nadpisem popiš svůj problém. Věřím, že se mu pak někdo bude věnovat.
Kdybys (lépe) četla pravidla, věděla bys, že v cizích vláknech (těch, která jsi nezaložila) není dovoleno řešit ani podobné, natož zcela odlišné dotazy. Proto si vyber vhodnou sekci (heslo do Windows se hodí do sekce Softwarte / Windows 7, Vista, XP…), tam klikni na tlačítko [NOVÉ TÉMA *] a s vhodně zvoleným nadpisem popiš svůj problém. Věřím, že se mu pak někdo bude věnovat.
- Mýliti se je Myloš.
- Ltb
- Administrátor
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Chyba k opravení Vyřešeno
OPRAVENO.
Díky za info, jsem zas "o znak" chytřejší.
Díky za info, jsem zas "o znak" chytřejší.
Blue Spirit píše:
V tom případě bych navrhl - Počet zobrazení 75
Mně by se taky nejvíce líbilo tohle řešení.
Tahle diskuze je hodně zajímavá.

Opticky se mi líbí víc verze s mezerou, nemám rád guláš písmen a číslic dohromady, tím ale nechci říct, že je to spisovné. Při programování na Sam Coupé jsem mohl napsat písmena a čísla dohromady, po odentrování se automaticky správně rozdělili. Sam byl prostě inteligentní. Na PC v BASICích od MS se jen zobrazí chyba, ale k rozdělení nedojde. I to svědčí o inteligenci MS
Na X tu mám licenci já, kdo ho bude používat samostatně, vysolí mi za každý případ haléř
Čeština je někdy tak úchvatná, cituji z: Česká Lexikologie (Josef Filipec, František Čermák), strana 210, odstavec 3.31:
"Lexikální frazémy a idiomy
Patří sem ty frazémy a idiomy, které jsou jednoslovnými lexémy. Jde o kombinace (syntagmata) morfémů v oblasti kompozice, derivace a flexe, tj. v oblasti morfologie v širším a užším smyslu. Anomální, idiomatická povaha těchto kombinací je v řadě případů méně zřetelná v důsledku často nevyhraněného a značně širokého významu komponentů, tj. morfémů."
Nebo: strana 240:
"lexém : lexikální znak, dvojstranná (formálně-významová) lexikální jednotka lexikální zásoby zahrnující u ohebných druhů slov morfologické paradigma (u slova soubor všech slovních tvarů); formálně jednočlenný lexém je slovo, vícečlenný kolokační frazém ; monosémický lexém je lexie, polysémický lexém je hyperlexém ; lexém-typ se manifestuje v typických kontextech kontextovými typy, v jednotlivých užitích svými exempláři (alolexy), popř. u ohebných druhů slov exempláři svých slovních tvarů. (Řídčeji se vyskytuje též pojetí lexému jako lexikální formy, jako sémému a jako kořenovému morfému.)"
Slyšíte tu jaderně zvučnou češtinu?
Ne? Tak ale hlavně že každý pochopil, o čem je řeč 

Na X tu mám licenci já, kdo ho bude používat samostatně, vysolí mi za každý případ haléř

Čeština je někdy tak úchvatná, cituji z: Česká Lexikologie (Josef Filipec, František Čermák), strana 210, odstavec 3.31:
"Lexikální frazémy a idiomy
Patří sem ty frazémy a idiomy, které jsou jednoslovnými lexémy. Jde o kombinace (syntagmata) morfémů v oblasti kompozice, derivace a flexe, tj. v oblasti morfologie v širším a užším smyslu. Anomální, idiomatická povaha těchto kombinací je v řadě případů méně zřetelná v důsledku často nevyhraněného a značně širokého významu komponentů, tj. morfémů."
Nebo: strana 240:
"lexém : lexikální znak, dvojstranná (formálně-významová) lexikální jednotka lexikální zásoby zahrnující u ohebných druhů slov morfologické paradigma (u slova soubor všech slovních tvarů); formálně jednočlenný lexém je slovo, vícečlenný kolokační frazém ; monosémický lexém je lexie, polysémický lexém je hyperlexém ; lexém-typ se manifestuje v typických kontextech kontextovými typy, v jednotlivých užitích svými exempláři (alolexy), popř. u ohebných druhů slov exempláři svých slovních tvarů. (Řídčeji se vyskytuje též pojetí lexému jako lexikální formy, jako sémému a jako kořenovému morfému.)"
Slyšíte tu jaderně zvučnou češtinu?

X píše:Na X tu mám licenci já…
Jenomže znak × není písmeno x; smůla, co?

Mimochodem – lexémy, to zní jako exémy; fuj týbl…
- Mýliti se je Myloš.
Znak × se k násobení používal jen na základce (možná dokonce jen na prvním stupni), dál jsme používali už pouze *.
Znak × se na klávesnici nenachází, proto se, hádám, v programovacích jazycích, přinejmenším v Céčku a syntaxí příbuzných jazycích, používá hvězdička, která se mu velmi vzdáleně podobá.
My na základce (1975–1983) svého času používali pro krát tečku, ale ta v anglosaských státech plní funkce desetinného oddělovače (jako u nás desetinná čárka).
My na základce (1975–1983) svého času používali pro krát tečku, ale ta v anglosaských státech plní funkce desetinného oddělovače (jako u nás desetinná čárka).
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3253
-
od Steage7717
Zobrazit poslední příspěvek