Pomalý download ale rychlý upload - prosím poraďte

Problémy s internetovými stránkami, internetovým prohlížečem atpod.

Moderátor: Mods_senior

bowl
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Pomalý download ale rychlý upload - prosím poraďte

Příspěvekod bowl » 28 čer 2012 09:49

Dobrý den,

již nějaký čas pozoruji na svém stolním PC výrazné zpomalení rychlosti "surfování" (download) na internetu. Dříve to nedělalo a já mám pocit, že už jsem vyčerpal snad všechny možnosti, a protože jsem nenašel podobné téma, tak jsem si dovolil založit nové vlákno.

Popis připojení:
Stolní PC; WIN XP Home SP3; síťová karta integrovaná; propojení PC a routeru kabelem; poskytovatel Starnet České Budějovice 100 Mbit/s; bydliště sídliště Máj

Rychlost downloadu na PC se pohybuje dle webových stránek (dsl.cz, rychlost.cz apod) kolem 2 Mbit/s, ale rychlost uploadu se pohybuje průměrně okolo 20 - 30 Mbit/s, což bych řekl, že je na deklarované 100Mbitové připojení přiměřená hodnota.

A teď co všechno jsem zkusil:
Přeinstalace Windows, jiný kabel, jiná zdířka u routeru - to vše nepomohlo.
Když se ale připojím k routeru přes WiFi s Noťasem, tak rychlost DL stoupne na úroveň UL (taky cca 30 Mbit/s)
Také jsem zkusil připojit Noťas na ten samý kabel, který jde do stolního PC a problém byl také pryč, to znamená, že je problém pravděpodobně na straně integrované síťové karty v mém PC, přičemž mi ale nejde do hlavy, že nepomohl ani reinstal WIN (včera).

A teď dedukce a otázka
- je možné, že by se INTEGROVANÁ síťová karta v PC věkem "unavila" (já nevím, třeba nějaký kondenzátor apod.) a proto neplní svojí finkci už tak jako dřív, kdy s tímto nebyl žádný problém a DL i UL bylo v pořádku?
- kdybych koupil novou samostatnou síťovou kartu do PCI slotu, odstranilo by to problém? (Peníze nejsou zase až takovou překážkou, spíše lenost :oops: )
- nešlo by to nějak vyřešit nastavením nějakého parametru v mém PC?

Na závěr bych chtěl jen podotknout, že si myslím, co se týče počítačů obecně, že nejsem zase až taková lama :smile:

Předem děkuju za vaše odpovědi!
Michal

Reklama
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Pomalý download ale rychlý upload - prosím poraďte

Příspěvekod memphisto » 28 čer 2012 10:06

Na Máji? Tak to ti tam někde za rohem kradou rychlost kofoly :-) Problémy s rychlostí nejsou u Starnetu nic nezvyklého, takže bych zatlačil na ně... kamarád má taky Starnet a běžně mu jel kolem 20 Mbit a najednou mu to jede jako GPRS na mobilu...

Aha, tak po wifi to jede ok :idea:
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

bowl
nováček
Stav:

Příspěvekod bowl » 28 čer 2012 10:14

Tak tak,
u jiného PC jde vše v pořádku, proto mám podezření hlavně na tu síťovku na desce...

Dokonce neni ani problém, když ten Noťas natvrdo propojím úplně stejně, jako to PC. Problém taky zmizí.
Jak jsem ale psal, tak mě zaráží, že nepomohl ani reinstal WIN :mad:

Ale díky za snahu!

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 28 čer 2012 10:23

Název a označení té desky ze stolního PC znáš? Napiš jej kdyžtak sem.
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

bowl
nováček
Stav:

Příspěvekod bowl » 28 čer 2012 12:36

Údajně prý ASUS K8N

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 28 čer 2012 18:11

Máš určitě správný ovladač pro síťovou kartu? Pokud jiný PC běží bez problémů, pak je chyba ve Tvém PC a to buď v síťové kartě, nebo v jejím ovládači, či v základní desce. K ověření by pomohlo na zkoušku nainstalovat jinou síťovou kartu (třeba půjčenou jen k otestování) s příslušným ovladačem.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

bowl
nováček
Stav:

Příspěvekod bowl » 28 čer 2012 18:28

ovladače jsem podezíral jako první, jakmile jsem zjistil, že noťas po kabelu jede v pohodě. zkusil jsem nainstalovat jinou - novější - verzi, než tu co jsem měl a nic...

taky mě mate, že se to dělo vlastně tak nějak "průběžně", tedy z těch cca 30 Mbit/s jsem na ony současné cca 2Mbit/s klesal postupně řekněme 4 měsíce??? (alespoň si tedy myslím, že to bylo postupně, jelikož si tak nějak nepamatuju, že bych jeden den vypnul PC a druhej den bych byl náhle zpomalen)
Dříve (než to kleslo) jsem měl samozřejmě stejné ovladače (nebo si to alespoň myslím, že byly stejné), jako mám teď, proto jsem nepodezíral Software...

bohužel nemám možnost vyzkoušet jinou síťovku. Leda že bych koupil novou :-)

bowl
nováček
Stav:

Příspěvekod bowl » 01 črc 2012 13:00

Tak další postup:

udělal jsem pokus - opojil jsem síťový kabel internetu, který mi vede "ze zdi" do routeru a připojil jsem ho propojkou ke kabelu, který vede z routeru do PC a ejhle - rychlost připojení (download i upload) byla zase cca 50Mbit/s.

Nijak zvlášť mě to sice nepřekvapilo, ale i tak jsem byl trochu zaskočen, jelikož mě nenapadlo, že ono zpomalení by mohlo být zapříčiněno routerem.

Router je ZyXEL NBG-419N

Bohužel tady pro mne mé možnosti končí, jelikož na nějaké složité nastavování routeru jsem se svými vědomostmi krátký.
Přestože jsem postupně zkusil po jednom "zaškrtávat" všechny políčka v možnostech nastavení routeru, tak se stejně nic nestalo a rychlost připojení přes router kabelem je opět výše zmíněných cca 2Mbit/s...

Pomohl by upgrade firmware? Je jiná možnost? (jednou jsem upgradoval FW u jiného routeru - uprostřed aktualizace se to seklo a bylo po něm, tak se toho trochu bojím)

Má někdo prosím nápad, nebo radu? Já osobně jsem v koncích.
Ještě mě napadla reklamace, jelikož router je ještě 2 měsíce v záruce, tak nevím :-) nechce se mi otravovat prodejce, kdyby to nebyla chyba routeru - byl bych za blba..

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 črc 2012 17:16

Lepší je být za blba, jak píšeš, než se s tím zlobit.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • YT Download
    od AirCrew » 20 dub 2025 11:35 » v Vše ostatní (sw)
    1
    2328
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    20 dub 2025 13:17
  • Externí SSD pomalý přenos.
    od JHH1977 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    6
    3442
    od JHH1977 Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2025 19:45
  • Prosím o kontrolu sestavy
    od user158 » 11 led 2025 15:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC