Excel - odkaz na jiný sešit relativní
Re: Excel - odkaz na jiný sešit relativní
Zadaná cesta je samozřejmě vzorec (odkaz, nepřímý odkaz, hypertextový odkaz, ...) a i při propojení se každý sešit otevře, třeba v pozadí, ale otevře.
Asi ano, ale uživatel nic nevidí, maximálně chvilku počká, protože se "to otevírá dlouho". Ale z pohledu uživatele se otevře ten hlavní sešit, chvilku počká, nic dalšího nikde nevyskakuje a vidí čísla, která potřebuje :-)
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Moznosti propojeni na data v jinem sesitu viz: http://excelplus.net./news.php?readmore=20
Tak jsem se dostal o kousek dál a zase si nevim rady:
Vytvořil jsem makro, které vytvoří požadovaný vzorec do buňky, ale hlásí mi to chybu (Run-time error 1004) asi kvůli formátu textu. Tak jsem před zadáním vzorce změnil formát buněk na text a po zadání vzorce zpět na general (je to v makru jako poznámka). Ale vzorec se nezmění, je třeba na buňku kliknout a dát enter, aktualizovat nestačí. Může někdo poradit jak tohle udělat v makru?
makro (zatím jen pro 1 buňku E5):
Sub Makro1()
'
' Makro1 Makro
'
Dim Cesta As String
Dim Rok As String
Dim Vzorec As String
'Range("E5:DD3000").Select
'Selection.NumberFormat = "@"
Sheets("týdně").Select
Cells(5, 5).Select
Rok = Cells(2, 6).Value
Cesta = "'" + Cells(2, 10).Value + Rok + "\[" + Cells(4, 5).Value + ".XLS]" + Cells(4, 5) + "'!"
Vzorec = "=KDYŽ(JE.CHYBA(" + Cesta + "A1)=PRAVDA;"""";KDYŽ(JE.NEDEF(SVYHLEDAT(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;NEPRAVDA))=PRAVDA;0;SVYHLEDAT(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;NEPRAVDA)))"
Cells(5, 5).Value = Vzorec
'Selection.NumberFormat = "General"
Cells(5, 5).Select
'
End Sub
Vytvořil jsem makro, které vytvoří požadovaný vzorec do buňky, ale hlásí mi to chybu (Run-time error 1004) asi kvůli formátu textu. Tak jsem před zadáním vzorce změnil formát buněk na text a po zadání vzorce zpět na general (je to v makru jako poznámka). Ale vzorec se nezmění, je třeba na buňku kliknout a dát enter, aktualizovat nestačí. Může někdo poradit jak tohle udělat v makru?
makro (zatím jen pro 1 buňku E5):
Sub Makro1()
'
' Makro1 Makro
'
Dim Cesta As String
Dim Rok As String
Dim Vzorec As String
'Selection.NumberFormat = "@"
Sheets("týdně").Select
Cells(5, 5).Select
Rok = Cells(2, 6).Value
Cesta = "'" + Cells(2, 10).Value + Rok + "\[" + Cells(4, 5).Value + ".XLS]" + Cells(4, 5) + "'!"
Vzorec = "=KDYŽ(JE.CHYBA(" + Cesta + "A1)=PRAVDA;"""";KDYŽ(JE.NEDEF(SVYHLEDAT(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;NEPRAVDA))=PRAVDA;0;SVYHLEDAT(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;NEPRAVDA)))"
Cells(5, 5).Value = Vzorec
'Selection.NumberFormat = "General"
Cells(5, 5).Select
'
End Sub
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vzorec musíš mít v makru psaný anglicky, nikoliv česky...
VBA DÍKYBOHU česky neumí.
VBA DÍKYBOHU česky neumí.
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.
Přepsal jsem to anglicky, ale stejně nefunguje:
Vzorec = "=IF(ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE;"""";IF(ISNA(VLOOKUP(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;FALSE))=TRUE;0;VLOOKUP(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;FALSE)))"
Snad jsem nic nepřehlíd.. Teď to ale nejde ani s tou změnou formátu buňky, protože excel naopak neumí anglicky
EDIT:
Chyba nalezena - místo středníků musí být čárky
Vzorec = "=IF(ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE,"""",IF(ISNA(VLOOKUP(A5," + Cesta + "A1:H3000,7,FALSE))=TRUE,0,VLOOKUP(A5," + Cesta + "A1:H3000,7,FALSE)))"
EDIT2: Díky všem za pomoc, snad to bude vše
//šikula
//mike007
Vzorec = "=IF(ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE;"""";IF(ISNA(VLOOKUP(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;FALSE))=TRUE;0;VLOOKUP(A5;" + Cesta + "A1:H3000;7;FALSE)))"
Snad jsem nic nepřehlíd.. Teď to ale nejde ani s tou změnou formátu buňky, protože excel naopak neumí anglicky

EDIT:
Chyba nalezena - místo středníků musí být čárky
Vzorec = "=IF(ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE,"""",IF(ISNA(VLOOKUP(A5," + Cesta + "A1:H3000,7,FALSE))=TRUE,0,VLOOKUP(A5," + Cesta + "A1:H3000,7,FALSE)))"
EDIT2: Díky všem za pomoc, snad to bude vše
//šikula

//mike007
Tak ještě další dotaz:
Měl jsem v plánu další listy teprve doplnit později (proto je ve vzorci ta část ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE,"""", kde pokud sešit neexistuje, tak buňka zůstane prázdná). Ale při vytváření vzorců se mě pokaždé znovu (u každého jednotlivého vzorce) zeptá na otevření souboru, protože zadaný odkaz je zatím neplatný. Když dám cancel, zapíše se vzorec správně s odkazem na zatím neexistující sešit. Ale v mém případě by to znamenalo až 100 000 krát zmáčknout cancel. Jak to obejít?
Měl jsem v plánu další listy teprve doplnit později (proto je ve vzorci ta část ISERR(" + Cesta + "A1)=TRUE,"""", kde pokud sešit neexistuje, tak buňka zůstane prázdná). Ale při vytváření vzorců se mě pokaždé znovu (u každého jednotlivého vzorce) zeptá na otevření souboru, protože zadaný odkaz je zatím neplatný. Když dám cancel, zapíše se vzorec správně s odkazem na zatím neexistující sešit. Ale v mém případě by to znamenalo až 100 000 krát zmáčknout cancel. Jak to obejít?
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
to davidt :
Z predchoziho se ukazuje, ze mas zamer vytvorit tezkopadne monstrum (az 100 000 propojeni na 2 krat 52 souboru s moznosti menit adresu propojeni) navic s propojenim na docasne neexistujici soubory.
Asi by bylo vhodne zavcasu pozmenit koncepci. Zrejme se jedna o pravidelne tydenni doplnovani udaju do hlavniho souboru, takze by postacilo doplnit data vzdy a pouze z techto nove vytvorenych tydennich zdrojovych souboru. Je totiz zbytecne mit propojeni na "stara" data, ktera se jiz nebudou menit.
Pokud se mylim v odhadu smyslu propojeni, povazuj navrh za bezpredmetny.
Dnes 10:17
Pozn.: Uz sis vyzkousel, co budes delat pri otevreni hlavniho sesitu a potvrdis aktualizovat propojeni, kdy nektere soubory docasne neexistuji?
Z predchoziho se ukazuje, ze mas zamer vytvorit tezkopadne monstrum (az 100 000 propojeni na 2 krat 52 souboru s moznosti menit adresu propojeni) navic s propojenim na docasne neexistujici soubory.
Asi by bylo vhodne zavcasu pozmenit koncepci. Zrejme se jedna o pravidelne tydenni doplnovani udaju do hlavniho souboru, takze by postacilo doplnit data vzdy a pouze z techto nove vytvorenych tydennich zdrojovych souboru. Je totiz zbytecne mit propojeni na "stara" data, ktera se jiz nebudou menit.
Pokud se mylim v odhadu smyslu propojeni, povazuj navrh za bezpredmetny.
Dnes 10:17
Pozn.: Uz sis vyzkousel, co budes delat pri otevreni hlavniho sesitu a potvrdis aktualizovat propojeni, kdy nektere soubory docasne neexistuji?
chtěl jsem, aby se zobrazovaly údaje vždy za 2 po sobě jdoucí roky a aby tyto roky šly změnit - proto všechny tyhle šílenosti. Pokud bych se vzdal možnosti změnit rok, mohl bych použít to, co říkáš (i když tam už nní možná zpětná změna), anebo ty odkazy do buněk natvrdo napsat (je to 108 sloupců, mění se pár čísel a do sloupce už jdou zkopírovat). Problém je s tou možností změnit rok. Když to nepůjde, tak se na to vykašlu anebo zkusím nějaký jiný program.
PS. 100000 propojení byl nástřel celkem, 104 sloupců x cca. 1000 řádků
PPS: Ano, zobrazí se možnost Pokračovat nebo Aktualizovat chybná propojení - já dám pokračovat a je to. Přesně tohle bych potřeboval i při spuštění makra..
PS. 100000 propojení byl nástřel celkem, 104 sloupců x cca. 1000 řádků
PPS: Ano, zobrazí se možnost Pokračovat nebo Aktualizovat chybná propojení - já dám pokračovat a je to. Přesně tohle bych potřeboval i při spuštění makra..
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nic nebrani moznosti zaktualizovat data pri zmene v nekterem zdrojovem souboru, vse je otazkou koncepce (treba aktualizace novym nebo zmenenym souborem v adresari - datum).
Zdravim. Mel bych dotaz jestli by mi mohl nekdo pomoci.
Je to neco podobneho jako popisuje na zacatku threadu davidt ale jen trochu jinak.
Potrebuju poradit jak vytvořit relativní vzorec ktery bude odkazovat na hodnotu v urcite bunce v jinem sesitu, cesta k souboru bude ale dana bunkou A1.
Prikladem: Mam sesit "Vysledek" a sesity leden, unor, brezen, ..... V sesitu Vysledek napisu do bunky treba A1 adresu k souboru leden (C:\excel\leden\). V sesitu "Vysledek" bych chtel napsat do bunky treba C1 vzorec =[adresa souboru]Sheet1!$B$5 s tim, ze kdyz v bunce A1 zmenim nazev souboru treba na C:\excel\unor\, tak se hodnota v bunce C1 automaticky zmeni na hodnotu v souboru unor. Jenze mi to takhle jednoduse nefunguje. Vedel by mi nekdo poradit? Diky moc.
Je to neco podobneho jako popisuje na zacatku threadu davidt ale jen trochu jinak.
Potrebuju poradit jak vytvořit relativní vzorec ktery bude odkazovat na hodnotu v urcite bunce v jinem sesitu, cesta k souboru bude ale dana bunkou A1.
Prikladem: Mam sesit "Vysledek" a sesity leden, unor, brezen, ..... V sesitu Vysledek napisu do bunky treba A1 adresu k souboru leden (C:\excel\leden\). V sesitu "Vysledek" bych chtel napsat do bunky treba C1 vzorec =[adresa souboru]Sheet1!$B$5 s tim, ze kdyz v bunce A1 zmenim nazev souboru treba na C:\excel\unor\, tak se hodnota v bunce C1 automaticky zmeni na hodnotu v souboru unor. Jenze mi to takhle jednoduse nefunguje. Vedel by mi nekdo poradit? Diky moc.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw) - 2
- 4759
-
od Riviera kid