potřebovala bych poradit s jedním vzorečkem. Pokud by to nešlo jinak, tak přijmu i řešení v podobě makra, nicméně zatím jsem dala dohromady funkční vzoreček, pouze mi tam chybí jedna drobnost a tu tam nemohu vůbec dostat a nevím si už rady

Mám následující vzoreček maticově (CTRL+SHIFT+ENTER):
{=SOUČET(KDYŽ(DÉLKA($sklad.$A$4:$A$600>0);KDYŽ($sklad.$A$4:$A$600="Nokia";KDYŽ($sklad.$E$4:$E$600="černý";1;0);0);0))}
(Mimo téma: je v tom vzorečku k něčemu ta délka? Ono mi to totiž nefungovalo na rozsah A:A, tak jsem předpokládala, že tomu vadí prázdný řádky, tak jsem tam dala tu kontrolu na délku, ale mám pocit, že je to tam k ničemu, když dám rozsah A4:A600, ale nevím, co myslíte? No kdyžtak to smažu a ozkouším, pak by vzorec vypadal takto maticově (CTRL+SHIFT+ENTER):
{=SOUČET(KDYŽ($sklad.$A$4:$A$600="Nokia";KDYŽ($sklad.$E$4:$E$600="černý";1;0);0))}
Vzoreček má mít tu funkci, aby spočítal počet telefonů jednoho typu (např. Nokia) splňující nejen podmínku: $sklad.$A$4:$A$600="Nokia", ale v momentě, kdy najde ve sloupci A shodu na slovo "Nokia" tak aby se ve stejném řádku podíval ještě do sloupce E a tam porovnal, zda tato buňka obsahuje slovo např.: "černý" a až po této shodě to započetlo +1 do konečného součtu.
Vzorec nyní funguje tak, že se buňka E v konkrétním řádku "MUSÍ" rovnat právě slovu "černý", ale pokud tento text je různorodý (např. černý kryt, GPS, Wi-Fi), prostě obsahuje sice slovo černý, ale i další jiná upřesnění k danému telefonu, tak už vzorec vyhodnotí tuto skutečnost jako neshodu a telefon, ikdyž by se měl do součtu započítat, se tam nezapočítá. Jde mi tedy o to, rozšířit podmínku KDYŽ($sklad.$E$4:$E$600="černý";1;0) tak, aby se neporovnávalo pouze KDYŽ($sklad.$E$4:$E$600="černý";1;0), ale aby tam bylo něco jako: KDYŽ($sklad.$E$4:$E$600 OBSAHUJE SLOVO "černý";1;0).
Omlouvám se, že to popisuju tak složitě, ikdyž je to určitě prkotina, nicméně si s tím už nevím rady. Děkuji všem za pomoc a za případné rady, co s tím.
Tereza