Excel - hypertextový odkaz Vyřešeno

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

keczemysz
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Excel - hypertextový odkaz

Příspěvekod keczemysz » 11 říj 2011 08:47

Ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně hypertextového odkazu. Myslím si, že pro některé to bude určitě hračka. Jde o to, že v liste 1 mám nějakou databázi. V listě 2 mám rozbalovací seznam. Když vyberu nějakou hodnotu z rozbalovacího seznamu, tak se mi do určité buňky v listě 2 zobrazí text z databáze z listu 1. A teď potřebují hypertextový odkaz na ten daný text - je jasné, že tím, jak budu vybírat položky z rozeviracího seznamu, tak se bude měnit text a tudíž i potřebují na každý text jiný hypertextový odkaz.
Snad jsem to napsal aspoň trochu srozumitelně. Každopadně nevím si rady, zkoušel jsem to i funkci svyhledat, ale taky jsem nepochopil :-/ Prosím o radu, díky moooc :-)

Reklama
Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Excel - hypertextový odkaz

Příspěvekod Funstorm007 » 11 říj 2011 09:01

Nevím jestli jsem to správně pochopil ale přímo na ten text do listu 1 nemůžeš udělat hypertextový odkaz proč?

keczemysz
nováček
Stav:

Příspěvekod keczemysz » 11 říj 2011 09:17

takhle. v listě 2 se mi bude v nějaké buňce na základě výběru z rozbalovacího seznamu měnit text (dejme tomu název výrobku). A teď potřebují hypertextový odkaz na soubor, který budu mít uložený na disku. Když dám hypertextový odkaz na onu buňku, tak když výberu z rozbalovacího seznamu jinou hodnotu, následně se změní obsah buňky (název výrobku), ale hypertextový odkaz bude pořád stejný. Jinými slovy: když vyberu z rozbalovacího seznamu hodnotu 1 - v buňce se objeví název "a" a na ten název potřebují hypertextový odkaz na soubor na disku. Dále když vyberu hodnotu 2 - v buňce se objeví název "b" a zase potřebují hypertextový odkaz na jiný sobour, který je ulozeny na disku. Zkoušel jsem to i tak, že když mám v tom listu 1 tu databázi výrobků, tak na každý výrobek jsem dal hypertextový odkaz, ale tady je problém v tom, že když vyberu nějakou hodnotu z rozbalovacího seznamu, tak se přenese do určité buňky pouze text bez hyper. odkazu :-(

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 11 říj 2011 09:22

Aha, no tak jsem to právě myslel. Tak, že vložíš hypertextové odkazy přímé na ten "výrobek". Podle mě to jinak ani neuděláš, možná to půjde někde nastavit, zkusím se na to mrknout, kdyby ti to nevadilo, vlož sem jako přílohu ten dokument abych se na to mohl podívat přímo tak jak to máš ty...

keczemysz
nováček
Stav:

Příspěvekod keczemysz » 11 říj 2011 09:41

Asi jsi to pochopil správně, myslím si, že je to celkem běžná záležitost a pro uživatele přinosná věc, tak snad se najde nějaké řešení. Přikládám soubor "příloha". díky
Přílohy
priloha.xls
(51 KiB) Staženo 181 x

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 11 říj 2011 10:17

Půjde to jedině tak, že u výrobku řekněmě A na listu1 uvedeš cestu k souboru. Např. do skrytého slupce - pokud by to nemělo být vidět.
Pak už není problém v rámci makra doplnit při přesunu názvu výrobku na list2 i příslušný odkaz. Ale musí někde být uložen.
Cesta by mohla být napevno, pokud je to nějaké hromadné úložiště, které se nemění a potom by stačil do popisu pouze název souboru, na který má link odkazovat.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

keczemysz
nováček
Stav:

Příspěvekod keczemysz » 11 říj 2011 12:24

Hm..., :-/ Tak to asi sám nezvládnu :-( 1) U výrobku A na listu 1 uvedeš cestu k souboru - máš na myslí, hypertextový soubor? (nebo jakým způosobém uvést cestu). Každopádně nic nemusí být skyto, protože se bude jednat o datový list. 2) s makry si moc "netýkám", sice něco umím, ale určitě nedovedu zapsat ten kód ve VBA :-/ 3) soubory (s koncovkou *.xls) jsou na jednom hromadném úložišti, nicméně já potřebují na tom listě 2 po kliknutí na název výrobku, aby se mi otevřel konkretní excelovský soubor, který bude na tom hromadném úložišti. Pls help me :-)

Branscombe
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Branscombe » 11 říj 2011 12:49

Já osobně bych to udělal nejrychleji asi takhle...

viz list3
Přílohy
priloha (1).xls
(60 KiB) Staženo 424 x

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 11 říj 2011 16:05

Taková byla moje představa, jen zapsaná makrem a ne pomocí fce v buňce. Nicméně by to mohlo uživateli stačit :bigups:
Vyšperkoval bych to tak, že v buňkách na listu1 bude jen název souboru a cesta bude součást fce - elegantně :wink:
A nakonec, pokud by se soubory pojmenovaly jako ID výrobku, tak by i ten sloupec s názvy cest byl zbytečný :idea:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

keczemysz
nováček
Stav:

Re: Excel - hypertextový odkaz  Vyřešeno

Příspěvekod keczemysz » 12 říj 2011 08:46

Díky, dnes jsem aplikoval Vaši radu na mým příkladu a funguje to náramně :-) a hlavně jsem se zase něco naučil. super a ještě jednou díky.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
    od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw)
    2
    4792
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 16:21
  • Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (podpora 2031) - v Českém jazyce? CZ lokace? Kde levně koupit licenci - link? Odkaz?
    od IMB » 30 črc 2024 13:14 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    3875
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2024 21:38
  • Přechod z Excel 21 na Excel 24
    od Snekment » 29 led 2025 13:46 » v Kancelářské balíky
    2
    12212
    od Snekment Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2025 15:05
  • Pohoda a excel Příloha(y)
    od brownwld » 06 kvě 2025 17:28 » v Kancelářské balíky
    1
    4678
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    07 kvě 2025 09:41
  • Excel - výpočet nočních hodin Příloha(y)
    od Uziv00 » 17 říj 2024 11:22 » v Kancelářské balíky
    3
    3323
    od lubo. Zobrazit poslední příspěvek
    24 říj 2024 00:00

Zpět na “Kancelářské balíky”