Dobrý den,
obracím se na vás s problém se zápisem podmínek ve funkci SUMIFS. Mám tabulku o 11ti sloupcích a několika tisíci řádcích. A potřebuji podle zvolených kritérií sečíst hodnoty, respektive vytvořit na jiném, než zdrojovém listu, kompletní výsledovku (výkaz zisku a ztrát).
Ve sloupci A je číslo účtu, sloupec F je organizační středisko a sloupce I a J jsou hodnoty (MD a D, pro účty 6xx se bere sloupec J, pro 5xx sloupec I). Co potřebuji:
Malý vzorek je v přiloženém souboru, pokusím se alespoň o malý nástin problému.
Potřebuji pomocí určité funkce (zvolil jsem SUMIFS, ale je možné, že je na to lepší funkce, nevím, pokud možno, tak prosím poraďte), aby mi excel vybral ve sloupci A příslušný účet (např. 501) a následně vybral ve sloupci F organizační střediska a z vybraných dat sečetl příslušné hodnoty ve sloupci I.
Problém je právě ve sloupci F, jelikož nevím jak mám zadat podmínku (kritérium), aby mi to bralo více položek najednou.
Jelikož potřebuji, aby mi to vzalo účet 501 a org.střediska např. 121,141,501,502 (tzn, nejsou v intervalu a ani za sebou) a z tohoto výběru sečetlo příslušné hodnoty. A s tím si nevím rady (dosud jsem to provizorně vyřešil, že mám několik funkcí za sebou, viz v přiloženém souboru, ale je to značně nepřehledné a neflexibilní). Rozdělení podle org.středisek potřebuju z důvodů, že mám výsledovku rozdělenou na 4 činnosti (hlavní (HČ), doplňková atd.) a každé činnosti přísluší jiná střediska.
Hlavní problém je, že např. pro HČ je 11 org.středisek a např. na řádek ve výsledovce ostatní služby přísluší 4 účty, takže to je potom 44 kombinací, tzn musím tu funkci SUMIFS napsat do excelu 44x do jedné buňky a to už mi hlasí nějakou chybu...
Budu vděčný za jakoukoliv radu.
SUMIFS - problém s podmínkou
SUMIFS - problém s podmínkou
- Přílohy
-
- soubor priklad.xlsx
- ukázkový soubor
- (282.59 KiB) Staženo 26 x
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: SUMIFS - problém s podmínkou
Zdravím,
co takhle zkusit kontingenční tabulku?
Přikládám Váš soubor, na listu1 je pokus :-)
Výsledek můžete přenést do Vašeho formuláře..
S pozdravem Karel Láska
co takhle zkusit kontingenční tabulku?
Přikládám Váš soubor, na listu1 je pokus :-)
Výsledek můžete přenést do Vašeho formuláře..
S pozdravem Karel Láska
- Přílohy
-
- soubor priklad.xlsx
- (289.17 KiB) Staženo 41 x
Re: SUMIFS - problém s podmínkou
Dobrý den,
díky za reakci. Pomocí KT by se to asi dalo udělat... každopádně by se musela nejdříve udělat KT a potom z ní naadresovat buňky ve výsledovce. Jediný háček je v tom, že kdyby někdo KT změnil, tak by se automaticky změnily hodnoty ve VZZ... ale není problém zamknout ten list s KT.
Asi to tak nejspíše udělám, jiné řešení mě zatím nenapadlo! Díky, Kuba.
díky za reakci. Pomocí KT by se to asi dalo udělat... každopádně by se musela nejdříve udělat KT a potom z ní naadresovat buňky ve výsledovce. Jediný háček je v tom, že kdyby někdo KT změnil, tak by se automaticky změnily hodnoty ve VZZ... ale není problém zamknout ten list s KT.
Asi to tak nejspíše udělám, jiné řešení mě zatím nenapadlo! Díky, Kuba.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3390
-
od lukas222
Zobrazit poslední příspěvek
05 lis 2024 13:36