Dobrý den,
potřebuji vytvořit jeden souhrnný vzorec (viz 4) v Excel 2016; kdy budou zohledněny následující podmínky.
Pro jednotlivé kroky jsem si postupně rozepsal vzorce, viz příloha, nedaří se mě je však kombinovat v jeden.
1) Když sloupce B a C jsou prázdné a zároveň sloupce D a E obsahují číslo; porovnej pouze sloupce D a E s hodnotami minimum a maximum. V případě prázdých sloupců zobraz prázdnou buňku.
Zobraz výsledek "o" pro hodnotu v rozsahu nebo "x" pro hodnotu mimo rozsah.
- funguje
2) Když sloupce B a C obsahují číslo a zároveň sloupce D a E jsou prázdné; porovnej pouze sloupce B a C s hodnotami minimum a maximum. V případě prázdých sloupců zobraz prázdnou buňku.
- funguje
3) Když sloupce B; C; D; E obsahují číslo; porovnej všechny sloupce s hodnotami minimum a maximum.
V případě prázdých sloupců zobraz prázdnou buňku.
- funguje
4) Zkombinovat situace (vzorce) z příkladů 1-3 do jednoho.
- nefunguje
Situace 4 mi však nefunguje správně. Předpokládám, že dělám logickou, chybu, avšak se mi ji nedaří odhalit.
Rád budu také vědět, kde jsem logicky udělal chybu.
Prosím pomoc.
Děkuji
Excel 2016 - vzorec kombinace podmínek
-
- Level 2
- Pohlaví:
Excel 2016 - vzorec kombinace podmínek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Re: Excel 2016 - vzorec kombinace podmínek
Snáď som to obsiahol všetko (lebo tých možností je viac, napr. v každej dvojici jedno číslo, alebo iba jedna dvojica má jedno číslo, ...)
Kód: Vybrat vše
=CHOOSE(COUNT(B5:E5)+1;"";"x";IF(OR(AND(COUNT(B5:C5)=2;MIN(B5:C5)>=$B$1;MAX(B5:C5)<=$C$1);AND(COUNT(D5:E5)=2;MIN(D5:E5)>=$B$1;MAX(D5:E5)<=$C$1));"o";"x");"x";IF(AND(MIN(B5:E5)>=$B$1;MAX(B5:E5)<=$C$1);"o";"x"))
=ZVOLIT(POČET(B5:E5)+1;"";"x";KDYŽ(NEBO(A(POČET(B5:C5)=2;MIN(B5:C5)>=$B$1;MAX(B5:C5)<=$C$1);A(POČET(D5:E5)=2;MIN(D5:E5)>=$B$1;MAX(D5:E5)<=$C$1));"o";"x");"x";KDYŽ(A(MIN(B5:E5)>=$B$1;MAX(B5:E5)<=$C$1);"o";"x"))
-
- Level 2
- Pohlaví:
Dobrý den,
děkuji za pomoc. Přiznám se, že o funkci Vybrat jsem nevěděl.
Pokusil jsem se řešení upravit na variantu, kde jsou pouze 2 sloupce.
Zadání je vlastně stejné.
- oba prázdné = prázdná buňka
- B4 číslo, C4 prázdné = porveď vyhodnocení
- B4 prázné, C4 číslo = proveď vyhodnocení
- B4 číslo, C4 číslo = proveď vyhodnocení
Nepochodil jsem. Funguje jen na prázdné buňky.
V příloze příspěvku jsem vložil dokument Vzorec_prac_2.xlsx, kde je můj pokus.
Prakticky totéž jsem zjistil, že mohu potřeovat i pro 3 sloupce B4; C4; D4, které mohu také v určitém případě vyhodnocovat.
Po předchozí zkušenosti, jsem se do pokus tvorby pro 3 sloupce zatím nepouštěl. Matou mě v půdovním řešení páry hodnot, které se kterými se pracovalo Zde je hodnota jen jedna.
Prosím, pokud je možno o pomoc a korekci.
Děkuji za Vaši pomoc.
děkuji za pomoc. Přiznám se, že o funkci Vybrat jsem nevěděl.
Pokusil jsem se řešení upravit na variantu, kde jsou pouze 2 sloupce.
Zadání je vlastně stejné.
- oba prázdné = prázdná buňka
- B4 číslo, C4 prázdné = porveď vyhodnocení
- B4 prázné, C4 číslo = proveď vyhodnocení
- B4 číslo, C4 číslo = proveď vyhodnocení
Nepochodil jsem. Funguje jen na prázdné buňky.
V příloze příspěvku jsem vložil dokument Vzorec_prac_2.xlsx, kde je můj pokus.
Prakticky totéž jsem zjistil, že mohu potřeovat i pro 3 sloupce B4; C4; D4, které mohu také v určitém případě vyhodnocovat.
Po předchozí zkušenosti, jsem se do pokus tvorby pro 3 sloupce zatím nepouštěl. Matou mě v půdovním řešení páry hodnot, které se kterými se pracovalo Zde je hodnota jen jedna.
Prosím, pokud je možno o pomoc a korekci.
Děkuji za Vaši pomoc.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Ja Vám nerozumiem. Nastáva množstvo kombinácií. Tu som manuálne z hlavy vypotil kombinácie, ktoré nastanú pri 2 stĺpcoch. Doplňte do nich, aký majú mať výsledok.
Vôbec nechápem, čo chcete ako porovnávať, keď v prípade 4 stĺpcov hovoríte o dvojiciach (BC)(DE), v prípade 2 stĺpcov ale chcete vyhodnocovať aj keď je zadaný iba jeden údaj, čo je nezmysel ak sa má jednať o dvojice čísel. A už vôbec nepoberám dvojice v 3 stĺpcoch. Na to sa ani nepokúšam robiť tabuľku všetkých možných variácií. To mi popíšte slovami a príkladmi.
Vzorce budem riešiť, až po pochopení problematiky.
Vôbec nechápem, čo chcete ako porovnávať, keď v prípade 4 stĺpcov hovoríte o dvojiciach (BC)(DE), v prípade 2 stĺpcov ale chcete vyhodnocovať aj keď je zadaný iba jeden údaj, čo je nezmysel ak sa má jednať o dvojice čísel. A už vôbec nepoberám dvojice v 3 stĺpcoch. Na to sa ani nepokúšam robiť tabuľku všetkých možných variácií. To mi popíšte slovami a príkladmi.
Vzorce budem riešiť, až po pochopení problematiky.
-
- Level 2
- Pohlaví:
DObrý den,
děkuji za odpověď. Jde o to, že někdy provádím sběr dat v párech, pro dané měření. Párů může být několik a ne vždy jsou vyplněny všechny.
V jiných případech pak mám, jako napříkladu se 2 či třemi sloupci hodotu pouze jednu pro dané měření. Nemusím však vždy vyplnit vše.
Vždy záleží, na kolika zařízeních vyrábím.
Vím, že se toto může zdát chaotické, přesto más své opodstatnění a logiku v získávání dat, která následně vyhodnocuji.
děkuji za odpověď. Jde o to, že někdy provádím sběr dat v párech, pro dané měření. Párů může být několik a ne vždy jsou vyplněny všechny.
V jiných případech pak mám, jako napříkladu se 2 či třemi sloupci hodotu pouze jednu pro dané měření. Nemusím však vždy vyplnit vše.
Vždy záleží, na kolika zařízeních vyrábím.
Vím, že se toto může zdát chaotické, přesto más své opodstatnění a logiku v získávání dat, která následně vyhodnocuji.
-
- Level 2
- Pohlaví:
Ono se to nezdá, ono to chaotické je:
Ke druhému příkladu vzorec s komentářema:
Pokud odstraním zbytečný kód, zbude:
Zkuste si ty vzorce trochu naformátovat. (Free webová verze excelu nabízí doplněk "Excel Labs")
Ke druhému příkladu vzorec s komentářema:
=ZVOLIT(
POČET(B8:C8) + 1;
""; // obě buňky prázdné
"x"; // v jedné buňce je číslo
KDYŽ( // 2 čísla
NEBO(
A(
POČET(B8:C8) = 2; // zbytečné, to je tady vždy pravda, vybráno, protože máme dvě čísla
MIN(B8:C8) >= $B$1;
MAX(B8:C8) <= $C$1
);
A(POČET(B8) = 2; MIN(B8) >= $B$1; MAX(B8) <= $C$1) // zbytečné, vždy nepravda, v jedné buňce 2 hodnoty nebývají
);
"o";
"x"
);
"x"; // ve dvou? buňkách tři hodnoty ?????
KDYŽ(A(MIN(B8:C8) >= $B$1; MAX(B8:C8) <= $C$1); "o"; "x") // ve dvou buňkách 4 hodnoty ????
)
Pokud odstraním zbytečný kód, zbude:
=ZVOLIT(
POČET(B8:C8) + 1;
"";
"x";
KDYŽ(A(MIN(B8:C8) >= $B$1; MAX(B8:C8) <= $C$1); "o"; "x")
)
Zkuste si ty vzorce trochu naformátovat. (Free webová verze excelu nabízí doplněk "Excel Labs")
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 1119
-
od atari
23 říj 2024 10:54
-