Rozvírací seznam

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

Trident
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Rozvírací seznam

Příspěvekod Trident » 10 úno 2008 18:49

Hezký den
Rád bych, aby mi někdo inteligentní, nikoliv "chytrý", poradil, na co už se pár lidí ptalo, ale bylo uzavřeno bez smysluplné odpovědi.
Potřebuji, aby bylo možné do excelové buňky vložit obsah jiné buňky (z pole na jiném listu) za pomocí rozvíracího seznamu.. nikoliv tedy "ověřením", které v rozvíracím seznamu nic nenabízí a pouze porovnává syntaxi.
Zkoušel jsem vložit "rozvírací pole" to však jednak nemá možnost nastavení výběru pouze neprázdných buněk a zobrazuje celý rozsah, jednak má pevnou velikost, což překáží. Potřebuji, aby zabíral velikost buňky a pouze při její aktivaci se rozbalil, dále, aby byla vybraná položka ze seznamu kliknutím vložena do zvolené buňky. Při použití rozvíracího pole mi v propojené buňce nelogicky vrací hodnotu správného řádku, ale dva sloupce vlevo, což mi není jasné proč..
Prosím o radu pro "lamy" které v dobách studia znaly pouze sálové počítače s děrnými štítky, nikoliv pro vysokoškolsky nadané experty současných let.

Děkuji a s pozdravem
Trident
"Nejčastěji se u odborníků setkáváme s uměním, jak mnoha slovy neříci nic, a jak tazateli vnutit odpověď na něco zcela jiného, než se původně ptal..."

Reklama
mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 10 úno 2008 19:24

Zdravím,

Nevím co je špatného na použití rozevíracího seznamu z "Ověření dat". Chcete, aby seznam byl o velikosti buňky, ve které se nachází a zároveň se rozbalí jen když se na něj klikne myší. K tomu opravdu poslouží jen rozevírací seznam.

Další možností jak udělat to samé, ale "jinak" je napsat aktivní makro, ale opravdu nevidím jediný důvod, proč rozevírací seznam nepoužít...
Přílohy
pchelp_00014.xls
(16.5 KiB) Staženo 424 x
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Trident
nováček
Stav:

Příspěvekod Trident » 10 úno 2008 19:52

Ověření dat mi bohužel nenabídne data ze seznamu. Jednak numí odkazovat na jiný list, než ten, ve kterém je zadávací buňka, musím mít tedy seznam na stejném listu, jednak musím položku vypisovat, není mi seznam nabídnut. Rozvírací seznam mi zas nvloží vybranou položku do buňky, pouze ji zvírazní, ale dále s ní nepracuje. Navíc se trvale zobrazí celý seznam, i když není buňka aktivní, což mi překáží..
"Nejčastěji se u odborníků setkáváme s uměním, jak mnoha slovy neříci nic, a jak tazateli vnutit odpověď na něco zcela jiného, než se původně ptal..."

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 10 úno 2008 19:56

Nemusí být data ve stejném listu. Co je to za blábol? Mrkněte na přílohu, kterou jsem Vám poskytl v předešlém příspěvku. Jsou vstupní data ve stejném listu? Nejsou...
Stačí být, jak Vy říkáte, Inteligentní.

Můžete mi poskytnout nějaký příklad? Něco v xls?
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Trident
nováček
Stav:

Příspěvekod Trident » 10 úno 2008 20:29

Poslal bych screnshoty ale nelze to přes webové rozhraní. Když jej vyberu, a potvrdím vložit přílohu, vyskočí mi upozornění, že byla zablokována chybná stránka a prohlížeč se zavře.

Pokud mám seznam na jiném než aktivním listě, hodí mi dialog při zakládání ověření zprávu, že "U kriterií pro ověřování dat použít odkazy na jiné listy nebo sešity."

Rozvírací seznam se chová pasivně, pouze mi v odkazované buňce vrací údaj ze správného řádku, ale o dva sloupce vlevo (obsahuje pořadové číslo položky).

Vámi přiložený soubor jsem viděl, ale nechápu, v čem dělám chybu..

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 10 úno 2008 21:23

Zdrojová data v jiném listu pojmenujte a to tímto způsobem :

1. vyberte sloupec, ve kterém máte data pro rozevírací seznam.
2. V menu dejte : Vložit --> Název --> Definovat...
3. Zadejte název, např. "data". Potvrďte kliknutím na tlačítko OK.
4. Jděte do jiného listu, klikněte na buňku, kde chcete mít rozevírací seznam.
5. V menu dejte : Data --> Ověření

V otevřeném okně Ověření nastavte :

Povolit : seznam
Zdroj : =data

Nyní budete mít v buňce rozevírací seznam s daty z jiného listu.
Microsoft sice nastavil, aby nešlo brát data z jiného listu, ale vždy se dá všechno obejít.

Lepší rozbalovací menu mě nenapadá. Leda Combobox spojit s makrem, ale proč to dělat složitě...
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Střelec 5
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Střelec 5 » 14 úno 2008 19:12

:D mike007 příloha na této stránce nahoře velice dobře vystihuje podstatu věci tazatele Tridenta. Jsem za jedno s Mikem.
Střelec 5

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Kancelářské balíky”