Ahoj, prosim Vas, potreboval bych poradit s timto:
mam tabulku, kde je v prvnim sloupci jmeno, v druhem prijmeni, v tretim datum narozeni ( ve formatu
1.2.1990) a ve ctvrtem sloupci je napsano pohlavi (muz/zena).
Na zaklade teto tabulky potrebuju zjistit nasledujici:
1) ze zadanych udaju vytvorte vzorec pro vypocet pohlavi kazde osoby za pouziti funkci KDYŽ, ČÁST
popripade NEBO.
2) ze zadanych udaju vytvorte vzorec pro vypocet veku kazde osoby za pouziti funkci ROK, NYNÍ a ČÁST.
3) ze zadanych udaju vytvorte vzorec pro vypocet mesice narozeni kazde osoby za pouziti funkci
KDYŽ, ČÁST a polozky pohlavi. (jak jsem psal v uvodu polozka pohlavi je sloupec, kde je uvedeno, zda
se jedna o muze ci zenu).
Moje chabe pokusy vedly k tomu, ze jsem udelal vzorem pro vypocet druheho ukolu, ale ten vzorec jednou fungoval a jednou hlasil chybu, ale pouzil jsem pouze funkce ROK A NYNÍ....
Predem diky za pomoc.
Excel - tri vzorce
Dekuji za odpoved. Nejsem ve vzorcich dobrej, muzes mi vysvetlit toto: HODNOTA.NA.TEXT.... jak to ma fungovat?
Ja uz jsem to vypocital timto vzorcem......=(ROK(NYNÍ())-ROK(C2)) ....ale povedlo se mi to jednou, tak jsem si vzorec uschoval. Ted, kdyz ho chci znova pouzit, tak to nefunguje. Nevis v cem je chyba?
Otazku c.1 taky vubec nechapu.
Jeste jednou dik.
Ja uz jsem to vypocital timto vzorcem......=(ROK(NYNÍ())-ROK(C2)) ....ale povedlo se mi to jednou, tak jsem si vzorec uschoval. Ted, kdyz ho chci znova pouzit, tak to nefunguje. Nevis v cem je chyba?
Otazku c.1 taky vubec nechapu.
Jeste jednou dik.
HODNOTA.NA.TEXT převádí číslo na text. Když si dáš do buňky NYNÍ(), vidíš sice 21.2.2008 14:30, ale ve skutečnosti je v ní číslo 39499,59.... Zjistíš to, když dáš Formát buňky - > Obecné.
Teď vidím, že jsem to trochu podělal. Ten vzorec HODNOTA.NA.TEXT jsem tam dal proto, abych měl vždy stejnou délku datumu (1.2.2008 na 01.02.2008), a pak můžu použít vzorec =ČÁST(C1;4;2). Nakonec jsem tu ČÁST nepoužil, a tím i HODNOTA.NA.TEXT je tam zbytečně. Ten tvůj vzoreček je správně, nevím proč by neměl fungovat. Podívej se na formát buňky s tím výsledkem, měl by být obecný.
Jinak se můžeš kouknout na http://officir.web3.cz/chipclanky04/obsah.html
Teď vidím, že jsem to trochu podělal. Ten vzorec HODNOTA.NA.TEXT jsem tam dal proto, abych měl vždy stejnou délku datumu (1.2.2008 na 01.02.2008), a pak můžu použít vzorec =ČÁST(C1;4;2). Nakonec jsem tu ČÁST nepoužil, a tím i HODNOTA.NA.TEXT je tam zbytečně. Ten tvůj vzoreček je správně, nevím proč by neměl fungovat. Podívej se na formát buňky s tím výsledkem, měl by být obecný.
Jinak se můžeš kouknout na http://officir.web3.cz/chipclanky04/obsah.html
Od 15:00 hod. pracuji na dvou vzorcich a bez vysledku.
priklad: sloupec A obsahuje jmena, sloupec B prijmeni....a ja potrebuji do jineho sloupce napsat inicialy.
oddelene, tedy bud prvni pismeno jmena nebo prijmeni umim. - =ČÁST(A1;1;1),ale potrebuji do jednoho sloupce inicialy......
druha vec: v dalsim sloupci je otazka, zda je prijmeni (sloupec B) delsi nez pet znaku.
napadlo me toto: =KDYŽ(DÉLKA(B3>5);"ano";"ne") ... ale hazi mi to porad hodnotu pravda(ano)
tak me napadlo jeste toto: =((KDYŽ(DÉLKA(B2>5);"A"));(KDYŽ(DÉLKA(B2<=5);"N")))... to hlasi chybu... muzete mi rici, jak je to spravne.
Predem dekuji.
priklad: sloupec A obsahuje jmena, sloupec B prijmeni....a ja potrebuji do jineho sloupce napsat inicialy.
oddelene, tedy bud prvni pismeno jmena nebo prijmeni umim. - =ČÁST(A1;1;1),ale potrebuji do jednoho sloupce inicialy......
druha vec: v dalsim sloupci je otazka, zda je prijmeni (sloupec B) delsi nez pet znaku.
napadlo me toto: =KDYŽ(DÉLKA(B3>5);"ano";"ne") ... ale hazi mi to porad hodnotu pravda(ano)
tak me napadlo jeste toto: =((KDYŽ(DÉLKA(B2>5);"A"));(KDYŽ(DÉLKA(B2<=5);"N")))... to hlasi chybu... muzete mi rici, jak je to spravne.
Predem dekuji.
diky, ale rodne cislo v tabulce neni obsazeno, pouze datum narozeni.... i proto je otazka cislo jedna opravdu zvlastni.
Delam kurz excelu, ktery jsem dostal na CD a po vysvetleni techto funkci (DEN, MESIC, ROK, CAST,NYNI,DELKA, KDYZ, A , NEBO) chteji po mne odpoved na otazky, ktere jsem uvedl drive.
Delam kurz excelu, ktery jsem dostal na CD a po vysvetleni techto funkci (DEN, MESIC, ROK, CAST,NYNI,DELKA, KDYZ, A , NEBO) chteji po mne odpoved na otazky, ktere jsem uvedl drive.
mas uplnou pravdu s timto vzorcem =KDYŽ(DÉLKA(B3)>5;"ano";"ne") --- ted to funguje :)..... akorat nechapu, proc mi excel nehlasil nejakou chybu, ale to je uz fuk, kdyz to jde.
a ta tvuj predchozi vzorec, me inspiroval a udelal jsem ho takhle =ČÁST(A2;1;1)&ČÁST(B2;1;1) a funguje to taky :))
Diky moc za pomoc. Ahoj.
a ta tvuj predchozi vzorec, me inspiroval a udelal jsem ho takhle =ČÁST(A2;1;1)&ČÁST(B2;1;1) a funguje to taky :))
Diky moc za pomoc. Ahoj.
- jiribori
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Burns píše:mas uplnou pravdu s timto vzorcem =KDYŽ(DÉLKA(B3)>5;"ano";"ne") --- ted to funguje :)..... akorat nechapu, proc mi excel nehlasil nejakou chybu, ale to je uz fuk, kdyz to jde.
Diky moc za pomoc. Ahoj.
Funkci ČÁST můžeš taky použít, ale pokud víš, že jméno a příjmení bude vždycky jako první v buňce, tak je jednodušší použít funkce ZLEVA. Pokud já tvořím vzorec, tak se mi to skoro vždycky podaří vytvořit jiným způsobem

Jo a ještě taková technická poznámka místo & můžeš taky použít funkci CONCATENATE - já používám &, protože to je rychlejší

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 5228
-
od junis
Zobrazit poslední příspěvek
02 srp 2024 18:02