přetahování dat v exelu mezi listy
přetahování dat v exelu mezi listy
Ahoj, dělám v exelu takovou denní historii objednávek, tudíž mám plno listů (za každý den jeden) v jednom excelovém souboru. Listy jsou pojmenovany např. "obj. k 25.11." další list zase "obj. k 24.11." atd.. každý den je název nového listu stejný, ale datum se mění. Na prvním listu bych chtěl nyní vypsal nějaké informace z několika listů (dejme tomu za poslední měsíc hodnotu políčka A10 ze všech 31 listů - listopad). Když bych chtěl tedy vypsat např. pro celý měsíc listopad (tj. ze 31 listů) hodnotu z buňky A10, je nějaká možnost, že bych to v tom souhrném listu napsal nějak jako ='obj. k' + 01. + '11.'!A10 (místo té 01. uprostřed názvu bych dal např políčko B1, kde by byly podsebou napsána čísla jednotlivých dnů) Takže abych čísla dnů zadal do řady pod sebe tj. od 1 do 31. a tyto dny se nějak vložily do názvu listu a vyhodilo mi to hodnotu z políčka A10, abych nemusel dávat vždy "=" a na každý list klikat zvlášť a označovat políčko A10. Děkuji
Re: přetahování dat v exelu mezi listy
Co mé znalosti stačí, tak si myslím, že to takto nepůjde - ještě jsem to nikdy neviděl.
Doporučil bych však zjednodušit názvy listů. Například pouze číslovkou 1 až 31 (datum 1. až 31. každého měsíce) a mít na každý měsíc solo sešit. Pak ten souhrnný list vypsat ručně jen jednou (to čemu se chcceš vyhnout), ale již to pak používat pro každý měsíc - překopírovat vždy na další měsíc.
Doporučil bych však zjednodušit názvy listů. Například pouze číslovkou 1 až 31 (datum 1. až 31. každého měsíce) a mít na každý měsíc solo sešit. Pak ten souhrnný list vypsat ručně jen jednou (to čemu se chcceš vyhnout), ale již to pak používat pro každý měsíc - překopírovat vždy na další měsíc.
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Neuvadis verzi Excelu. Pro verze 97-2003 si najdi v napovede 3D odkaz; v Excelu 2007 to bude skryto pod necim jinym, ale funguje to stejne.
Z napovedy Ex2000:
Lze rovnou zapsat vzorec: =SUMA(List2:List30!A1).
Pozor:
Z napovedy Ex2000:
Pomocí 3D odkazů můžete odkázat na buňky v jiných listech, definovat názvy a vytvářet vzorce pomocí následujících funkcí: SUMA, PRŮMĚR, AVERAGEA, POČET, POČET2, MAX, MAXA, MIN, MINA, SOUČIN, SMODCH.VÝBĚR, STDEVA, SMODCH, STDEVPA, VAR.VÝBĚR, VARA, VAR a VARPA.
3D odkazy nelze použít v maticových vzorcích.
3D odkazy nemohou být použity s operátorem průniku (jednoduchá mezera) ani ve vzorcích s implicitním průnikem.
Sešit musí obsahovat více než jeden list.
Klepněte na buňku, do které chcete funkci zadat.
Napište = (znaménko rovná se), zadejte název funkce a potom napište otevírací závorku.
Klepněte na ouško prvního listu, na který chcete odkázat.
Podržte klávesu SHIFT a klepněte na ouško posledního listu, na který chcete odkázat.
Vyberte buňku nebo oblast buněk, na kterou chcete odkázat.
Dokončete vzorec.
Lze rovnou zapsat vzorec: =SUMA(List2:List30!A1).
Pozor:
Změny 3D odkazu po přesunu, zkopírování, vložení nebo odstranění listů
Následující příklady vysvětlují, co se stane po přesunu, zkopírování, vložení nebo odstranění listů, které jsou zahrnuty v 3D odkazu. V příkladech se pomocí vzorce =SUMA(List2:List6!A2:A5) sčítají buňky A2 až A5 v listech 2 až 6.
Vložení nebo kopírování: Jestliže vložíte nebo zkopírujete listy mezi List2 a List6 (koncové body v tomto příkladu), budou do výpočtů zahrnuty všechny hodnoty v buňkách A2 až A5 z přidaných listů.
Odstranění: Pokud odstraníte listy, které jsou mezi listy s označením mezi List2 a List6, budou jejich hodnoty z výpočtu odstraněny.
Přesunutí: Pokud listy, které jsou mezi listy s označením List2 a List6 přesunete mimo rozsah listů, na které odkazujete, budou jejich hodnoty z výpočtu odstraněny.
Přesunutí koncového bodu: Jestliže přesunete List2 nebo List6 na jiné místo ve stejném sešitu, výpočet se upraví a přizpůsobí novému rozsahu listů mezi nimi.
Odstranění koncového bodu: Jestliže odstraníte list List2 nebo List6, výpočet se upraví a přizpůsobí rozsahu listů mezi nimi.
Chtel jsem to spíš proto, že mám na každým listu několik vzorečků, které pracují s aktualním a předchozím listem. Např 'obj. k 25.11'!A10-'obj. k 24.11.'!A6 - jen jako příklad a abych nemusel pořád všechny tyhle vzorce denně upravovat, tak jsem myslel, že bych si vytvořil jeden hlavní list a tam bych zadal do jedné buňky např. dnešní a včerejší datum a všechny vzorce by se podle toho automaticky upravily.
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Jaky dotaz, takova odpoved, ted je to lepsi.
Pouzij fci NEPRIMY.ODKAZ
Priklad: v (bunky maji format text) bunce list2!D1 je 25.11 a v ...D2 je 24.11 , do bunky pro vysledek zadej:
=NEPŘÍMÝ.ODKAZ("'obj. k "&list2!D1&"'!A10-'obj. k "&list2!D2&"'!A6";a1)
Pouzij fci NEPRIMY.ODKAZ
Vrátí odkaz určený obsahem textovým řetězcem. Odkazy jsou okamžitě vyhodnocovány a je zobrazován jejich obsah. Funkci NEPŘÍMÝ.ODKAZ použijte, pokud chcete změnit odkaz na buňku v rámci vzorce a nechcete měnit vzorec.
Syntaxe
NEPŘÍMÝ.ODKAZ(odkaz;a1)
Priklad: v (bunky maji format text) bunce list2!D1 je 25.11 a v ...D2 je 24.11 , do bunky pro vysledek zadej:
=NEPŘÍMÝ.ODKAZ("'obj. k "&list2!D1&"'!A10-'obj. k "&list2!D2&"'!A6";a1)
děkuji moc za radu. Jen mě napadla ještě jedna věc. Každý den vytvořím nový list s ca. 90 řádky objednávek, které ještě nebyly zaplacené (tj. dokud objednávka není zaplacena, tak je každý den v listě vedena), každá objednávka ma své identifikační číslo např. 1265447. Podle tohoto čísla se dívám, jestli tam byla včera a dnes již ne - když se mi dnes již nezobrazí, tak vím, že byla včera zaplacena - protože se mi už v listě na dnešek nezobrazí. Takže mám funkci SVYHLEDAT(..) a VYHLEDAT(..), které různě kombinuji a kdybych vytvořil jeden hlavní list, kde bych vždy jen zadal dnešní den a včerejší a ve funkcích by se mi to upravilo podle těchto datumů, tak by se všechny listy vždy jen aktualizovaly na toto datum a byly všechny stejné.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě - 7
- 4836
-
od zuzana3
Zobrazit poslední příspěvek
25 pro 2024 22:23
-