EXCEL-Přiřazení hodnot s dupl. Vyřešeno

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

saabturboclub
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

EXCEL-Přiřazení hodnot s dupl.

Příspěvekod saabturboclub » 22 pro 2010 13:47

Ahoj,
v příloze mám vzorec, který mi v určeném sloupci vyhledá určenou hodnotu a k ní přiřadí zas danou hodnotu z jiného sloupce. Šel by vzorec upravit tak, aby v případě duplicitních položek hledání mi k té Xté duplicitní přiřadil xtou duplicitní položku? = hodnotu 12 mám v hledání 2x k první mi přiřadí hodnotu z první nalezené a k druhé mi přiřadí hodnotu z druhé nalezené. Momentálně mi přiřadí k dupl.hodnotám hodnoty z první nalezené. CHCI UPRAVIT VZOREC, ZDA PŮJDE, NECHCI VE VBA, protože při 15000 položek se VBA děsně kouše. Sice jsem našel podobné témata, ale řešení jen ve VBA.

Díky Pavel
Přílohy
přiřazení hodnot-rada.xlsx
(12.54 KiB) Staženo 577 x

Reklama
navstevnik
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: EXCEL-Přiřazení hodnot s dupl.

Příspěvekod navstevnik » 22 pro 2010 17:57

Pokud je procedura spravne navrzena, neni duvod ke "kousani".
Bohuzel bez VBA se neobejdes, ale pouziti VBA lze omezit na minimum.
Pokud je vyskyt hodnoty ve sloupci F2:Fxx jedinecny, hleda v bloku A2:Cyy funkce listu, pro vyskyt 2 a vice je pouzita uzivatelska funkce (UDF):

Kód: Vybrat vše

Option Explicit

Function VyhledatNPoradi(Co As Variant, N As Integer, Kde As Range, Sl As Byte) As Variant
  Dim FCll As Range, i As Integer
  i = 0
  VyhledatNPoradi = vbNullString
  For Each FCll In Kde.Cells
    If FCll.Value = Co Then
      i = i + 1
      If i = N Then
        VyhledatNPoradi = FCll.Offset(0, Sl - 1).Value
        Exit For
      End If
    End If
  Next FCll
  Set FCll = Nothing
End Function

V G2 je vzorec (kopiruj po radcich):

=KDYŽ(COUNTIF($F$2:$F2;F2)=1;SVYHLEDAT(F2;$A$2:$C$44;3;NEPRAVDA);VyhledatNPoradi(F2;COUNTIF($F$2:$F2;F2);$A$2:$A$44;3))

COUNTIF($F$2:$F2;F2) urcuje poradi vyskytu
Ve vzorci si osetri pripad, ze hodnota z Fxx se ve sloupci A2:Ayy nevyskytuje.

Doplneno:
Nize je UDF, ktera je rychlejsi, vhodna pro velky pocet polozek (prohledavanou oblast zadavat vcetne hlavickoveho radku):

Option Explicit

Function VyhledatNPoradi(Co As Variant, N As Integer, Kde As Range, Sl As Byte) As Variant
  Dim FCll As Range, i As Integer
  VyhledatNPoradi = vbNullString
  Set FCll = Kde.Find(Co, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlWhole, SearchOrder:=xlByRows)
  If Not FCll Is Nothing Then
    Set Kde = FCll.Resize(Kde(Kde.Rows.Count).Row - FCll.Row, 1).Offset(1, 0)
    i = 1
    For Each FCll In Kde.Cells
      If FCll.Value = Co Then
        i = i + 1
        If i = N Then
          VyhledatNPoradi = FCll.Offset(0, Sl - 1).Value
          Exit For
        End If
      End If
    Next FCll
  End If
  Set FCll = Nothing
End Function

=KDYŽ(COUNTIF($F$2:$F2;F2)=1;SVYHLEDAT(F2;$A$2:$C$44;3;NEPRAVDA);VyhledatNPoradi(F2;COUNTIF($F$2:$F2;F2);$A$1:$A$41;3))

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 26 pro 2010 17:12

dobře, vyzkouším

--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Pro 2010 03:46) ---

Ahoj,
tak do hlavního souboru a funguje i rychlé.... dík

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 28 pro 2010 05:21

Ahoj,
ještě bych se chtěl zeptat jaké by bylo nejlepší řešení, když bych přiřazení hodnot bral jako první denní proces a jako další proces (jednou týdně třeba pomocí tlačítka) by byl ten, že by akorát proběhla kontrola stejných ID (list1) [stačí jen ID,u kterých není přiřazena žádná hodnota (měla by být buňka prázdná, ale aktuálně přiřazuje hodnotu 0) ] a pokud by našel k hledanému ID také hodnotu (list odeslané), tak by hodnotu doplnil (stejný proces jak je uvedeno) a o nově doplněných hodnotách mně nějak informoval (souhr doplněných, zvýraznit...).
Hodnoty ID v obou listech se po vložení nemění a doplňují jen o nové ID a v sešitu odeslané se ID po vložení nemění a max.doplňují hodnoty k přiřazení. V příkladě se ID co jsou označeny šedivě nemají žádné hodnoty a až časem jsou hodnoty doplněny, v originálu mám cca. 19000 id kde jednou týdně kontroluji zda ID co nemají přiřazené hodnoty již nemají nově nějakou přiřazenou. Pokud by ID nemělo mít žádnou hodnotu a zbytečně je pořád nekontroloval, značím aspoň hodnotou "1".
Proceduru co mi byla k tématu doplněna použiju k prvotnímu vložení hodnot, tuto bych používal už jen jako kontrolu.
SNAD JE TO TROCHU CHÁPAVÉ, občas se jednoduché věci hůře popisují.

Díky

přikládám upravený excel s doplněním prvotního přiřazení hodnot i s duplicitou...
Přílohy
Přiřazení hodnot-aktualizace.xlsm
(25.47 KiB) Staženo 243 x

navstevnik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod navstevnik » 28 pro 2010 09:43

V zadani bylo pozadovano reseni pokud mozno bez procedur VBA. Takze byly pouzity funkce listu s nebytne nutnou uzivatelskou funkci (UDF).
Pokud je zapnuto automaticke prepocitavani listu, zmena na listu odeslane je v bunkach listu1 obsahujicich vzorce automaticky vykonana, takze nemuze nastat stav, kdy na listu odeslane by byla hodnota ve sloupci "HODNOTY k přiřazení" a na listu1 ve sloupci "přiřazení hodnot" by byla prazdna bunka nebo 0. Takze nejake jednotydenni kontroly s prirazenim hodnoty a vypisem techto hodnot je za daneho stavu neproveditelna - neni co kontrolovat. Nanejvys je mozne vypsat ID bez prirazene hodnoty, je tedy pozadovano toto?
Dale uvaha o oznaceni "Pokud by ID nemělo mít žádnou hodnotu a zbytečně je pořád nekontroloval, značím aspoň hodnotou "1"." vede k odstraneni prislusneho vzorce a nahrazeni "1".
PS.: Pripadny pozadavek na zajisteni "měla by být buňka prázdná, ale aktuálně přiřazuje hodnotu 0" vyzaduje doplneni vzorcu (v predchozi odpovedi jsem tuto potrebu avizoval)

=KDYŽ(COUNTIF($F$2:$F2;F2)=1;KDYŽ(SVYHLEDAT(F2;odeslané!$B$2:$X$15972;23;NEPRAVDA)=0;"";SVYHLEDAT(F2;odeslané!$B$2:$X$15972;23;NEPRAVDA));VyhledatNPoradi(F2;COUNTIF($F$2:$F2;F2);odeslané!$B$1:$B$15972;23))

, coz ve vysledku vede k prodlouzeni prepoctu listu.
Doplneno:
Na listu odeslane je vhodne vytvorit dynamicke pojmenovane oblasti:
HodnotySVyhl: =POSUN(odeslané!$B$1;1;0;POČET2(odeslané!$B:$B)-1;23)
HodnotyUDF: =POSUN(odeslané!$B$1;0;0;POČET2(odeslané!$B:$B);1)
a ve vzorci na listu1 na ne odkazovat:

=KDYŽ(COUNTIF($F$2:$F2;F2)=1;KDYŽ(SVYHLEDAT(F2;HodnotySVyhl;23;NEPRAVDA)=0;"";SVYHLEDAT(F2;HodnotySVyhl;23;NEPRAVDA));VyhledatNPoradi(F2;COUNTIF($F$2:$F2;F2);HodnotyUDF;23))

doplnene hodnoty na listu odeslane jsou automaticky zahrnuty, na listu 1 staci jen kopirovat vzorec do novych radku.

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 30 pro 2010 19:36

ahoj, podívám se na to a zkusím....řešení klidně nemusí být podobné jak uváděný příklad, to je 1.proces a tento druhý může být i jinak řešený, jen mně nenapadlo jak.... jsem si říkal, jestli by nepomohlo to, že by ze zadání kontroloval pouze ID co mají prázdné přidělené hodnoty ze seznamem s celkovým všech ID.

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 12 led 2011 07:38

Ahoj, tak je to ok, s tím značením "1" jsem myslel že by mohlo pomoc k urychlení,ale co jsem prostudoval kód tak tak vidím, že je vše řešeno jinak a mnohem lépe, než mně napadlo. Dalo by se ještě vyřešit to, že bych potom třeba po stisku tlačitka mně z buňek, kde by doplnil nějaké číslo (není prázdná) smazal excel vzorec z buňky? Že by pak jen zůstal vzorec v prázdných buňkách? A to pro případ, když by mi někdo umazal zdrojová data, která se přenáší do buňěk? Dalo by se to nějak vyřešit?
A když už řeším tento soubor, dá se vepsat vba kód, který by vkládal kopírované buňky jen jako "hodnoty"? Při použítí ctrl+c ? Aby mi uživatel při kopírování podkladů z jiné tabulky nekopíroval i jejich formátování? Nebo je lepší řešit tak, že vba kód by třeba určité sloupce automaticky převáděl jen na "hodnoty" ? Uživatelé, co špatně vkládají data a nepoužívají vložit jako hodnoty, tak překopírovávají v sešitu nastavené podmínky formátování a ve finále místo 5-ti podmínek mi vzniká hromada duplicitních podmínek jen pro určité oblasti:-(

navstevnik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod navstevnik » 12 led 2011 10:13

Prosim, upresni:
... třeba po stisku tlačitka mně z buňek, kde by doplnil nějaké číslo (není prázdná) smazal excel vzorec z buňky? Že by pak jen zůstal vzorec v prázdných buňkách? A to pro případ, když by mi někdo umazal zdrojová data, která se přenáší do buňěk?
,
nejak se v tom nemohu vyznat.

Moznost omezit Ctrl+v, nabidku Vlozit , kopirovani tazenim mysi umoznuje (rozsah omezeni zredukuj na vkladani, pocesti MsgBox):
http://www.vbaexpress.com/kb/getarticle.php?kb_id=373
pripadne take zde:
http://www.vbaexpress.com/forum/archive ... 19391.html
http://www.mrexcel.com/forum/showthread.php?t=487905
http://stackoverflow.com/questions/1347 ... s-in-excel

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 13 led 2011 04:15

Ahoj, myslel jsem tu druhou část tak, že mám na listu nastavené asi 15podmínek formátování a podle výběru stavu buňky se řádek patřičně zabarvuje. Protože soubor používá více lidí a do souboru pod sebe nahrávají data, tak se může stát, že něco špatně nakopírují a použijí pro přesun o řádek třeba CTRL+X a vloží kam patří (třeba jen o řádek pošunou). Tím se mi podmínka formátování rozhodí, vytvoří se duplicitní ale určená jen na tuto vyjmutou oblast. Funkci na ctrl+x jsem zakázal a myslel, že to tím vyřeším, ale pořád dokážou dělat v sešitu i za pomocí ctrl+c / v = ve finále mám 15 podmínek formátování a k tomu dalších xx hybridních jen pro určité kousky, podle toho, jak to tam opravují.
Jediné nejlepší řešení je vše co chtějí vkládat znovu už z jakéhokolik důvodu, odkudkoliv nebo opravovat, tak při použití vložit jinak/hodnoty se nestane aby nakopírovali cokoliv jiného, než data z buňky.

navstevnik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod navstevnik » 13 led 2011 09:44

Nez slozite resit nasledky chyb je lepsi chybam jednoduse predchazet.
Omezit primy pristup uzivatelu k datum (uzamknout list a povolit zmeny na listu pouze prostrednictvim VBA, napr.:

Private Sub Workbook_Open()
  Me.Worksheets("list1").Protect Password:="MyPsw", UserInterfaceOnly:=True
End Sub

) a doplnovani dat ci jine aktivity resit ve VBA prostrednictvim formulare(u). Na pokyn k ulozeni - tlacitko - overit data a pokud jsou OK, ulozit, jinak vyzvat k oprave.

saabturboclub
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod saabturboclub » 18 led 2011 12:11

Ahoj,
když by ještě nastala možnost, že hledané ID se vůbec v "odeslaném" listu nenachází, tak v tomto případě by do buňky nenapsal "#NENÍ_K_DISPOZICI" ale třeba nic nenapsal? Případně napsal to, co bych si sám zadal?

navstevnik
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod navstevnik » 18 led 2011 13:18

Text, ktery ma byt vlozen do bunky v pripade nenalezeni ID na listu odeslane, vloz napr. do bunky List1!J1 (pri pouziti jine bunky uprav odkaz ve vzorci: =KDYŽ(COUNTIF(HodnotyUDF;F2)=0;$J$1;....) a do List1!G2 vloz upraveny vzorec:

=KDYŽ(COUNTIF(HodnotyUDF;F2)=0;$J$1;KDYŽ(COUNTIF($F$2:$F2;F2)=1;KDYŽ(SVYHLEDAT(F2;HodnotySVyhl;23;NEPRAVDA)=0;"";SVYHLEDAT(F2;HodnotySVyhl;23;NEPRAVDA));VyhledatNPoradi(F2;COUNTIF($F$2:$F2;F2);HodnotyUDF;23)))
a kopiruj dole dle potreby.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
    od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw)
    2
    4784
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 16:21
  • Přechod z Excel 21 na Excel 24
    od Snekment » 29 led 2025 13:46 » v Kancelářské balíky
    2
    12194
    od Snekment Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2025 15:05
  • Pohoda a excel Příloha(y)
    od brownwld » 06 kvě 2025 17:28 » v Kancelářské balíky
    1
    4629
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    07 kvě 2025 09:41
  • Excel - výpočet nočních hodin Příloha(y)
    od Uziv00 » 17 říj 2024 11:22 » v Kancelářské balíky
    3
    3318
    od lubo. Zobrazit poslední příspěvek
    24 říj 2024 00:00
  • Tisk sloupců vedle sebe na A4 - Excel
    od atari » 24 dub 2025 10:51 » v Kancelářské balíky
    5
    3909
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    26 dub 2025 09:11

Zpět na “Kancelářské balíky”