Dobrý den všem,
potřebuji poradit jak v Excelu 2007 udělat vzoreček pro vypočítání poměru když mám zadaných 6 čísel, a těchto 6 čísel mám převést na čísla v určeném poměru, ale aby suma nových čísel byla ta nejmenší možná, jedno číslo z těch 6 se tedy nezmění a i v novém poměru zůstane stejné a ostatní čísla se mu v zadaných poměrech přizpůsobý, ale potřebuji určit vzoreček nebo funkci na určení právě toho čísla které zůstane a nebude se měnit a podle něj dopočítat ty poměry.
Pro asi lepší vyjádření přikládám přílohu, děkuji všem
Excel 2007_určení poměru čísel
Excel 2007_určení poměru čísel
- Přílohy
-
- pomer.xls
- (21.5 KiB) Staženo 356 x
Re: Excel 2007_určení poměru čísel
Trochu tomu nerozumím - pokud mají být čísla přepočtená v určitém poměru (pak by třeba pro buňku B4 mohl být někde ve sloupci B umístěn vzorec =D4*K$3/100 a ten rozkopírován do sloupců C:I a do dalších řádků), pak je výsledek jednoznačný a není podle mě třeba řešit úlohu, aby "čísla v poměru byla co nejmenší možná". Prosím když tak o upřesnění zadání.
No já potřebuji aby čísla která budou v zadaném poměru nebyla v žádném případě menší než čísla zadaná. A potřebuji právě tu nejmenší sumu, tak zní právě zadání. Je mi jasné jak to udělat třeba ručně, ale chtěl jsem vědět zda to jde nějak automatic ypro větší počet řádků
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Z prilozeneho sesitu vyplyva, ze mezi zadanou sadou sesti cisel a vyslednymi cisly je jediny vztah - je vybrano cislo xx ze zdrojove sady a pote upraveno podle zadanych pomeru (xx*K3/P3; xx*L3/P3;...). Pokud ma byt soucet minimalni, pak cislo xx musi byt minimalni.
Takze lze napr. pro sadu D9:I9 a pomery K3:P3 vlozit do K9 vzorec: =K$3/$P$3*MIN($D9:$I9) a kopirovat do dalsich bunek L9:P9
Jinak upresni zpusob upravy zdrojovych cisel.
Takze lze napr. pro sadu D9:I9 a pomery K3:P3 vlozit do K9 vzorec: =K$3/$P$3*MIN($D9:$I9) a kopirovat do dalsich bunek L9:P9
Jinak upresni zpusob upravy zdrojovych cisel.
Jenže stačí zvětšit jakékoliv číslo o libovolně minimální velikost, a ostatní čísla se podle toho přepočítají - a tudíž poroste i jejich suma. Můžeš sdělit přesné zadání problému/úkolu, tj. ne jen to, co sis z toho zadání vydedukoval?
Čísla 1-6 budu zadávat ručně a neplaté pro ně žádné podmínky. Mohou být čistě náhodné, nemusí být ani. Nemusí být ani v posloupnosti podle veliskoti, jediná podmínka je že jsou to kladná nenulová celá čísla.
úkol:
Mám zadaných 6 čísel která představují množství látek 1-6, a potřebuji mít tyto látky v zadaném poměru 100:90:80:60:45:35, s tím že musím přilít co nejmenší množství látek a nemohu odlívat. Největší problém a hlavní řešený problém je ten, že neumím určit automaticky číslo X z těch 6 které se nezmění a ostatních 5 čísel se změní tak aby těch 5 čísel a číslo X bylo v poměru 100:90:80:60:45:35. V každém řádku (v každé šestici) to může být kterékoliv číslo.
úkol:
Mám zadaných 6 čísel která představují množství látek 1-6, a potřebuji mít tyto látky v zadaném poměru 100:90:80:60:45:35, s tím že musím přilít co nejmenší množství látek a nemohu odlívat. Největší problém a hlavní řešený problém je ten, že neumím určit automaticky číslo X z těch 6 které se nezmění a ostatních 5 čísel se změní tak aby těch 5 čísel a číslo X bylo v poměru 100:90:80:60:45:35. V každém řádku (v každé šestici) to může být kterékoliv číslo.
Je to dosti pracné, ale lze to. Do buňky P8 vložíš tento vzorec: =KDYŽ(A(I8/35*45>=H8;I8/35*60>=G8;I8/35*80>=F8;I8/35*90>=E8;I8/35*100>=D8);I8;"hledame dalsi podminku"). Ten vychází z předpokladu, že nejmenší číslo je číslo 6. A v tom případě zkontroluje čísla 1 až 5 zda u nich vypočtené poměry nejsou menší (muselo by se vylévat) než jsou zadaná čísla. Pokud je podmínka splněna tak je výsledek jasný.
Pokud podmínka splněna není, tak se vezme další předpoklad, že nejmenší číslo je číslo 5, a zase se zkontrolují všechny ostatní čísla (1,2,3,4 a 6). (To znamená, udělat opět vzoreček kde bude pět podmínek a vložit ho do "hledame dalsi podminku"). A pokud podmínka je splněna tak máme výsledek, a pokud podmínka splněna není, tak se pokračuje dál. A takto se to udělá 6x. A to celé udělat ještě 5x do buněk K8, L8, M8, N8, O8, pro všechny ostatní čísla.
To znamená, že bude šílený 6x vnořený vzoreček (ve všech 6-ti buňkách), pokud se nepletu o 30-ti podmínkách. Je to dosti pracné, dělat se mi to nechce. Vzor máš, tak si to múžeš udělat sám.
Já bych ovšem navrhoval, to samé udělat ve VBA, kde to bude přehledné.
Pokud podmínka splněna není, tak se vezme další předpoklad, že nejmenší číslo je číslo 5, a zase se zkontrolují všechny ostatní čísla (1,2,3,4 a 6). (To znamená, udělat opět vzoreček kde bude pět podmínek a vložit ho do "hledame dalsi podminku"). A pokud podmínka je splněna tak máme výsledek, a pokud podmínka splněna není, tak se pokračuje dál. A takto se to udělá 6x. A to celé udělat ještě 5x do buněk K8, L8, M8, N8, O8, pro všechny ostatní čísla.
To znamená, že bude šílený 6x vnořený vzoreček (ve všech 6-ti buňkách), pokud se nepletu o 30-ti podmínkách. Je to dosti pracné, dělat se mi to nechce. Vzor máš, tak si to múžeš udělat sám.
Já bych ovšem navrhoval, to samé udělat ve VBA, kde to bude přehledné.
Děkuju,
vzor bohatě stačí, určitě jsem nechtěl to celý udělat. Nějka se s těma vzorečkama poperu. Jo ve VBA by to asi bylo přehlednější, ale tam jsou moje zkušenosti s VBA v excelu skoro na hodnotě 0, tam bych potřeboval nějaký podrobnější návod.
vzor bohatě stačí, určitě jsem nechtěl to celý udělat. Nějka se s těma vzorečkama poperu. Jo ve VBA by to asi bylo přehlednější, ale tam jsou moje zkušenosti s VBA v excelu skoro na hodnotě 0, tam bych potřeboval nějaký podrobnější návod.
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
to Tomela: uved prosim, podle jakeho pravidla jsi v ukazce pomer.xls v bunkach D8:I8 vybral za cislo X hodnotu z bunky I8.
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Nejsem schopná se teď podívat na přiložený soubor. Ale jestli jsem to dobře pochopila tak nejjednodušší řešení by bylo:
=MIN(cislo1/pomer1;cislo2/pomer2;cislo3/pomer3;...)
to zaokrouhlit na celé číslo (dolu nebo nahoru, podle toho, co je potřeba), tím dostanu nejmenší poměrové číslo a vynásobit tím všechna čísla a jestli chceme jejich součet tak i sečíst.
=MIN(cislo1/pomer1;cislo2/pomer2;cislo3/pomer3;...)
to zaokrouhlit na celé číslo (dolu nebo nahoru, podle toho, co je potřeba), tím dostanu nejmenší poměrové číslo a vynásobit tím všechna čísla a jestli chceme jejich součet tak i sečíst.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Milá Lucinko,
je od tebe pěkné, že se snažíš pomoci, pravděpodobně jsi ale přehlédla, že se pokoušíš resuscitovat 8 měsíců starou mrtvolu.
je od tebe pěkné, že se snažíš pomoci, pravděpodobně jsi ale přehlédla, že se pokoušíš resuscitovat 8 měsíců starou mrtvolu.

ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
Tak to promiňte... čekala jsem, jestli mi někdo odpoví na můj dotaz a tak jsem se snažila odpovídat na cizí, šla jsem podle toho, co není odškrtnuto.
A tohle prostě odškrtnuto (jako vyřešeno) nebylo. Prostě jsem se k tomu nějak proklikala a na datum se nepodívala. Takže se všem omlouvám :-)
A tohle prostě odškrtnuto (jako vyřešeno) nebylo. Prostě jsem se k tomu nějak proklikala a na datum se nepodívala. Takže se všem omlouvám :-)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw) - 2
- 4792
-
od Riviera kid