Ahoj všichni,
chci se zeptat, zda-li máte někdo zkušenosti se školením Excelu ? Myslím osobní zkušenosti jako školitel.
V Excelu se pohybuji celkem dlouho a dá se říct že umím většinu základních a pokročilých věcí napříč celým programem. Lektorské a školící zkušenosti také mám a tak mě napadlo jako přivýdělek školit Excel ve firmách. Školení pro začátečníky i pokročilé a popřípadě programovat jednoduchá i složitější makra firmám na objednávku, jelikož Excel skutečně dokáže ušetřit hodiny, dny i týdny času a ve spoustě firem mrhají časem svých lidí, jen kvůli tomu, že jim to nikdo nezoptimalizuje.
Ze začátku si asi samozřejmě vytvořím školící materiály a ukázkové soubory, rozešlu na pár firem co znám a pustím se do toho.
Zajímalo by mě zda-li někdo školíte a máte s tím zkušenosti a taky jestli kromě legální licence MS Office a živnostenského oprávnění, která jsou zákonnou podmínkou k podnikání je potřeba něco dalšího. Napadlo mě udělat si certifikát o zkušenosti Excelu, ale nevím jestli to není zbytečný a jen pouhá věta na reklamu.
Díky předem za každý smysluplný názor.
Má někdo zkušenosti jako školitel EXCELu?* Vyřešeno
- Branscombe
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Školení Excel
V první řadě to chce se umět přesně vyjadřovat. Např. původní název tohoto tématu Školení excel dává jen velmi mlhavou představu o obsahu příspěvku.
Přejmenováno.
Přejmenováno.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- Branscombe
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Má někdo zkušenosti jako školitel EXCELu?*
Název tématu byl záměrně tak jak byl, ale když se tu někdo cítí chytřejší a nerespektuje názor druhých na název svého tématu, tak prosím, já s tím nic nenadělám ..
Někdo nějaký smysluplný názor to co jsem se ptal ?
Někdo nějaký smysluplný názor to co jsem se ptal ?
mmmartin to myslel dobře. Jen už se tu pohybuje nějákou delší dobu a ví, že lepším NÁZVEM získáš hned více odpověďí, ...
CPU: Intel Core i7 3.9 Ghz v Turbo
GPU: NVIDIA GEFORCE GTX 760 4GB
RAM: Kingston HyperX 16 GB
SSD: KingSton 60GB pro systém, 540 Mb / s R, 520 Mb / s W
HDD: WD 1 TB 7200 ot / min
ZD: GIGABYTE GA-H87-HD3 - Intel H87
GPU: NVIDIA GEFORCE GTX 760 4GB
RAM: Kingston HyperX 16 GB
SSD: KingSton 60GB pro systém, 540 Mb / s R, 520 Mb / s W
HDD: WD 1 TB 7200 ot / min
ZD: GIGABYTE GA-H87-HD3 - Intel H87
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Osobně mám certifikaci ECDL Tester, to je myslím dobrý předpoklad ke školení - máš nějaký doklad o tom, že "cosi z Office" zvládáš a hlavně je to věc, kterou ve firmách znají.
Bohužel ze zkušenosti vím, že vrcholem umění lidí z kanclu je orámovat buňky. Protože Excel je přeci na tabulky, víc není třeba umět. Víc nikdo ani nepotřebuje, protože většinou i tu tabulku pouze vyplňují.
Bohužel ze zkušenosti vím, že vrcholem umění lidí z kanclu je orámovat buňky. Protože Excel je přeci na tabulky, víc není třeba umět. Víc nikdo ani nepotřebuje, protože většinou i tu tabulku pouze vyplňují.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- Branscombe
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
d1amond: Díky, popřemýšlím o tom, ikdyž stále u mě převládá názor že je to jen věta do životopisu či reklamního letáku. :-/ Ale možná se pletu...
Mám stejné zkušenosti s lidmi v kanclu, jelikož v jednom takovém pracuji jako "quality engineer" a někdo nedokáže ani orámovat buňku. Nicméně mám spoustu zkušeností s tím, kdy jsem lidem usnadnil práci kterou dělali léta a najednou to za ně excel začal dělat sám ...
Jeden příklad: Kolega potřeboval změnit formát buněk z důvodu špatného výstupu z jiné aplikace a tak musel "nakliknout" buňku jednu za druhou a to celkem 15.000x, makro k tomu bylo vytvořeno za minutu a provedlo se za pár vteřin.
Vytvořil jsem u nás ve firmě systém pro sběr a vyhodnocení interních a externích výpadů, vyhodnocení výsledků měření, dovolenkový systém s propojením na Outlook atd... To bych chtěl nabízet firmám při mých školeních.
Nemůžu se už řadu měsíců dokopat k tomu dát školení dohromady a nějak začít .. :-/
Mám stejné zkušenosti s lidmi v kanclu, jelikož v jednom takovém pracuji jako "quality engineer" a někdo nedokáže ani orámovat buňku. Nicméně mám spoustu zkušeností s tím, kdy jsem lidem usnadnil práci kterou dělali léta a najednou to za ně excel začal dělat sám ...
Jeden příklad: Kolega potřeboval změnit formát buněk z důvodu špatného výstupu z jiné aplikace a tak musel "nakliknout" buňku jednu za druhou a to celkem 15.000x, makro k tomu bylo vytvořeno za minutu a provedlo se za pár vteřin.
Vytvořil jsem u nás ve firmě systém pro sběr a vyhodnocení interních a externích výpadů, vyhodnocení výsledků měření, dovolenkový systém s propojením na Outlook atd... To bych chtěl nabízet firmám při mých školeních.
Nemůžu se už řadu měsíců dokopat k tomu dát školení dohromady a nějak začít .. :-/
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Správně. Udělal jsi to Ty.
Většina uživatelů jsou prostí konzumenti hotového. To co si představuješ (kontingenční tabulky, makra, apod.) je spíš pro správce, než pro běžného user. Ten skutečně končí u pasivního využití. Mám odškoleno cca 3 roky, vím o čem mluvím.
Školení spíš o tom, že lidem ukazuješ možnosti a někdo jim je pak musí nasadit. Těch iniciativních je skutečně málo.
Většina uživatelů jsou prostí konzumenti hotového. To co si představuješ (kontingenční tabulky, makra, apod.) je spíš pro správce, než pro běžného user. Ten skutečně končí u pasivního využití. Mám odškoleno cca 3 roky, vím o čem mluvím.
Školení spíš o tom, že lidem ukazuješ možnosti a někdo jim je pak musí nasadit. Těch iniciativních je skutečně málo.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Dobrý den,
jako školitel Excelu pracuji (většinou ne na full-time), cca 7 let.
Moje názory v kostce:
- Je to zajímavá práce, slušně, ale ne přehnaně placená
- Musí tě bavit pracovat s lidmi
- Musíš mít velmi dobré znalosti Excelu
- Je velmi malý zájem o základní kursy - většina uživatelů chce pokročilejší věci. Hitovka jsou např. kontingenční tabulky, jednoduchá makra, VLOOKUP... Možná se potkáváš v kanceláři se začátečníky, nicméně ti na školení nechodí. Tam chodí ti, které téma zajímá a tím pádem jsou výrazně šikovnější než průměr.
- Buď můžeš pracovat v nějakém školicím centru nebo na sebe. V prvním případě je těžké sehnat místo, ve druhém je těžké sehnat klienty. Klienty seženeš tak, že budeš buď inzerovat, nebo nabídneš zajímavý obsah zdarma. Já třeba nabízím excelovské návody na http://www.excelentnitriky.com. Nicméně tvorba takového obsahu zabere fakt hodně dní a musí tě to trochu bavit.
- Ze začátku tě příprava zabere fakt hodně času, protože musíš připravit výukové materiály. Pak se to zlepší, ale ne o moc.
- Je velká výhoda, když umíš školit ještě něco - např. Access, SQL nebo alespoň PPT
- Certifikáty nikoho nezajímají - alespoň podle mé zkušenosti.
- Je dobré když umíš školit v angličtině
jako školitel Excelu pracuji (většinou ne na full-time), cca 7 let.
Moje názory v kostce:
- Je to zajímavá práce, slušně, ale ne přehnaně placená
- Musí tě bavit pracovat s lidmi
- Musíš mít velmi dobré znalosti Excelu
- Je velmi malý zájem o základní kursy - většina uživatelů chce pokročilejší věci. Hitovka jsou např. kontingenční tabulky, jednoduchá makra, VLOOKUP... Možná se potkáváš v kanceláři se začátečníky, nicméně ti na školení nechodí. Tam chodí ti, které téma zajímá a tím pádem jsou výrazně šikovnější než průměr.
- Buď můžeš pracovat v nějakém školicím centru nebo na sebe. V prvním případě je těžké sehnat místo, ve druhém je těžké sehnat klienty. Klienty seženeš tak, že budeš buď inzerovat, nebo nabídneš zajímavý obsah zdarma. Já třeba nabízím excelovské návody na http://www.excelentnitriky.com. Nicméně tvorba takového obsahu zabere fakt hodně dní a musí tě to trochu bavit.
- Ze začátku tě příprava zabere fakt hodně času, protože musíš připravit výukové materiály. Pak se to zlepší, ale ne o moc.
- Je velká výhoda, když umíš školit ještě něco - např. Access, SQL nebo alespoň PPT
- Certifikáty nikoho nezajímají - alespoň podle mé zkušenosti.
- Je dobré když umíš školit v angličtině
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Sem tam školím, pokud se mi někdo sám ozve (aktivně nehledám). Zajímají je pokročilejší věci, jak psal xberj27 (Pivot table, makra, tvorba šablon, vyhledávání, filtry, souhrny, ...), o základy není zájem.
Certifikát po mě zatím nikdo nechtěl.
Setkal jsem se i s tím, že jsem měl učit lidí s "pokročilou" znalosti - což ale bylo: umím orámovat tabulku a zvětšit písmo tj. jsem profík.
Certifikát po mě zatím nikdo nechtěl.
Setkal jsem se i s tím, že jsem měl učit lidí s "pokročilou" znalosti - což ale bylo: umím orámovat tabulku a zvětšit písmo tj. jsem profík.
Více o kancelářském balíku MS Office na http://office.lasakovi.com/ (Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, Project, OneNote)
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Nevím, jestli můj příspěvek bude pro tebe dostatečně smysluplný, ale přesto... Nabídnu ti pohled trochu zdruhé strany plotu, ze strany toho potencionálně školeného. S Excelem pracuji pár let na takové té klasické úrovni, co samouk zvládá. Tabulka, rámečky, sem tam nějaký výpočet, občas převést výsledek na jinou stránku, někdy doplnit graf a tak... Absolvoval jsem i nějaké školení pro "pokročilé" a co myslíš? Předmětem bylo, jak podmíněně formátovat buňky, vypočítávat hodnoty, dělat grafy,... No, nic moc. Čekal jsem od toho víc... Nejsmutnější ale je, že i to málo nového, co mi řekli, si stejně nepamatuji, protože to běžně nepoužívám a když na to přijde, musím to hledat v knížce stejně, jako před školením. Takovýto a pokud možno nadupanější kurz má smysl pro lidi, kteří budou školit druhé, nebo pro lidi, kteří s tím budou dělat dnes a denně. Pokud je mou hlavní pracovní náplní projektování elektroobvodů, potřebuji pro svou práci především specializované programy, třeba Eplan, které již mají na výstupu tabulku se soupiskou materiálu, takže ani tu nejprimitivnější orámovanou excelovskou tabulku na poptávku nepotřebuji. Podobně jsou na tom nákupčí, účetní, personalisté, mistři, skladníci... pro všechny existují specializované programy, které vše potřebné mají dané a hotové, bez nutnosti pracně vymýšlet makra. Možná je můj pohled zkreslený tím, že pracuji v poměrně bohaté firmě, kde není problém koupit cokoliv na cokoliv a kde stačí, když úředník dělá svou práci a když bude potřeba vymyslet v Excelu něco víc, než primitivní rámeček, pověříš se zakázkou třeba ty. Nevím, jestli je to obecně německý zvyk, nebo se tak chovají jen naši šéfové, ale je u nás poměrně běžné, že větší zakázky, které si necháváme zpracovat externě, se rozdrobí na více menších, které se pak zadají několika malým firmám. Myslím si, že to je správný směr, jak pomáhat malým firmám a i ty bys měl tímto směrem vyrazit. Nesnažit se dělat silné, ještě silnějšími a podřezávat si tak větev, na které sedíš, ale naopak, nabízet svou pomoc silným, aby ses i ty mohl stát silnějším... 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Má někdo zkušenosti jako školitel EXCELu?* Vyřešeno
Pro pánbůh! To téma je rok staré..! Označuji, jako vyřešené.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 3348
-
od Grimm
Zobrazit poslední příspěvek
28 čer 2024 23:30
-
- 0
- 2666
-
od LukM
19 říj 2024 14:03
-
- 3
- 2865
-
od petr22
28 říj 2024 11:29
-
-
Čtečky knih - zkušenosti
od michal84 » 29 črc 2024 14:49 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 5
- 3986
-
od michal84
15 srp 2024 19:02
-
-
- 0
- 1989
-
od Acey