Zabezpečení VBA v Excelu

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

Daniel1
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Zabezpečení VBA v Excelu

Příspěvekod Daniel1 » 27 lis 2012 10:53

Přeji dobrý den a prosím o pomoc. Již několik dní nedělám nic jiného než, že se pokouším "odblokovat" podle mě podivně se chovající zabezpečení maker VBA v Excelu. Doma tento probém nemám ale v práci kde mám v Excelu "natvrdo" nastavené zabezpečení typu "Zakázat všechna makra s oznámením" mám tento problém: Při spuštění Excelu kde zatím nemám VBA aplikaci, kteoru potřebuji se mě Excel zeptá zda chci povolit makra ze soboru "Personal.XLSB", to potrvrdím a poté mohu bez problémů pracovat s aplikacemi/makry ze souboru "Personal.XLSB". Je také možné napsat aplikaci VBA v projektu daného konkrétního Excel souboru s tím, že pokud tato makra spouštím ještě před ukončením práce v tomto souboru tak je pustit lze. Pokud však soubor uložím tak po opětovném spuštění nelze aplikace/makra z modulu projektu spouštěn (hlásí to, že nejou makra povolena) a lze spouštět jen aplikace/makra z projektu "Personal.XLB". Takže zatím jediné dva způsoby na které jsem za několik dní marných pokusů (a mám pocit, že jsme zkoušel úplně všechno) a to buď novu aplikaci uložím do "Personal.XLSB" a nebo novou aplikaci vyexportuji, uložím a pokaždé když jí potřebuji tak jí do souboru importuji a pak soustím (to opět takto funguje ale zase jen před uzavřením souboru, po opětovném otevření to zase nejde spustit). Obě řešení jsou nešikovná. První vůbec protože mi tak soubr "Personal.XLSB" "bobtná" a všechny takto uložené aplikace se mi nabízejí i v ostatních souborrech a strává se to děsně nepřehledné. Druhý způsob by asi takhle "provizorně" šel ale musím mít někde archiv všech exportovaných aplikací a v něm vždy tu potřebnou najít, importovat, použít a pak zase smazat protože by v daném souboru zbytečně "strašila" páč po uložení již nelze použít a musím jí znovu importovat. Pokud mi s poradíte tak jsem Vám dosmrti neskonale zavázán. Za jakoukoliv radu předem moc děkuji.

Jde o EXCEL 2007 a v práci bohužel většinou nemohu použít nějaké méně standardní postupy. Pracuji v poměrně velké firmě kde je vše včetně IT a software docela přísně řízeno a tak přes různé "ochrany" nemohu skoru nic. Vlastně ani naistalovat nějaký software to se děje přísně kontrolovaně. V Excelu je také přímo "natvrdo" nastavena ona volba "Zakázat všechna makra s oznámením" a nelze ji změnit (příslušná nabídka v Excelu je znepřístupněná). Ale to by vlasttně nevadilo protože když počáteční dotaz při zpuštění potvrdím a makra povolím tak by to mělo být v pohodě. A v případě maker uložených v "Personal.XLSB" to také v pohodě je, ta pracují bez problémů a stále. Zcela nová makra pracují i v jiném modulu než v "Personal.XLSB" ale jen do okamžiku než soubor uložím a zavřu. Při následném spuštění i když makra povolím tak všechna ostatní kromě maker v "Personal.XLSB" odmítají pracovat s tím, že to hlásí, že nejsou povolená. Což ono ostatně odpovídá úvodní hlášce žádající o povolení maker protože tam se objevuje jen odkaz na "Personal.XLSB" ale ne na ostatní moduly kde makra jsou a tak vlastně povolím jen makra "Personal.XLSB" a asi ne ostatní. Ale já nevím jak to zařídit aby byla povolená i makra v ostatních modulech a nejen v "Personal.XLSB". Ale je mi také záhada proč ihned po vytvoření makra v jiném modulu pracují bez problémů a odmítají se pustit po uzavření a opětovném spuštení souboru.
Naposledy upravil(a) Daniel1 dne 28 lis 2012 09:43, celkem upraveno 1 x.

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Zabezpečení VBA v Excelu

Příspěvekod El Diablo » 27 lis 2012 13:46

Přesunuto, opraven nadpis.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 27 lis 2012 14:31

Asi by to chtělo napsat o jakou verz excelu se jedná.

Daniel1
nováček
Stav:

Příspěvekod Daniel1 » 28 lis 2012 09:44

Jde o EXCEL 2007 a v práci bohužel většinou nemohu použít nějaké méně standardní postupy. Pracuji v poměrně velké firmě kde je vše včetně IT a software docela přísně řízeno a tak přes různé "ochrany" nemohu skoru nic. Vlastně ani naistalovat nějaký software to se děje přísně kontrolovaně. V Excelu je také přímo "natvrdo" nastavena ona volba "Zakázat všechna makra s oznámením" a nelze ji změnit (příslušná nabídka v Excelu je znepřístupněná). Ale to by vlasttně nevadilo protože když počáteční dotaz při zpuštění potvrdím a makra povolím tak by to mělo být v pohodě. A v případě maker uložených v "Personal.XLSB" to také v pohodě je, ta pracují bez problémů a stále. Zcela nová makra pracují i v jiném modulu než v "Personal.XLSB" ale jen do okamžiku než soubor uložím a zavřu. Při následném spuštění i když makra povolím tak všechna ostatní kromě maker v "Personal.XLSB" odmítají pracovat s tím, že to hlásí, že nejsou povolená. Což ono ostatně odpovídá úvodní hlášce žádající o povolení maker protože tam se objevuje jen odkaz na "Personal.XLSB" ale ne na ostatní moduly kde makra jsou a tak vlastně povolím jen makra "Personal.XLSB" a asi ne ostatní. Ale já nevím jak to zařídit aby byla povolená i makra v ostatních modulech a nejen v "Personal.XLSB". Ale je mi také záhada proč ihned po vytvoření makra v jiném modulu pracují bez problémů a odmítají se pustit po uzavření a opětovném spuštení souboru.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 29 lis 2012 06:47

Asi takhle - soubor personal.xlsb je zřejmě umístěn v tzv. důvěryhodném umístění. Můžeš zkusit nastavit další důvěryhodné umístění podle postupu zde: http://office.microsoft.com/cs-cz/excel ... P010096919
Nicméně se obávám, že to také nepůjde. Takže nezbyde, než požádat admina. Při sdělení důvodů by neměl být problém.

Daniel1
nováček
Stav:

Příspěvekod Daniel1 » 30 lis 2012 14:07

O.K. Díky za pomoc. Jdu s prosíkem na naše všemocné IT odborníky. Snad se smilují :-). Mám bohužel zablokované i přidávání "důvěryhodných umístění" :-(! Ještě jednou díky!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Kancelářské balíky”