TES: Skyrim - Modifikace

A vše kolem nich…
(tipy na hry zdarma, dojmy, novinky..prostě vše co vás napadne)

Moderátoři: beather, Mods_senior

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

TES: Skyrim - Modifikace

Příspěvekod Difadon » 19 led 2015 21:11

Ahoj,

Vím, že se jedná o starší hru, ale já k ní přišel teprve teď. :D Zkoušel jsem první pokus a dopracoval jsem se menším problémům. Některé textury občas zlobí a dokonce jsem dospěl do stavu, kdy nemůžu z mohyly vyjít ven, protože se hra zasekne při načítání.

Chci to tedy zkusit znovu a chtěl bych někoho zkušenějšího požádat o radu. Mám v úmyslu následující modifikace a potřeboval bych zjistit, zda to moje sestava utáhne a zda ta kombinace není úplná blbost. :)

Vlastní základní hru + všechny oficiální DLC včetně HD DLC. :)

No, to je asi všechno, co mě napadá. Ale jestli víte o něčem dalším, tak klidně pište. :)

Jinak, hru bez módů jsem utáhl na Ultra. Nerad bych s módy klesl pod vysoké detaily.

Díky moc :)

Reklama
socirel
Level 6
Level 6
Stav:

Re: TES: Skyrim - Modifikace

Příspěvekod socirel » 19 led 2015 21:18

Hrál jsem skyrim na vysoké detaily ve full-hd s některýma modama na mnohem horší sestavě než máš ty.. Ty mody v některých případech dost kazí hru například mi tam občas chodily nahé postavy atd. některé mody přepíšou jiné, já když jsem instaloval mody tak jsem to dělal asi den, kdy jsem tam ty mody dával po jednom a zkoušel jsem jestli je vše ok.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 19 led 2015 21:29

No, na plné rozlišení s full-hd texturami (4K) to nedám. V městech mi FPS chvílemi padá a dojde k "trhání". Proto spíše volím Lite verzi (2k).

Tyhle módy by hru kazit neměly, naopak ji udělat trochu "reálnější". To jsem minule také zkoušel. Všechno fungovalo, pouze se mírně prodloužila doba načítání. Pak se objevil problém (občas byla chyba u některé textury) a nakonec to dospělo k tomu, že při načítání hra přestala odpovídat.

Nyní jsem zvolil trochu jiné modifikace, ale potřeboval bych radu a pomoc moudřejšího. Zda to bude šlapat a jak je při načítání seřadit, aby to bylo správně. :)

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 19 led 2015 21:52

Být tebou všechno smáznu a začnu od začátku.
http://wiki.step-project.com/STEP:2.2.9
Je tam přes 100-200 módů. Potom nainstaluj cokoliv dle výběru z http://skyrimgems.com/ a nakonec až naplacávej své volně vybrané modifikace na Nexusu. Vždy vol lite verze, ani já se svou R9 290 nejsem schopný rozjet to tak, jak bych rád. A to hlavně kvůli limitujícímu enginu.

Na vše používej Mod Organizer. Po každé změně (přidání módu) spusť LOOT, aby přerovnal load order.

Tady jen ze srandy můj load order, neber to vážně - zatím nejsem u konce, musím vyřešit to sekání a ještě si s tím vyhrát. Jinak jsem to zvládl za víkend, počítám tak za 20 hodin čistého času dát do kupy.
► Zobrazit spoiler

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 20 led 2015 12:46

Díky za reakci.

Mám v úmyslu to udělat znovu, proto jsem včera smazal celý adresář data a nechal základní soubory stáhnout znovu.

Takže jako prví radíš nainstalovat STEP + Mod Organizer + Loot. Pokud to dobře chápu, tak STEP je komplexnější předělávka Skyrimu, Mod organizer je program pro nějakou správu modifikací a loot je program, který mi sám seřadí modifikace podle nutného pořadí?

Teď k instalaci toho STEP.

1. Nainstalovat Skyrim
  2. Spustit nastavení grafiky hry. Nastavit grafické požadavky a vyhlazování hran snížit na maximálně 4x.
  3. Nainstalovat dodatečné prográmky (Mod organizer + Loot)
  4. Provést změny v INI souborech (na konec souborů vložím kódy uvedené v bodech 1.D.1 a 1.D.2) buď ručně nebo za použití Mod Organizeru
  5. Bod 1.E se týká úpravy grafických ovladačů. Je nutné krok provádět, když mám nainstalované nejnovější ovladače ze stránek AMD? Pokud ano, tak budu potřebovat pomoci, protože ten postup nepobírám. :)
  6. Dále je bod 2.A, který se týká LOOT. V podstatě jsou to informace, kdy a jak mám LOOT spouštět.
  7. Pak se tam vyčištění Update.esm pomocí TES5Editu.
  8. Bod 2.C po mě chce instalaci dalších programů. Pokud to správně chápu, mám nainstalovat všechny tři i v případě, kdy ENB nebudu používat.
  9. Bod 2.D obsahuje opravy. Opět mám nainstalovat úplně všechny co jsou v seznamu uvedené?
  10. Bod 2.E obsahuje interface. Zde už si sám můžu vybrat co chci instalovat a co ne? Ale co jsem koukal, tak 90% toho stejně budu instalovat. To samé pro ostatní body, co obsahují další modifikace.
  11. Bod 2.N obsahuje nějaké patche. Zde bych nainstaloval jenom STEP patches a Better Shaped Weapons (opravuje vzhled mečů)

Nakonec ke spuštění. Jak mám pak hru vlastně spustit? Přes SKSE spouštěč?

Dále jsi psal o SkyrimGems. Proč modifikace zrovna odtamtud?

Ještě se vrátím k tomu STEP. Koukal jsem, že tam nemají Static Mesh Improvement Mod a Skyrim HD. Takže po bodu 2.D provedu instalaci těhle dvou módů (případně těch, které se musejí nainstalovat přes SMIM) a pak postupuji dále?

--- Doplnění předchozího příspěvku (20. Leden 2015 (12:52:16)) ---

Tak ještě dodávám. Jak vlastně ten STEP nainstaluji? Stačí pouze nainstalovat modifikace co u sebe mají zelený proužek? - edit: Tak jsem to našel. Musím ještě nainstalovat STEP - Skyrim Total Enhancement Project, akorát už nevím v jakém bodě mám instalaci provést. :/

Kruci, začínám se v tom nějak ztrácet. :D Nechtělo by se ti se mnou projít postup co tedy udělat a jak postupovat? :D

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 20 led 2015 15:33

Prostě proveď vše dle návodu...
http://wiki.step-project.com/STEP:2.2.9
SMIM tam je (2.F), Skyrim HD ne, místo něj jsou tam lepší mody.

3. Nainstaluj je všechny, já jmenoval ty dva, protože jsou primárně nejvíce používané.
4. Ne na konec souboru, ale pod správné odstavce (např. [General]). Vše ručně v dokumenty/my games/skyrim.
5. Neřeš.
6. LOOT zapínej přes Mod Organizer, pomocí tlačítka SORT jakmile budeš mít nainstalované nějaké mody.
7. Vyčisti všechno s „dirty edits“ kromě módů, které tvrdí, že se čistit nesmí (je jich jen pár).
8. Nainstaluj všechno, ENB používat budeš - ne po stránce vizuální, ale po stránce optimalizace enginu. Je to tam všechno popsané; viz Detailed instructions avaiable. To čti vždy, pokud je to u nějakého modu napsané.
9. Jen zelené, pokud chceš STEP. jinak všechny, pokud chceš STEP Extended.
10. To samé.
11. To samé.
Pokud chceš STEP, instaluj jen ty co mají zelený pruh, pokud STEP Extended tak prostě všechny. Nic si nevybírej, každý z módů je naprosto klíčový a nepřeskakoval bych.
V 90% jsou ty grafické a texturové módy doporučeny jako low res, dodržuj to a neinstaluj vysoké rozlišení.

Ten STEP na Nexusu obsahuje právě ty patche, které řeší konflikty mezi mody ve STEPu.
Pokud nainstaluješ celý STEP Extended, tak bych měl nainstalovat STEP Extended patch. Právě proto je důležité instalovat všechny mody, protože jinak ten patch, který řeší konflikty nebude fungovat a nezapne se ti hra.

PS.: výhoda Mod Organizeru spočívá v tom, že neinstaluje modifikace do data složky, nýbrž do své vlastní, je v tom větší přehled - pokud ti něco shazuje hru, je vždy jednodušší na to přijít jednoduše tak, že módy deaktivuješ v okýnku nalevo. TO je prostě vyřadí z oběhu.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 20 led 2015 20:53

No, tak to bude opravdu zajímavé. :D

Co je ve finále lepší? STEP nebo STEP:Extended. Koukal jsem, že u STEP: Extended se nachází nějaké modifikace u kterých si nejsem jistý, že bych je využil. Například Fores New Idles in Skyrim - FNIS. :/

Další dotaz. Je potřeba u modifikací zkoumat, která musí být instalována dříve než jiná, nebo stačí jít a postupovat seznamem na stránkách STEPu?

Dále tu mám dotaz ohledně dalších modifikací. Namátkově jsem otevřel pár modifikací, které jsou potřeba a v jejich popisu bylo napsáno: Requirement..... Je nutné tohle řešit, nebo to řeší sám STEP? Je tedy nutné u každé modifikace zkoumat zda vyžaduje jiné a ty instalovat, a přitom riskovat přepsání textur nebo jiných prvků z jiných modifikací?

Dále tu je Climates Of Tamriel - Weather - Lighting - Audio + Climates Of Tamriel - Weather Patch. To tedy instalovat až po nainstalování STEP? Nemůže tam dojít k tomu, že to přepíše některé prvky nainstalované již ve STEP?

FXAA Post Process Injector (Preset 4) jsem v seznamu nenašel. Ten instalovat až úplně nakonec?

Enhanced Lights and FX instalovat mohu? Neudělá tam neplechu s ostatními ze STEPu?

Ještě k tomu rozlišení. Když budu volit nejvýše 2K textury (někdo to označuje jako hight, nekdo to má jako medium....) tak to bude v pohodě? Nechce se mi úplně používat 1k textury, když už jsem si pořídil tuhle grafiku a jedu na monitoru s rozlišením 1920x1080.

P.S.: No, bude sranda pak Skyrim dostat zpátky do češtiny. Ty modifikace mi toho dost překopou do angličtiny. :D No, bude pak někomu vadit, kdybych v téhle sekci zveřejňoval překlady na ty modifikace?

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 20 led 2015 21:28

Postupuj podle seznamu, jeden za druhým.

Ne, není potřeba nic zkoumat. Pokud nainstaluješ vše ze STEPu, pak spolu mody budou naprosto v pořádku fungovat. Instaluj prostě jen to, co je v tom seznamu.
Ve výsledku bych doporučil STEP pro slabší PC, Extended pro silnější. Já mám Extended.
Climates of Tamriel je jeden z největších žroutů FPS. Nedoporučuji. Navíc bude konflikt s jedním ze STEP módů (Immersive Thunder).
FXAA injectory a vše podobného rázu nedoporučuji! Snižuje FPS a hra hlavně u presetu č. 4 vypadá jako omalovánka. Krom toho je to děsně outdated (rok 2011, rané období vývoje módů pro Skyrim).
Enhanced Lights and FX nainstalovat můžeš, ale je to šílený žrout FPS. Klidně ti to shodí na polovinu. Dobrou alternativou bude Realistic Lighting Overhaul. Ten tolik FPS nežere.

Pokud se rozhodneš pro high textury u všeho, dosáhne Skyrim svého limitu 3.1GB VRAM a bude se sekat (bez ENBoostu by prostě spadl). Drž se pravidla - textury indoors - 2048x2048, textury outdoors 1024x1024. Snad chápeš, co tím myslím. Vše v otevřeném světě vol nižší.

Jo, hrstka módů má i svůj český překlad. Ze STEPu snad dva (?). Takže tak. Jinak si to budeš muset překládat sám.
Pokud budeš chtít překládat sám, není od věci kontaktovat autora modifikací, aby ti udělil svolení a případně jsi mu to mohl podstrčit, ať to přiloží k optional souborům na Nexus.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 20 led 2015 22:02

Ok, díky za rady.

Textury chápu. Na venek menší textury (grafika zpracovává větší plochu) na vnitřek můžou být větší (karta nezpracovává tak velkou plochu).

Climates jsem chtěl hlavně kvůli ztmavnutí noci. Pak je potřeba používat Wearable laterns, a to mi přišlo realističtější. :) Ale hold to asi budu muset oželet. :(

Přepracování osvětlení tedy použiji to co radíš. :)

K překladu díky za radu. Ale obávám se, že někteří autoři již svoje modifikace ani nebudou řešit, takže bude těžší s nimi komunikovat. :)

Ještě k tomu STEP. To je projekt, který je stále ve vývoji? Čeká ho nějaká další budoucnost nebo stagnuje? K tomu mám ještě jeden dotaz. Pro můj počítač by jsi doporučil STEP nebo STEP:Extended (dodávám, že u PC byl menší problém s přehříváním karty, ale to se vyřešilo vodním chlazením procesoru + sundání plexiskla z bočnice a nahrazení kovovou mřížkou takže pro příklad při hraní Metro 2033 Redux v plných detailech s VSync se teplota drží na max 64°C)?

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 20 led 2015 22:22

Ty Climates vyzkoušej, autor módu prohlašuje v komentech, že nemá žádný vliv na FPS, jelikož pracuje s vanilla soubory. U mě ale spadly FPS na polovinu.

STEP je stále ve vývoji, budoucnost jej čeká. Ale zrovna verze 2.2.9 je snad jedna z nejstabilnějších, co kdy byla vydána. Tudíž bych nečekal a využil ji.
Spíše bych doporučil normální STEP. Bude s tím méně práce.

Jinak ostatní modifikace s klidem zkoušej, ale instaluj až po STEPu. S Mod Organizerem není problém ji prostě deaktivovat. Nic nemusíš dělat manuálně, je to paráda.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 20 led 2015 22:41

Vyzkouším Climates a uvidím, ale co s těmi kolizními modifikacemi? Jaký postup v tomhle případě zvolit....

Ještě k tomu doporučení. Doporučuješ i z hlediska mojí sestavy nebo jenom jednoduchosti instalace? Jestli jsem to správně pochopil, tak instalace Extended nebude o tolik těžší. Jenom je nutné nainstalovat i ostatní modifikace a aplikovat extended patch.

--- Doplnění předchozího příspěvku (20. Leden 2015 (23:24:43)) ---

Ještě mě napadlo, místo Climates zkusit Pure Weather, akorát jsem v popisu vytáhl něco o tom, že přepracovává i osvětlení. No, je to horší varianta než Climates? A může tam případně být také nějaký konflikt?

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 21 led 2015 08:41

Pure Weather jsem netestoval. Musíš to vyzkoušet všechno sám.

Pokud mod bude kolidovat s nějakým jiným modem, tak to většinou poznáš - bude to padat a podobně. Některé módy mají compatibility patche. Několik ve STEPu taky, ale tam máš přímo instrukce, které compatibility patche nainstalovat (např. Dawnguard, Heartfire, Falskaar atd.)

Zpět na “Hry”