Jak čistit a starat se o PC

...

Moderátor: Mods_senior

Titus
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak čistit a starat se o PC

Příspěvekod Titus » 23 črc 2013 11:30

Ahoj, KOMU SE TO NECHCE ČÍST, NA KONCI JE SHRNUTÍ. Asi tak tři čtvrtě roku zpátky jsem si koupil herní notebook a poslední dobou mně přijde, že jsem radši z těch osmnácti papírů měl udělat vlaštovky a poslat je někde ze střechy paneláku. Než ho ale půjdu do krámu někomu omlátit o hlavu, chci mít čistý svědomí, tak se tady poptám na pár věcí. Protože jsem docela hardcore línej samouk, (to znamená, že o počítačích nevím nic,) prosím všechny v tomto oboru nadanější, kteří by mi chtěli a mohli eventuelně poradit, vůbec se nestyďte mi to tu psát a vysvětlovat podrobně jak pro debila.
Nedávno jsem tu řešil problém ohledně prvních starých Desperados, že mi jedou hrozně pomalu. Nejpravděpodobnějším problémem bylo to, že můj notebook má Windows 8, na nichž je jako default directx 11 a nepodporují directx 9, který obsahuje nějaké knihovny potřebné pro tuto hru. Ačkoliv jsem vyzkoušel všechna řešení, která jsem našel na internetu, Desperados jsem si nezahrál. To není zas ale až takovej problém, nakonec notebook jsem si nekoupil proto, abych hrál starý hry. Koupil jsem si Mass Effect 1, protože na předchozím notebooku jsem tuhle hru nikdy kloudně nerozběhal. Fraps mi ukazuje okolo dvaceti fps a v akčnějších částech nemá problém klesnout pod deset. No dobře, Mass Effect přece jen není nijak zvlášť dobře optimalizovaný a dokonce prý má problém s vícejádrovými procesory. Na internetu jsem zase našel a vyzkoušel různá možná řešení snad až na jedno, kde pár lidi radí vypnout ostatní jádra, což jsem radši ani nezkoušel, protože nebydlím v iglů a nemám turbínu z letadla místo větráku. The Old Republic mi občas lagovalo tak, že nešlo hrát ani na nejmenší detaily, uklidňoval jsem se tím, že je to přece jen online hra, takže chyba může být na druhé straně. Včera jsem si nainstaloval Deus Ex: Human Revolution, hru, která by se měla hrát na mém notebooku plynule a krásně. Hned na úplném začátku, kde jenom jdu a nic nedělám mi fraps ukazuje zase okolo patnácti až dvaceti fps. Přiznám se, že v tuhle chvíli jsem se už docela nasral.
Moje první dotazy se týkají toho, co přesně děláte, abyste udrželi svůj počítač aktualizovaný, (například jaké ovladače stahujete, cokoliv jiného...,) plus co děláte pro to, aby byl váš počítač čistý po softwarové stránce, (například jaký používáte antivir, jak často defragmentujete, používáte ccleaner a/nebo nějaké jiné další programy, cokoliv jiného...) Popřípadě, co byste mi poradili, abych počítač dostal do co nejčistějšího stavu.
Jak už jsem říkal mám Windows 8 a přijde mi docela zvláštní, že ačkoliv mám čtyři gigabyty paměti, tak počítač směle využívá mezi dvaceti až třiceti procenty jen na procesech běžících na pozadí, (což dělal úplně od začátku, takže případným malwarem to nebude.)
Jako snad poslední věc by mě zajímalo, jestli existuje nějaké externí chlazení pro notebooky, protože v těchhle vedrech to kolikrát vážně pálí, hučí a nestíhá, což je taky dost možná jeden z důvodů proč se mi to všechno takhle sere.
Všem, kdo mi tu odpoví na mé otázky nebo mi alespoň dá nějakou konstruktivní a inteligentní radu, moc děkuju.

Tohle jsou moje otázky z celého článku:
1) Jak a co všechno aktualizujete na svém počítači včetně konkrétních ovladačů?
2) Jaké používáte programy k odstranění malwaru, co děláte, aby byl váš počítač čistý po softwarové stránce?
3) Jak lze co nejefektivněji vyčistit systém kromě přeinstalování Windows?
4) Proč mi procesy na pozadí využívají okolo třiceti procent paměti? (Mám Windows 8 )
5) Existuje nějaké dobré a efektivní chlazení pro notebooky?

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Jak čistit a starat se o PC

Příspěvekod petr22 » 23 črc 2013 11:32

Ty hry spoustis na integrovane graficke karte v procesoru, nebo na externi?

Titus
nováček
Stav:

Příspěvekod Titus » 23 črc 2013 11:42

http://www.alza.cz/acer-aspire-v3-571g- ... 3godLFcAMQ tohle je skoro stejná sestava... moje grafická karta je NVIDIA GeForce GT630M 2GB

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 23 črc 2013 11:46

4) To nejsou XP a RAM tam mas od toho, aby se vyuzivala! Znacnou cast tvori cache (resp. prefetch) a ta se v pripade potreby uvolni sama ve prospech aplikace/hry.

Nic neni dokonale, takze vyber grafiky pro hru bych zadaval rucne - bud v ovladacim panelu nVidia nebo po pravem kliknuti na exe soubor.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 črc 2013 11:46

Tam jsou dve graficke karty - Intel HD graphics v procesoru a externi Nvidia

Kdyz das prave tlacitko na ikonu se hrou, melo by jit vybrat na ktere se to ma spustit

Jestli se ti ty hry spousti na Intelu, tak je jasne ze budou pomale

den je ožralej
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod den je ožralej » 23 črc 2013 11:58

1) používám updater checker, aut. aktualizace, vlastní kontrola.

2) na malware používám celou řadu programů. :P jednou do týdne, pokud něco stahuju, si přečtu log PC a podle toho se zařídím. Používám winXP manager, CCleaner, adwclener, junk removal tool, OTL, superantispyware, TFC ...
Jsem silně alergický na lišty prohlížečů a na Čínské srágory od IOBIT. :evil:

3) v podstatě o post výš :-)

4) dej start, msconfig. klik na služby. Koukni na služby, které se dají vypnout a běží zbytečně + položka "po spuštění". :-)

5) chladící podložka se hodí. Dobré je nedávat noťas na postel, koberec atd. Velmi rychle se zanesou větráky. :-)

Zpět na “Vše ostatní (sw)”