Jak smazat celý disk pred prodejem PC Vyřešeno
Jak smazat celý disk pred prodejem PC
Dobry večer, tak mel bych dnes ještě jeden dotaz a zaroven bych vás chtěl poprosit o radu. Prodávám PC i s HDD a chtel bych, aby budoucí uzivatel nemohl nějakym zpusobem vytahnout z HDD moje osobní a velmi citlivá data(bankovnictvi, hesla atd..) Je mi jasné, ze pouhým vysypáním koše a následným formatováním disku moc nedojdu k uplnému vymazání dat. Vygoogloval jsem si proto nejaky ty programy na prepsání disku a podle me by mohl stačit Eraser 6.0.10 ze stahuj.cz. Nedávno jsem preinstalova OS takze vsechny data mám zálohovany. Ted mám na disku pouze nejaky filmy, hry atd. Chtěl bych postupovat následovně: vymazat data pomocí Eraseru a několikrat ( Eraser to pry zvladne 35x) je prepsat, potom prepsat volny místo na disku a nakonec naformatovat cely disk. Bude to stačit? nebo bych mel postupovat jinym zpusobem či zvolit jiny program? a ještě bych se chtel zeptat zda-li po takovy " operaci" bude mozny nainstalovat zase windows, ktery si bude instalovat novy uzivatel. prosím poradte
Case: Bitfenix Enso Mesh
PSU: Fractal Design Edison M 650W
MB: Asus P8H61-MX R2.0
CPU: Intel Core i3 3220 3,3GHz,
GPU: Sapphire HD5850,
RAM: 2x4GB DDR3 ADATA 1333MHz,
SSD: T-Force RGB 250GB
HDD1: Hitachi 2
Re: Jak smazat celý disk pred prodejem PC
Eraser by měl stačit. Budeš to dělat z druhého disku?
Taky hlasuji pro Eraser. Jen snad – 35násobné přepsání mi připadá hodně zbytečné. Pokud bych na disku nemazal opravdu důvěrná data, spokojil bych se s trojnásobným přepisem, při hodně velké paranoie sedminásobným.
Zvolil bych následující postup: nejprve přemazat prázdné místo trojnásobným přepisem (pokud máš obavu, že by to bylo málo, tak sedmkrát, ale počítej s tím, že to bude trvat fakt dost dlouho), pak teprve začít mazat data – opravdu důvěrná data (soukromé fotky, intimní korespondence, uložená hesla a čísla bankomatových karet…) přepsat sedmkrát, osobní data (textové dokumenty) třikrát, vše ostatní jedním přepisem.
Na konci pak disk ještě můžeš disk naformátovat, chceš-li.
Zvolil bych následující postup: nejprve přemazat prázdné místo trojnásobným přepisem (pokud máš obavu, že by to bylo málo, tak sedmkrát, ale počítej s tím, že to bude trvat fakt dost dlouho), pak teprve začít mazat data – opravdu důvěrná data (soukromé fotky, intimní korespondence, uložená hesla a čísla bankomatových karet…) přepsat sedmkrát, osobní data (textové dokumenty) třikrát, vše ostatní jedním přepisem.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
V laboratořích by to snad uměli obnovit i po 30x smazaní různými hodnotami ... doba je šílená. Jestli jsi si jistý, že po tobě jdou, tak disk hodit třeba do kyseliny 

Tak to predaj bez disku.
A keď ho nechceš tak sa vyber von do prírody uz je celkom pekne počasie rozober ho, tie časti rozby a potom to hod do ohňa.
Ak sa potom budeš báť tak ti uz nieje pomoci 01010101001010100110
A keď ho nechceš tak sa vyber von do prírody uz je celkom pekne počasie rozober ho, tie časti rozby a potom to hod do ohňa.
Ak sa potom budeš báť tak ti uz nieje pomoci 01010101001010100110
Hmmm, v laboratořích… pochybuji, i když připouštím, že se mohu mýlit. Každopádně si ale opravdu nemyslím, že by někdo investoval nehorázné prostředky na to, aby zkoumal disky z bazaru…X píše:V laboratořích by to snad uměli obnovit i po 30x smazaní různými hodnotami ... doba je šílená. Jestli jsi si jistý, že po tobě jdou, tak disk hodit třeba do kyseliny
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Americké úřady kdysi měli pro smazání nařízeno 3x, nyní je to mnohokrát více, psali že to opravdu mikroskopy jde. Já měl ve svém kryptografickém programu kdysi nastaveno 7x smazat. Laciné to opravdu není, ale známe NSA, pokud je zájem a jsou prachy, lze opravdu hodně a bude stále hůř ...
Myloš píše:Zvolil bych následující postup: nejprve přemazat prázdné místo trojnásobným přepisem (pokud máš obavu, že by to bylo málo, tak sedmkrát, ale počítej s tím, že to bude trvat fakt dost dlouho), pak teprve začít mazat data – opravdu důvěrná data (soukromé fotky, intimní korespondence, uložená hesla a čísla bankomatových karet…) přepsat sedmkrát, osobní data (textové dokumenty) třikrát, vše ostatní jedním přepisem.
To je zbytečně komplikované, pokud tam budeš nechávat systém (je-li to OEM koupený s počítačem), tak smazat všechno co nechceš zveřejnit a pak volné místo několikrát přepsat náhodnýni daty. Jestli máš systém vlastní a prodáš to s prázdným diskem, tak rovnou zformátovat a potom přepisovat.
Jestli po tobě nejde NSA, tak ani sedmkrát nemusíš :)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Zadný americxký úrady, CIA, FBI, NSA ani ABCda po me snad nejde
kyselina asi není špatný nápad ale PC prodávám i s HDD. PC prodávám člověku, který viděl můj inzerát ozval se a tak je jasný, ze toho člověka neznám a nevím co je zač. Pouze mu chci prodat PC i s HDD tak, aby nebylo mozno z nej vytáhnout nějaký ty "megabajty" dat a zároven aby PC i s HDD fungovalo i po pedchozím zasahu Eraserem aby na něj bylo mozny nainstalovat OS (windows).

Case: Bitfenix Enso Mesh
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Sance, ze se ten novy majitel bude snazit neco co by se dalo vyuzit proti Tobe nebo nejak jinak zneuzit je tak mala, ze nestoji za uvahu a paranoici zminujici nejake NSA a podobne urady jen zbytecne strasi
bude Ti stacit nejake nizkourovnove formatovani 
Odesláno z mého MT15i pomocí Tapatalk

Odesláno z mého MT15i pomocí Tapatalk
CatalystCZ: Nikdy nevíš na jakého úchyla natrefíš.
Mě se stalo, že jsem si kdysi v bazaru pár desítek kilometrů daleko koupil harddisk, a našel jsem na něm spoustu zajímavých fotek
Byly to fotky z povodní dva roky předtím, a dokonce z města kde bydlím! Docela náhoda, nemyslíš?
Pokud vím, tak v tom bazaru už všechny disky přemazávají sami, aby zaručili že se z nich nic důvěrného obnovit nepodaří.
A nízkoúrovňové formátování je věc co se dělala ještě před IDE disky, skoro středověk. Jestli jsi měl na mysli důkladné formátování, klidně i několikanásobné, tak po něm je obnova dat programy jako GetDataBack otázka několika desítek minut!
Mě se stalo, že jsem si kdysi v bazaru pár desítek kilometrů daleko koupil harddisk, a našel jsem na něm spoustu zajímavých fotek

Byly to fotky z povodní dva roky předtím, a dokonce z města kde bydlím! Docela náhoda, nemyslíš?
Pokud vím, tak v tom bazaru už všechny disky přemazávají sami, aby zaručili že se z nich nic důvěrného obnovit nepodaří.
A nízkoúrovňové formátování je věc co se dělala ještě před IDE disky, skoro středověk. Jestli jsi měl na mysli důkladné formátování, klidně i několikanásobné, tak po něm je obnova dat programy jako GetDataBack otázka několika desítek minut!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
OT
Gratulace téměř všem zúčastněným: 10 odpovědí, z toho celé tři odpovídají na položenou otázku tak, že se to dá považovat za smysluplnou odpověď.
OT
Gratulace téměř všem zúčastněným: 10 odpovědí, z toho celé tři odpovídají na položenou otázku tak, že se to dá považovat za smysluplnou odpověď.
OT
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jak stáhnout celý tento návod z webu?
od Peťa » 15 srp 2024 16:24 » v Internet a internetové prohlížeče - 6
- 6091
-
od Peťa