Instalace ovladače Vista/Acer Extensa 5220 Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

romancu
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Instalace ovladače Vista/Acer Extensa 5220

Příspěvekod romancu » 19 led 2015 22:29

Nevím si rady s instalací ovladače.
Mám Acer Extensa 5220 na kterém byly Visty Home Basic (originál od Aceru plné braku a nikdy pořádně nechodili) tak jsem sehnal levně licenci na Visty Business a uďál čistou instalaci. Teď jsem naistaloval service pack 1 a 2 dál zatím nechci s aktualizacemi pokračovat jelikož mám problém s ovladačem.

Všechny chybějící ovladače šli doinslalovat ze správce počítače až na jeden, řadič velkokapacitního paměťového zařízení.
Podotýkám, že jsem měnil jen systém Vista a s hardwarem jsem nic nedělal.
Když dám ze správce vyhledat automaticky aktualizovaný software ovladače (na internetu), tak to vyhodí hlášku: Systém windows nemůže najít ovladače tohoto zařízení.

Obrázek

Řadič velkokapacitního paměťového zařízení, předpokládám, že to má spojitost s procesorem Intel......
a že anglický název tohoto ovladače je: Intel(R) Matrix Storage Manager

Takže tento Intel Matrix Storage Manager jsem měl předtím nainstalovaný, ale teď nejde nainstalovat.
Zkoušel jsem nainstalovat již přes toho výše zmiňovaného správce i stáhnout ze stránek Aceru pro tento počítač (Extensa 5520) a Vista 32. Nechají se tam i vyhledat ovladače podle SNID, ale to mi nefunguje a vyhodí hlášku: Service not available. Takže předpokládejme, že mám stažený ten správný ovladač (AHCI Intel 7.8.1012 Vistax86)v PC rozbalený do adresáře a spouštím aplikaci setup s tímto výsledkem:
Obrázek

Když si najdu v rozbaleném adresáři nápovedu (read me) k tomuto ovladači (v angličtině) tak se tam stručně píše, že nejprve musí být nainstalovaný ovladač na chipset Intel (to mám) Další postup už je komplikovanější a tak jsem to uložil zde:
http://uloz.to/xC4EaWkr/readme-intel-ma ... driver-txt

V podstatě to po mě chce tento ovladač nainstalovat během instalace Windows s čímž nemám zkušenosti a jelikož se nechci učit chybami (které v tomto případě nepodařené instalace windows mají následek ztráty mnoha hodin práce) tak se radši zeptám odborníků. Je opravdu asi nezbytné kvůli tomuto ovladači znovu instalovat windows???

Dále jak je v tom readme, tak tento ovladač je jen pro AHCI a RAID mode (moc tomu nerozumím, ale mám v BIOSu SATA)

Poradí někdo jak dál?
Díky
Naposledy upravil(a) romancu dne 20 led 2015 00:53, celkem upraveno 3 x.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Re: Instalace ovladače Vista/Acer Extensa 5220

Příspěvekod wattmetr » 19 led 2015 23:14

První možnost je, že ty "levné" Visty jsou upirátěné. Pak nevíš, co od nich čekat.
Dále: Máš nainstalovaný chipset driver? Základní podmínka pro další úspěšné instalace. Pak zkus nainstalovat SATA AHCI driver. Oba ovladače najdeš ZDE
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

romancu
nováček
Stav:

Příspěvekod romancu » 20 led 2015 00:13

Tak moje Visty by měli být oficiální, to rozhodně není problém, alespoň nebyli nikdy předtím aktivované to jsem si v Microsoftu ověřil, při instalaci mi to vzalo kód a zaškrtl jsem ověřit, ale ještě jsem to neaktivoval mám na to ještě 28 dní, takže zatím plná funkčnost.

Ovladač na chipset mám nainstalovaný! To jsem již psal.
Dobře, sám jsem si to potřeboval ujasnit, popisuji to trochu chaoticky.....

SATA AHCI Driver je přesně ten co mi nejde nainstalovat, po stažení to je komprimovaná složka s tímto názvem: AHCI_Intel_7.8.0.1012_Vistax86 a po spuštění instalace je to ten Intel Matrix Storage Manager. Je to několik názvů pro to samé.
Screenshot z neúspěšné instalace je výše (ta modrá obrazovka s chybovým hlášením)
Obrázek

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 20 led 2015 07:45

po stažení to je komprimovaná složka

Zkus tu komprimovanou složku napřed ručně rozbalit do stejného umístění a pak instalovat. Měl jsem podobné problémy, bez ručního rozbalení to odmítalo instalovat, po ručním rozbalení a spuštění setup.exe bylo vše v pořádku.
Pak ještě můžeš zkusit instalaci přes Správce zařízení - Aktualizovat ovladač - a ukázat mu umístění souborů ovladače, pochopitelně opět již ručně rozbaleného.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

romancu
nováček
Stav:

Příspěvekod romancu » 20 led 2015 08:54

Tak jak už jsem psal,
- instalace nejde ani přes Správce počítače, když ho navedu do adresáře s rozbaleným ovladačem, tak mi to vyhodí hlášku, že ho to nemůže najít.
- když to zkouším tím druhým způsobem, kde mám již rozbalený ovladač v adresáři a spouštím setup.exe tak to vyhodí tu modrou obrazovku s chybovým hlášením, že systém nesplňuje minimální požadavky.....

Zkusím ještě zavolat do Aceru

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 20 led 2015 09:05

Nemohu si pomoci, ale asi jsou jen 2 možnosti: Buď ty Visty opravdu nejsou v pořádku nebo Ti v systému něco chybí, ale podle Tvého popisu tam snad máš vše, takže nejsem schopný odhadnout, na čem ta instalace visí.
Teď jsem naistaloval service pack 1 a 2 dál zatím nechci s aktualizacemi pokračovat jelikož mám problém s ovladačem

Ještě bych zkusil doinstalovat všechny aktualizace, přece jen jsou Visty již starý OS, takže tu instalaci Ti může znemožňovat i nepřítomnost některých aktualizací.

romancu
nováček
Stav:

Re: Instalace ovladače Vista/Acer Extensa 5220  Vyřešeno

Příspěvekod romancu » 20 led 2015 09:22

Tak už to je vyřešený.

Volal jsem do Aceru a technik mi tam poradil, říkal:
- že ten ovladač SATA není vůbec potřeba instalovat
- že ten ovladač Velkokapacitního paměťového zařízení co mi chybí je vlastně ovladač na CardReader, takže to jsem bez problémů doinstaloval a vše je již v pořádku.

Tímto děkuji všem co reagovali.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Hladam ovladace na Acer REVO M1-601 win10
    od antikpp » 05 dub 2025 15:45 » v Problémy s hardwarem
    14
    3559
    od antikpp Zobrazit poslední příspěvek
    06 dub 2025 23:19
  • Windows 11 - Instalace a ovladače na oficiálně nepodporované komponenty (na oficiálně Microsoft nepodporovaný PC) - ?
    od IMB » 11 říj 2024 17:27 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    3025
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    12 říj 2024 09:21
  • Acer Aspire ES11 problem Příloha(y)
    od BIOSTAR200 » 16 črc 2024 22:44 » v Problémy s hardwarem
    28
    6147
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    24 črc 2024 22:48
  • Acer Aspire ES11 problem
    od BIOSTAR200 » 16 črc 2024 18:17 » v Problémy s hardwarem
    6
    1896
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 črc 2024 22:32
  • Windows Update automaticky přepisuje ovladače grafiky. Příloha(y)
    od kellne » 19 led 2025 17:02 » v Windows 11, 10, 8...
    9
    4766
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    22 led 2025 11:01

Zpět na “Vše ostatní (sw)”