Zdravím PC-Help
a prosím o pomoc, radu. Obecně se potřebuji "zbavit" starého disku a nereinstalovat systém...wtf, ne toto je reálný problém, nejsem (prý) blázenjen.
Konsekvence:
Plně fungující OS win xp,srpk3etc. instalován na Seagate 40G HDD (C:)/Disk starej rezavej, ale jinak Vše OK
Přidán funkční SSD 128G disk (D:)./Vše OK
Instalace iso obrazu přes Daemontools, iso s win7h/p/Ult(recC:) z C: na D:./iso Zcela OK
Po startuPC/bootu nucená volba mezi starší verz win(xp) a win7, obě cesty funkční./Moje představa: volím starou verzy-OS se načítá ze stareho40GHDD
volím novou win7-OS+SW z SSD
empirie: SSD načtení v řádech 10s...
seagHDD klasika minuty rrotace..
(V OSwin7-Při použití "win7D: cesty" má D: ikonku s winpraporkem./Chápu jako OS win7 řídí PC z diskuSSD
(V OSwinxp - ale funkční, irelevantní
Přidán 1TseagHDD (E:). /Vše OK, čilá práce mezi D:/E:, nepoužívání win xp a C:seagate HDD40G
(Snahaprotožechci)/Vyndání C:seag disku/HDDstarejošklivej z PC/odpojení od bordu vede k nemožnosti operovat s OSwin7/blackoutu/NEE ok
(Stejně i s přítomným diskem C: v PCsestavě)
Po startu PC NIC/NEE ok
BIOS si najde automaticky/default C: pro boot, převolba bootu na D: končí blackout monitoru +Hz(kmit) kurzor na 10hod (pokud dám prst do levého horního rohu a posunu jej dolů na 1. úroveň 1/4 výšky monitoru)...nic se neděje/NEE ok...
Ergo nelze provozovat disk D: SSD s OSwin7 samostatně, autonomně.../jakoby se OS vztahoval mezi disky, ke kořenům...
Rád bych zachoval stávajicí instalace swOSwin7 na D: SSD:(/E:) a zároven vyndal C: seagatHDD ......
Problem:
nevim jak
přip.pls rady volitelnosti-booty/Os v BIOS?...
-...
Díky
guzmo
p.s.: upřímně věřim, že nejsem blázen, když čtu, co sem právě napsal, semITnoobonerozumimnevim,
ReEdit 1.1.: přečtení+ed, minimální doplnění / 0:58 26.8.15
win xp/7 instal/boot/disc problem
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
win xp/7 instal/boot/disc problem
Naposledy upravil(a) guzmotardomg11982 dne 26 srp 2015 00:58, celkem upraveno 6 x.
-
- Pohlaví:
Re: win xp/7 instal/boot/disc problem
Přepiš si to do srozumitelné češtiny. Netrpíš schízou?
Prohnal jsem to Enigmou a vyslo mi, ze chce instalovat upiratene Windows 7 Ultimate na vadny disk.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To je téma koledující se o vložení do odpadu, pokud to nepřeložíš do srozumitelného tvaru, ale i v tom případě, je-li pravda to co je uvedeno v předchozím příspěvku.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- fojtas.elf
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Co to bereš?
Napsat toto chce budto se opravdu hodne snazit a nebo opravdu hustej matros v mnozstvi podstatne vetsim nez malem.
Volejte Pentagon - mam pocit, ze se nas to snazilo kontaktovat! (r)
Volejte Pentagon - mam pocit, ze se nas to snazilo kontaktovat! (r)
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Vtipalci, ma proste bootovaci informaci na starem disku, ktery chce odpojit.
Odpoji ho a da automatickou opravu z instalacniho DVD, ktere si predtim vypali z toho ISO. Zadny dalsi matros netreba
Odpoji ho a da automatickou opravu z instalacniho DVD, ktere si predtim vypali z toho ISO. Zadny dalsi matros netreba

Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:

plně Vašim reakcím rozumím a chápu je. Také mam hokej. TAKE píši protože Vy máte, snad minimální, hokejíček z prvního (strašného) postu, ja ho mam v IT. Nicméně hodlám nadále pokračovat v žádostech o pomoc. Potřebuji vyřešit (minimálně vypadající, přesto ano) problém a troufám si doufat ve Vaši přetrvávající přízeň a snad i ochotu pomoci. Oproti prvnímu postu, jenž vyšel ze snahy zabrat co nejméně prostoru (méně může být více, evidentně ne v mem stylu zde, pardon...), hodlám vice používat větu rozvitou, snad ku pomoci porozumění mě i věci samotné (nejsem češtinář, omluvte pravopis)...
Tedy popsání situace, problému etc.:
Mám počítač, ve kterém jsou momentálně 3 fungující harddisky. 1.DISK, C: (úplně první a původní disk, jehož stabilita mne trápí) Seagate 40G, rotující klasika, s "původním" operačním systémem windows XP+srpak3etc. instalovaným z (vypáleného!!) CD ale s opakovatelně používatelným key. (Čeká mne kriminál???...) Připojeno přes IDE a s dalšími disky, stejné řady+-, kdysi používáno, ať už jako uložiště nebo alternativni disk s "bootovatlnym" operačnim systemen. Samozřejmě po manualním přejumperování (slave/master) a myslim i překabelování??nevim, irelevantní.
BIOS ( CMOS v02,57), neumim, jenom to předělání "bootpříkazu" na příslušný disk s OS... Tento 1. disk C: má dva "oddíly"(necelý 2G hnědoty (co pamatuju že jsem viděl v XP), asi irelevantní.).....
Vše bylo OK, instal SW a podobně. Proběhlo dokoupení napájení,RAM, grafcard...irelevantní. Postupně problémy s multitaskingem, rychlostí OS/SW obecně, ale prasátko plný k prasknutí - koupě 2. DISKU D: Adata 128g SSD. Připojeno SATA II. Následné, plné naformátování a ověření ctrl c/v. Oddíl D:, ve Správci zařízení (bo tak nějak)WIn XP ho nalezl, barva myslim fialovomodrá, užitelná kapacita minimalně pod psanou hodnotou.
Dále jsem dostal flashUSB s iso souborem/obrazem/nevim..., bez nutnosti key. "prý čistá verze", já věřím...
Instalovatelný Win7 full Home/Profesional/Ultimate. Kopírování na C:. Instalace wi7ult pomocí DaemonTools, s cílovou destinací na D: (Z C: na D:).
(Pomocí DaeTo zkouška upgradu winxp na win7 na samotnem disku C: - nemožná (hlašky o místu..), nebyl záměr,nepátral sem,nevim...
Dokončena instalace Win7.
Nyní, po zapnutí soustavy, následuje problik msi matherbordu a následné dostartování na B/W (podobnost nouzovému režimu) obrazovku s volbou mezi Starší verze sysWinXP nebo Win7 (mam sem opravdu hledat obrázek, PrcScrnovat to??). V BIOS vidím 1/2 40gdisk na IDE "zásuvkách, 2/2nic, 1.SATA 128G SSD,2.SATA 1terHDD, flopy opravdu nejedu/Off.
Funkční obě možnosti...
Pracuji nadále ve Win7, uplny bajo (knihovny, softwer "navázání" mezi D:/E:, provázané instalace na obou,plugins...nevim jakjinak popsat)
Všechno funguje v rámci času (cca1/1,5roku zpět) jak má, nicméně jsem po nedávném důkladném čištění desky,karty etc NEvrátil na desku to půdovní C:winXP, přenastavil BIOSboot na ssdD: s win7 a předpokladal start PC do win7/ssdD:.
Nestalo se, černá obrazovka, mrtvo.. po OS ani stopa. Navrácení(jumprbiosetc) stavu primárnosti C: a vše opět funguje, jak má...
(Osobní pocity neITčlověka:: Prostě je nějak propojen OSwin7 na D:ssd Adata s OSwinXP na C:seag. Ve smyslu kořene v C: a kmene v D:, vzhuru ke hvězdam...)
Nyní k meritu věci:
Přesto, že předchozí odstavec, před závorkou, končí "...a vše opět funguje jak má...", jsem znepokojen představou "random" odchodu/nefunkčnosti/errors C: Seagate disku a následné nemožnosti JEDNODUŠE zasahovat do PC/systemu win7/sw... Dále musím napsat, že NECHCI, během "demontáže" C:seag, přijít o instalace stávající OSwin7 ani dalších softwerů(zvuketc).
Hledám zde tedy elegantní řešení s co možná největší mírou bezpečnosti na straně operovatelnosi dat, sw nastavení.
V ideální formě: odborník poradí, provedu, ok
Výsledek: OSwin7 na Adata SSDisku, stávající funkce sw, případné opravy os dělat přes isowin7
Doufám, že nyní, je to napsáno alespoň částečně srozumitelně a dá se vytušit/vyenigmovat oco se mi jedná. Jestli stále nic, tak mě opravdu pranýřujte a nechte žít v ITpekle...
Konsekvence:
1.Neni čas, ale během dneška letemsvětem +-pročteno toto vlákno viewtopic.php?f=46&t=97847&hilit=winxp+win7+boot+disk
sem ITneználek, tak v tom cejtim konsekvence....
vyhledání boot.ini. přes Start - Prohledat soubory jede už v řádu hodin, musím vypnout...
stažení iata_cd.exe nemožno/nekompatibilní
Ještě jednou, snad lépe napsáno...
Případné díky
guzmo
p.s.: mam v nicku tard, rozhodně nejsem TO.., pokud se to povede, budu tleskat P-HELPu, jako ve 3:30 a dále radostí a provolávat sláva mu sláva
https://www.youtube.com/watch?v=BF72wv4P1_A , tento link dam určitě v průběhu pryč, pls don ban mecount, aspon ne na dlouho;) užívejtedne
ReEdit 2.1.: přečteno+ed / 1:15 26,8.15
Naposledy upravil(a) guzmotardomg11982 dne 26 srp 2015 01:16, celkem upraveno 1 x.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
zeus píše:Vtipalci, ma proste bootovaci informaci na starem disku, ktery chce odpojit.
Nechci dvd, používáte běžně mechaniky???
Žeby nějaké USB řešení...??? plspls
re.: Zeus: díky za "božskou" reakci a přesně: v matru, až tak moc, nejedu..
Naposledy upravil(a) guzmotardomg11982 dne 26 srp 2015 01:23, celkem upraveno 3 x.
-
- Pohlaví:
zeus píše:Vtipalci, ma proste bootovaci informaci na starem disku, ktery chce odpojit.
Zeus, který umí luštit, popřípadě má křišťálovou kouli, zná odpověď. (viz. citace).
Tedy bootovací informace máš na tom seagatu, tudíž odstranění disku vede k nemožnosti spuštění Win7. Oprav pomocí instalačního DVD. A pro příště si pamatuj, že nejlépe instalovat Win7 je tak, že pouze budoucího disku sytémového připojeno jest. Ostatní budiž připojeny až po systému instalaci.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
ITCrowd píše:zeus píše:Vtipalci, ma proste bootovaci informaci na starem disku, ktery chce odpojit.
Zeus, který umí luštit, popřípadě má křišťálovou kouli, zná odpověď. (viz. citace).
Tedy bootovací informace máš na tom seagatu, tudíž odstranění disku vede k nemožnosti spuštění Win7. Oprav pomocí instalačního DVD. A pro příště si pamatuj, že nejlépe instalovat Win7 je tak, že pouze budoucího disku sytémového připojeno jest. Ostatní budiž připojeny až po systému instalaci.
re. ITCrowd:
Asi ano, nevím o boot informacích nic, jako běžný uživatel PC je (asi) nevídám.
Ano, až mi "odejde" stávající PC soustava (kterou zapínám dvěma drátkama a skládám ji postupně roky...) a budu dělat novou, snad si na Vaši radu vzpomenu. Děkuji. DVD nemám uvedeno.
Nechci urážet, ale neodpustím si jízlivost. Snad to nepovede k nečinnosti vlákna/nedořešení.
Pochybuji, že Zeus potřebuje křišťálovou kouli a dále, že zde má někdo telefon na Pentagon.
guz
p.s.: neumim tento texteditor/diskuze, pardon
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 1882
-
od Luk4579
Zobrazit poslední příspěvek
23 úno 2025 22:39
-
- 5
- 9512
-
od Stenatko
03 dub 2025 21:42
-
-
ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem - 6
- 4798
-
od Zivan
15 srp 2024 09:16
-
-
- 4
- 3677
-
od lukas222