Zálohovací CMD "script" Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
TheSalon112
Level 3
Level 3
Příspěvky: 432
Registrován: červen 14
Bydliště: localhost
Pohlaví: Muž

Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod TheSalon112 » 09 pro 2021 11:57

Dobrý deň.

Pred asi rokom som napísal triviálny CMD script na zálohu účtovníctva (primárne,ale aj iných potrebných dokumentov):

Kód: Vybrat vše

wolcmd 04:D4:C4:4D:FC:6B 192.168.8.xxx 255.255.255.0 9
wolcmd 04:D4:C4:4D:FC:6B 192.168.8.xxx 255.255.255.0 9
wolcmd 04:D4:C4:4D:FC:6B 192.168.8.xxx 255.255.255.0 9
timeout 35 /NOBREAK >NUL
rar.lnk a -agYYYY-MM-DD-HH-II-SS -cfg- -ep1 -inul -m0 -r -y "D:\zaloha\omega_zaloha_.rar" "C:\Omega\Data"
timeout 5 /NOBREAK >NUL
winscp.com /command "open ftp://xxx:xxxx@192.168.8.xxx -hostkey=* -explicittls" "put Q:\zaloha\* /" "exit"
timeout 10 /NOBREAK >NUL
del /S /Q Q:\zaloha\*

plink.exe -no-antispoof xx@192.168.8.xxx -pw xxx "sudo /sbin/shutdown now"
pause



Tento skript funguje dobre. Problémom je ale ľudský faktor,keďže skript musí byť spustený užívateľom - čo sa nedialo, jednoducho povedané, na zálohu sa dlabe a prísť o účtovníctvo by bol docela prúser. Existuje nejaká možnosť, ako tento skript spúšťať napr každé 3 dni,najlepšie bez toho ,aby o tom užívateľ vedel ?

Ďalší problém je, že mám totožný skript (akurát s inak zvolenými vstupnými priečinkami) na ukladanie dokumentov. Prišlo sa na to, že aj keby bol spúštaný v dohodnutých rámcoch, tak dokumenty, bohužiaľ užívatelia aj tak neukladajú do dohodnutej zložky - sú rozlezené všade po ploche etc.

Preto mi napadlo, či by nebolo rozumnejšie vytvoriť nejakú bitovú kopiu disku (nech to čert bere, aj s celým operačným systémom), ktorá by sa skludom aj manuálne spúštala a bitová kopia by sa uložila na FTP.

Našiel som spôsob a to:

Kód: Vybrat vše

wbAdmin start backup -backupTarget:Q: -include:C: -allCritical -quiet

Problém tohto spôsobu je, že to vytvára zbytočne veľa zložiek, o čo by ani tak nešlo, ale hlavne to, že po vymazaní tejto zálohy z lokálneho disku, tam tá záloha akoby stále ostala a treba to explicitne vyčistiť cez windows čistiaci nástroj.. Jednoducho je to neflexibilné - poznáte nejakú inú alternatívu ?

Ďakujem
MOJE ŽELEZO:
CPU: Intel core I7 870 2,93 GHz
CPU Cooler: SilentiumPC Fera 2 HE 1224
GPU: ASUS GTX1050 TI 4GB
HDD: WDC Black 1TB
SSD: Samsung 850EVO 120GB
MotherBoard: Asus P7P55D-E
RAM: 4X Kingston DDR3 2GB Value RAM
PSU: Seasonic S12ii-520
Bedňa: Corsair SPEC-03 Red LED
Blue-Ray Mechanika: LG BH10LS30

Reklama
pisos
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod pisos » 09 pro 2021 15:39

V oknech existuje plánovač úloh, postačuje na - v určitou dobu spustit tvůj script-, nebudu psát detail ale dám odkazy, jak na to:
https://forsenergy.com/cs-cz/taskschedu ... 31cb9f.htm
https://wintip.cz/planovac-uloh

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod ITCrowd » 09 pro 2021 15:50

Můžeš samozřejmě dát skript do plánovaných úloh. Co ovšem neošetříš, případné otevřené soubory.
Já to řeším poněkud komplikovaně - zálohovací skript se spouští vždy při odhlášení uživatele. Tak mám zajištěno, že už na ničem nepracuje. Jenže wokna se při odhlášení uživatele odpojí ze sítě, takže není možná přímá záloha na síťové úložiště. Takže zálohovací skript uloží zálohu na místní disk. A mám další skript, který se spouští při přihlášení uživatele, a ten nahraje zálohu z lokálního disku na síť. je to trochu krkolomné, ale funguje to.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pisos
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod pisos » 09 pro 2021 22:02

Samozřejmě IT Crowde máš pravdu, těch "ale" by byla celá řada, ale já svojí odpovědí, jsem jen chtěl žadatele navést, která cesta by pro něj mohla být nejlehčí. Tvá metoda je druhá varianta, nu a já tedy přidám ještě třetí, vysloveně selskou variantu :-), která by mohla řešit i v poslední větě jeho problém - (tak dokumenty, bohužiaľ užívatelia aj tak neukladajú do dohodnutej zložky - sú rozlezené všade po ploche etc.) tj. koupit nasku Synology (nebo podobnou, která umí nahrávat balíčky tj. aplikace např. zálohování), scriptem v plánování poslat při odhlašování data (přírůstkovou zálohou na NAS s nějakou rotací a ta již svým operačním systémem pošle předmětná data na síť - není patrné, zda veřejnou, nebo místní či nějaký cloud). Záloh nikdy není dost, vím o tom své a s uživateli též. Kritická data, se mi tímto způsobem zálohovat už několikrát vyplatilo. Zejména, když uživatel nevěděl v který den přepsal dokument nebo ho smazal. Z Nasky obnovit je rychlejší (ne v přenosu ale v hledání katalogu.), kde je konkrétně jedna stanice, nebo více (co jsem zvolil) než z nějakého datacentra nebo podnikového fileserveru, kde mám desítky stanic. Nicméně existují ještě nějaké aplikace např. https://www.veeam.com/cz/products-editi ... -text-link atd. Tak zálohování a scriptům zdar. :-)

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod ITCrowd » 09 pro 2021 22:12

V poho...
Vždycky je více cest, jak dojít k cíli. Někomu vyhovují programy, někdo píše skripty. Není to nic proti ničemu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7209
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod faraon » 10 pro 2021 04:48

Skript je program, interpretovaný virtuálním strojem ;-)
"Kdybychom byli mohli využít podmínek kosmického prostoru pro pěstování vakcín za poslední epidemie hongkongské chřipky, bylo by bývalo dost obranných látek pro každého. Takto se jich dostalo jen na nepatrný zlomek lidí." - Dr. Mathias P. Siebel, NASA, 1972

pisos
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod pisos » 10 pro 2021 14:23

Faraone musím říct, že jsem se musel podívat na nynější význam slova script :-) abych byl v obraze, přeci jsem jen mladík, co maturoval za krále PMD a ZX Spectra, a archaismus slova "script" se dost změnil, spíše se převtělil do anachronismusu, domnívám se, ale je to pořad něco "napsané" , co něco vykonává řádek po řádku a je jedno kde. Slangově se dnes script už používá snad na vše tedy cmd, sh, vbs, javasrcript, bash, bat. atd.. Já se s prvním scriptem :-) setkal u papírové počítače, kam jsem zadával příkazy pro Karla, čímž chci říct, že tehdy ten interpretovaný virtuální stroj jsem byl já a vir byl, který mi to neustále opravoval - můj pionýrský vedoucí a zobrazovací jednotka deska stolu s papírky . Takže díky za nakopnutí a osvěžení slova script.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod ITCrowd » 10 pro 2021 14:41

Než přišly počítače byl skript záznam o filmování. Jinak souhlas s tím, že je to něco napsaného.
Já měl ale na mysli tohle - existují spousty zálohovacích programů, ne však každý vyhovuje potřebám uživatele. Buď potřebuje funkci, která chybí, nebo jde o placený program, který zase má spoustu dalších zbytečných (pro konkrétního uživatele) funkcí. A v tomto smyslu byl i příspěvek: "Někomu vyhovují programy, někdo píše skripty." Prostě není program s určitou funkcí (nebo je drahý), tak si napíšu skript. Nebo někomu na zakázku, jako třeba zde :-) viewtopic.php?f=61&t=105708
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2862
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod atari » 10 pro 2021 15:54

Já první problém řeším tak, že si účetnictví spouštím dávkou, a po vypnutí účetnictví se automaticky spouští zálohování do cloudu:

Kód: Vybrat vše

C:\Ucetnictvi\ucetnictvi.exe
call D:\Zalohy\Zaloha_ucto.bat

Při každém ukončení programu, se zálohování spouští automaticky.
Tím řešíš, že máš vždy ty aktuální zálohy, a omezí se lidský faktor. Skript je trochu složitější, ale má mnohem více funkcí.

pisos
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod pisos » 10 pro 2021 23:31

Atari, taky triviální řešení, v jednoduchosti je síla ale thesalonovi112 šlo o to, aby uživatel nemusel myslet na zálohování, dále data které uživatelé hážou všude, kde se jim za chce, šly do záloh a to vše, tak aby o tom uživatel nevěděl. Nu a to je problém, možná jsem posedlý bezpečností a vynalézavostí uživatelů, ale všude tam, kde je vidět nějaký bat, cmd, atd. vždy někdo začne vrtat, zejména, když je velmi striktně omezen adminem. Tyto spouštěcí soubory, pak uživatel může hodit na svoji plochu, kde má možnost oprav a editace a ejhle máš zase jako správce problém. Protože to nedělá to i ono. Nejlépe je, když to vše dělá, tak nějak samo a skrytě. Např. úloha na pozadí, apka v silent modu, přihlašovací politikou atd.. Nu a ItCrowde, napsal jsi dobrý script na zip ve vbs, bohužel je nebezpečný (ne tvůj kód), tedy jakýkoliv vbs mít v pc. Velmi mnoho škodící havěti se právě lepí na tyto vbska, a odhalit, pak co to dělá je problém neb vbs je strašně na naučení jednoduchý ale zato silný nástroj (a také podceňovaný neznalci), proto mám osypky, když vidím uživatele jen s makry msoffice.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21936
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod ITCrowd » 11 pro 2021 00:34

Na to, aby uživatelé nemohli házet data, kam se jim zachce stačí doména.
Pokud je bat někde v adresáři, kam má uživatel právo jen číst a spouštět (případně má tato práva nastaven jen ten soubor) a na ploše má link, klidně si ho může stáhnout na plochu a vrtat se v něm, ale je mu to k ničemu, protože link ukazuje na správný a uživatelem nezměnitelný soubor.
Úlohy na pozadí a appky v silent módu ukáže task manager, a pokud se tyto appky spouští s právy uživatele jsou ku ničemu. Neznám jediného slušného admina, který by využíval appek. Už jen proto, že každá appka je tak bezpečná, jak ji napsali, tedy plná děr, o kterých se dozvídáš jen postupně.
vbs není nebezpečný, nebezpečný je kód, který v něm lze napsat. Ty se vracíš někam do devadesátých let, kdy vbs proslavil vir ILoveYou (loveLetter), který byl ve vbs napsán. Tehdejší neznalostní reakce byla skoro hysterie :-) Pro pc-help píšu jasný a komentovaný kód - ten skript zde není jediný, a pokud tě to zajímá, mám tu celý seriál o vbs - pracovně však z finální verze odstraním komenty, a zakóduju do vbe. Samozřejmě, že z toho lze původní kód dostat, ale už to není tak jednoduché. Ani pro některé správce.
A k makrům - kdysi mi někdo předváděl jak makro naklikat... Osobně řeším tak, že kliknu na vytvořit makro, a vše další už píšu v kódu. A nedokážu si představit, že bych mohl existovat bez maker. Zkus si třeba tohle: viewtopic.php?f=35&t=220692 bez makra řešitelné jen otrockým přepínáním.
Je to jako tvrdit, že auto může zabít, tak mám osypky, vždycky, když kolem mě nějaké jede. Ano, auto v rukou psychopata skutečně zabít může. Ale to není tím, že by bylo špatné to auto.
A jinak - pokud společnost obětuje nějaký bakšiš a bude mít certifikát, pak jak skripty ve vbs, tak makra ve vba lze digitálně podepsat, a systém nastavit tak, že nespustí nepodepsané makro (skript).
A konečně, za nějaký bakšiš lze pořídit program, který skript zkompiluje do exe. Pochopitelně to nesmí být free verze, která udělá to, že v tempu vytvoří původní bat a ten pak spustí. Musí to být skutečný exe. Pak ti s ním uživatel nepohne.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

pisos
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Zálohovací CMD "script"

Příspěvekod pisos » 11 pro 2021 01:21

Nechtěl jsem se dohadovat o to co je lepší, popsal jsem jen mé zkušenosti. Proti naklikanému makru nic nemám ale proti těm napsaným ale i ty pustím pokud mi ho dají uživatelé ke kontrole a věř kolik zhovadilostí jsem musel vyházet a ještě budu, makro je slušná věc ale jen v určitých mezích toliko k vba. Dále tvé scripty jsem si projel, nemám nic proti nim, taky nevidím důvod proč bych měl. Vždy se dozvím něco co mi třeba připomene dávno zapomenutou věc. Ještě něco k taskmanažeru, i na některých stanicích jsem musel zakázat vstup do něj. Nicméně doufám, že jsme uživateli, tak nějak osvětlili, to co chtěl a beru to jako uzavřené. Nechci aby diskuze sklouzla někam jinam. Každý máme své názory a zkušenosti a ty jsou odvozeny léty praxe a určitě v odlišných podmínkách a hw.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ovládáme (nejen) windows pomocí visual basic script 4. díl
    od ITCrowd » 24 čer 2021 10:11 » v Programování a tvorba webu
    0
    448
    od ITCrowd
    24 čer 2021 10:11
  • Ovládáme (nejen) windows pomocí visual basic script 3. díl
    od ITCrowd » 16 čer 2021 11:54 » v Programování a tvorba webu
    0
    369
    od ITCrowd
    16 čer 2021 11:54
  • Ovládáme (nejen) windows pomocí visual basic script 2. díl
    od ITCrowd » 08 čer 2021 10:32 » v Programování a tvorba webu
    0
    695
    od ITCrowd
    08 čer 2021 10:32
  • Ovládáme (nejen) windows pomocí visual basic script 7. díl
    od ITCrowd » 18 črc 2021 11:22 » v Programování a tvorba webu
    0
    336
    od ITCrowd
    18 črc 2021 11:22
  • Ovládáme (nejen) windows pomocí visual basic script 1. díl
    od ITCrowd » 02 čer 2021 23:05 » v Programování a tvorba webu
    9
    2189
    od Prophet
    17 čer 2021 20:46

Zpět na “Vše ostatní (sw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host