Větší HDD pod DOSem

...

Moderátor: Mods_senior

Wolf
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Větší HDD pod DOSem

Příspěvekod Wolf » 26 zář 2006 15:37

Aloha! Mám takovej problém se starým železem (konkrétně jedna 486ka :smile: ). Může se to zdát jako HW problém, ale asi to bude softwarem.

Snažím se do toho krámu zapojit cca 1,5GB harddisk. Bohužel počítač z něj prostě nedokáže nabootovat a hlásí chybu. Pokud chci FDISKem smazat všechny partisny a vytvořit nový, disk se prostě tváří jako kdyby měl jen 503MB (a to jakýkoliv větší, než tohle číslo. Zkoušel jsem jich víc). Netuším v čem je problém. Zkoušel jsem vyměnit řadič disků, to nepomohlo. Slyšel jsem, že by i větší harddisky měly fungovat, ale kdosi mi tvrdil, že k tomu je ještě cosi potřeba.

Takže netušíte někdo čím to může být a jak to vyřešit? (PS. BIOS rozpozná správnou velikost bez problémů)

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 zář 2006 15:44

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Wolf
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Wolf » 26 zář 2006 18:10

Díky. Tak jsem otevřel BIOS, nechal znovu autodetekovat disky. Nabídlo mi to tři možnosti. Cosi s módy NORMAL, LBA a LARGE. Když dám normal, disk se v FDISKu hlásí jako 503MBovej, s LARGE cca 1GB a s LBA něco přes 1,5GB, z čehož usuzuji, že to je to správné nastavení. Takže si říkám "Mám tam primární dosovej oddíl o velikosti půl giga, přidám teda ten rozšířenej (extended) do zbývajícího gigabajtu." Naklikám to do FDISKu a ejhle: Pro vytvoření oddílu není dost místa. Přitom hned nad tím to ukazuje využití disku 33%.

To znamená co?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 zář 2006 20:47

Řadič patrně neumí správně adresovat... Kdysi dávno sem měl 850MB disk a byla k němu utilita od výrobce (která se zaváděla před bootem) aby se dal správně naformátovat a spustit, jinak se hlásil jako 530MB...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Wolf
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Wolf » 26 zář 2006 22:54

El Diablo píše:Řadič patrně neumí správně adresovat... Kdysi dávno sem měl 850MB disk a byla k němu utilita od výrobce (která se zaváděla před bootem) aby se dal správně naformátovat a spustit, jinak se hlásil jako 530MB...

Což mi nepomůže, protože takovou utilitku nemám a ani její hledání na stránkách výrobce (Western Digital) nepřineslo úspěch. :?

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 26 zář 2006 23:55

Připoj HDD do novějšího PC, tam ho vem fdiskem (na fat 16,win95 první vydání - bootovačka), po restartu ho naformátuj. Pak ho připoj zpět do tý 486ky, hlášení v biosu a startovací tabulky si nevšímej a po nainstalování win 95 uvidíš plný místo. Pokud chceš jen msdos, tak použij bootovačku msdosu 6.22 a postupuj stejně. Při spušťění fdisku zapni správu velkých disků a nezapomeň nastavit aktivní oddíl. :D

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 27 zář 2006 22:00

No to by mohlo pomoct, napiš jax dopadl...

Wolf
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Wolf » 28 zář 2006 12:50

Obávám se že nemám bootovací disketu. Mám akorát jakousi upravenou, jejíž původ nedokážu určit :).
Instalační CD Woken mám W95 s podporou USB, což asi první vydání taky nebude :smile: . I tak zkusím použít tydle dvě věci na sebe a dám vědět.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 28 zář 2006 13:01

Wolf
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Wolf » 28 zář 2006 13:51

Jo, odtam mám tu rozšířenou. Ale to by asi nemělo vadit. Má jen pár věcí navíc.

hroch123 píše:Připoj HDD do novějšího PC, tam ho vem fdiskem (na fat 16,win95 první vydání - bootovačka), po restartu ho naformátuj. Pak ho připoj zpět do tý 486ky, hlášení v biosu a startovací tabulky si nevšímej a po nainstalování win 95 uvidíš plný místo. Pokud chceš jen msdos, tak použij bootovačku msdosu 6.22 a postupuj stejně. Při spušťění fdisku zapni správu velkých disků a nezapomeň nastavit aktivní oddíl.

Nainstaloval jsem Wokýnka už rovnou v tom novým počítači, 486ka ale hlásí Disk I/O error. Replace the disk...
Btw. Netuším, jakej souborovej systém to vytvořilo, to se tam nikde neukazuje (leda PRI DOS)
Eče zkusím instalit Wokna v tý 486ce, ale moc si od toho neslibuju.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 28 zář 2006 15:52

Na tom novějším počítači vytvoř fdiskem primární aktivní oddíl, po restartu ho na tom samým pc zformátuj, přepni disketárnu na a: a napiš sys c:
pak Ti to napíše systém byl přenesen, vyndej disk a na 486 nahraj vidle.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 28 zář 2006 15:55

Jestli Ti to i pak bude psát chyba I/O disku, tak zkus v biosu u 486 přehodit nastavení hdd z normal na lba apod. Bohužel měl jsem doma taky 1 hdd u kterýho to bohužel nezabralo, ale byl to fakt jen 1 ze 100 :D Takže mnoho zdaru.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • GPU usage větší než CPU
    od SickOTF » 03 zář 2024 22:53 » v Problémy s hardwarem
    9
    2823
    od Baggy Zobrazit poslední příspěvek
    04 zář 2024 15:38

Zpět na “Vše ostatní (sw)”