Zdravím,
potřeboval bych připojit USB flash disk pod DOSem, je to možné? Popř. jak... díky moc.
USB disk pod DOSem
- johny.
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
myslim, ze problem je uz rozjet samotne USB rozhrani pod dosem(podle me temer nemozne), kdyz uvazim ze USB maj problem i nektere Win95
i kdyz je zase pravda ze tato sbernice se na vyvojove uroni pouziva uz hodne dlouho tak mozna nejaky pokusy probihali i na DOSU, ale nejsem zas takovej znalec takze neznam podrobne zdrojove kody dosu, a standart USBcek
no uvidime co kdo jeste napise, kazdopadne zajimavej dotaz

i kdyz je zase pravda ze tato sbernice se na vyvojove uroni pouziva uz hodne dlouho tak mozna nejaky pokusy probihali i na DOSU, ale nejsem zas takovej znalec takze neznam podrobne zdrojove kody dosu, a standart USBcek
no uvidime co kdo jeste napise, kazdopadne zajimavej dotaz

buď sám sebou,buď svobodný,měj svoje myšlenky do kterých ti nikdo nevidí,život máš přeci na to,aby si ho žil po svém! (Metallica)
HP omnibook xe4500,SUSE 10+ X system s TWM,Fvwm2,WM a WXP(L.E.G.A.L)
a
Pentium PRO 200 MHz, Debian + X system
a
johny, proč si myslíš, že USB pod DOSem nerozjedeš? Já mám flashku naformátovanou jako bootovací a z DOSu můžu spouštět důležité programy přímo z flashky. Mám tam Partition Manager, PowerQuest Image Center, Volkova Commandra a několik dalších utilit. Pak tam mám Total Commandra spouštěného z Windows a podobně. Takže problém neexistuje. Jediná podmínka pro zdárné spuštění je to, aby BIOS počítače umožňoval bootovat z flashky. To umí teď každý novější počítač.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
- johny.
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Luboš píše:johny, proč si myslíš, že USB pod DOSem nerozjedeš? Já mám flashku naformátovanou jako bootovací a z DOSu můžu spouštět důležité programy přímo z flashky. Mám tam Partition Manager, PowerQuest Image Center, Volkova Commandra a několik dalších utilit. Pak tam mám Total Commandra spouštěného z Windows a podobně. Takže problém neexistuje. Jediná podmínka pro zdárné spuštění je to, aby BIOS počítače umožňoval bootovat z flashky. To umí teď každý novější počítač.
pokud jsem to dobře pochopil máš DOS+ programy na flashce, v BIOSu nastavis bootovani z flash media, a potom na ni nabootujes, ano?

buď sám sebou,buď svobodný,měj svoje myšlenky do kterých ti nikdo nevidí,život máš přeci na to,aby si ho žil po svém! (Metallica)
a
a
Ano, přesně tak. Jmenuje se to HP USB Disk Storage Format Tool. Má to přes 2 MB. Vyhledej si to na netu a stáhni. Pokud budeš mít potíže s angličtinou, pošlu ti český popis.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Luboši, to je dobrý. Sice ještě nevím, jestli to někdy využiju, ale nikdy neříkám nikdy, tak budu možná někdy, u někoho, za chytrýho. Dík.
Deska, která to nebude zvládat, bude mít asi v DOSu dost problém. W95 s USB makat neumí, respektive do poslední verze neuměly. Tou poslední jsou WIN95USB.

Deska, která to nebude zvládat, bude mít asi v DOSu dost problém. W95 s USB makat neumí, respektive do poslední verze neuměly. Tou poslední jsou WIN95USB.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- johny.
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ale já si myslím, že prvotní otázka zněla trochu jinak. Já sem to teda pochopil tak,že houmer normálně nabootuje na HDD do DOSu a pak chce inicializovat to USB zařízení. A to si myslim, že už je velkej problém...

a
a
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Hlavně bude problém ovladač. WIN95USB sice umí pracovat s USB portem, ale výrobci periferií tento operační systém s ovladači ignorují. V DOSu nebude situace jiná. Možná nějaký drakáč napsal utilitku pro zprovoznění USB portu pod DOSem, určitě však nenapsal ovladač třeba pro scaner Mustek... (když i Mustek má ovladače od WIN98SE a výš) 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Pro angličtináře (nechce se mi to překládat
) je tady návod, jak zprovoznit USB zařízení pod DOSem.
P.S. Stačilo zadat do Googlu "dos usb driver" a kliknout na první odkaz. Je jich tam mimochodem 9 290 000.

P.S. Stačilo zadat do Googlu "dos usb driver" a kliknout na první odkaz. Je jich tam mimochodem 9 290 000.

Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!
Doplněk pro zájemce o vytvoření bootovací flashky:
První program se jmenuje HP USB Disk Storage Format Tool a postup pro její vytvoření je následující (pochopitelně až po stáhnutí programu z netu):
1. Nainstalujte program "HPUSBDiskStorageFormatTool_2-0-6.exe"
2. Do pracovního adresáře (např. C:\temp) rozbalte bootovací soubory z archivu "BootFilesForUSBBoot.zip"
3. Spusťte nainstalovaný program "HP USB Disk Storage Format Tool":
- Do položky "File system" nastavte: FAT32
- Nastavte volbu "Create a DOS startup disk"
- Nastavte cestu k bootovacím souborům - viz bod 2.
- START
4. Po naformátování USB disku přesuňte na něj ostatní nepřesunuté soubory z adresáře dle bodu 2.
Existuje podobný program z této adresy, který se jmenuje (jak jinak) USB Disk Storage Format. Postup instalace je podobný. Vzhledem k tomu, že tuto možnost využívám již nějakou dobu, můžu vám ji jenom doporučit. Když selžou jiné "osvědčené" metody, tato vás může někdy zachránit.
Opakuji ještě jednou důležitou podmínku: BIOS počítače musí umět bootovat z flashky!
První program se jmenuje HP USB Disk Storage Format Tool a postup pro její vytvoření je následující (pochopitelně až po stáhnutí programu z netu):
1. Nainstalujte program "HPUSBDiskStorageFormatTool_2-0-6.exe"
2. Do pracovního adresáře (např. C:\temp) rozbalte bootovací soubory z archivu "BootFilesForUSBBoot.zip"
3. Spusťte nainstalovaný program "HP USB Disk Storage Format Tool":
- Do položky "File system" nastavte: FAT32
- Nastavte volbu "Create a DOS startup disk"
- Nastavte cestu k bootovacím souborům - viz bod 2.
- START
4. Po naformátování USB disku přesuňte na něj ostatní nepřesunuté soubory z adresáře dle bodu 2.
Existuje podobný program z této adresy, který se jmenuje (jak jinak) USB Disk Storage Format. Postup instalace je podobný. Vzhledem k tomu, že tuto možnost využívám již nějakou dobu, můžu vám ji jenom doporučit. Když selžou jiné "osvědčené" metody, tato vás může někdy zachránit.
Opakuji ještě jednou důležitou podmínku: BIOS počítače musí umět bootovat z flashky!
- johny.
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
mikel píše:Pro angličtináře (nechce se mi to překládat) je tady návod, jak zprovoznit USB zařízení pod DOSem.
tak to asi fakt nikoho nenapadlo

karlos píše:Hlavně bude problém ovladač. WIN95USB sice umí pracovat s USB portem, ale výrobci periferií tento operační systém s ovladači ignorují. V DOSu nebude situace jiná. Možná nějaký drakáč napsal utilitku pro zprovoznění USB portu pod DOSem, určitě však nenapsal ovladač třeba pro scaner Mustek... (když i Mustek má ovladače od WIN98SE a výš) Crying or Very sad
jo jo ze strany microsoftu byla nedavno ukoncena podpora uz i pro W98. Myslim si, ze je jen otazka casu kdy zacnou 98cky vynechavat i vyrobci hardwaru(nekteri uz to delaji dnes)

a
a
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 1291
-
od mmmartin