USB disk pod DOSem

...

Moderátor: Mods_senior

houmr
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

USB disk pod DOSem

Příspěvekod houmr » 02 říj 2006 15:42

Zdravím,
potřeboval bych připojit USB flash disk pod DOSem, je to možné? Popř. jak... díky moc.

Reklama
johny.
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod johny. » 02 říj 2006 16:12

myslim, ze problem je uz rozjet samotne USB rozhrani pod dosem(podle me temer nemozne), kdyz uvazim ze USB maj problem i nektere Win95

i kdyz je zase pravda ze tato sbernice se na vyvojove uroni pouziva uz hodne dlouho tak mozna nejaky pokusy probihali i na DOSU, ale nejsem zas takovej znalec takze neznam podrobne zdrojove kody dosu, a standart USBcek

no uvidime co kdo jeste napise, kazdopadne zajimavej dotaz
:profi: :flyer:
buď sám sebou,buď svobodný,měj svoje myšlenky do kterých ti nikdo nevidí,život máš přeci na to,aby si ho žil po svém! (Metallica)

HP omnibook xe4500,SUSE 10+ X system s TWM,Fvwm2,WM a WXP(L.E.G.A.L)
a
Pentium PRO 200 MHz, Debian + X system

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Luboš » 02 říj 2006 19:23

johny, proč si myslíš, že USB pod DOSem nerozjedeš? Já mám flashku naformátovanou jako bootovací a z DOSu můžu spouštět důležité programy přímo z flashky. Mám tam Partition Manager, PowerQuest Image Center, Volkova Commandra a několik dalších utilit. Pak tam mám Total Commandra spouštěného z Windows a podobně. Takže problém neexistuje. Jediná podmínka pro zdárné spuštění je to, aby BIOS počítače umožňoval bootovat z flashky. To umí teď každý novější počítač.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

houmr
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod houmr » 02 říj 2006 20:29

Díky za radu, zkusím omrknout BIOS :smile:

johny.
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod johny. » 02 říj 2006 23:27

Luboš píše:johny, proč si myslíš, že USB pod DOSem nerozjedeš? Já mám flashku naformátovanou jako bootovací a z DOSu můžu spouštět důležité programy přímo z flashky. Mám tam Partition Manager, PowerQuest Image Center, Volkova Commandra a několik dalších utilit. Pak tam mám Total Commandra spouštěného z Windows a podobně. Takže problém neexistuje. Jediná podmínka pro zdárné spuštění je to, aby BIOS počítače umožňoval bootovat z flashky. To umí teď každý novější počítač.

pokud jsem to dobře pochopil máš DOS+ programy na flashce, v BIOSu nastavis bootovani z flash media, a potom na ni nabootujes, ano? :profi: :flyer:
buď sám sebou,buď svobodný,měj svoje myšlenky do kterých ti nikdo nevidí,život máš přeci na to,aby si ho žil po svém! (Metallica)

a

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 03 říj 2006 08:00

Ano, přesně tak. Jmenuje se to HP USB Disk Storage Format Tool. Má to přes 2 MB. Vyhledej si to na netu a stáhni. Pokud budeš mít potíže s angličtinou, pošlu ti český popis.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 03 říj 2006 12:11

Luboši, to je dobrý. Sice ještě nevím, jestli to někdy využiju, ale nikdy neříkám nikdy, tak budu možná někdy, u někoho, za chytrýho. Dík. :lol:

Deska, která to nebude zvládat, bude mít asi v DOSu dost problém. W95 s USB makat neumí, respektive do poslední verze neuměly. Tou poslední jsou WIN95USB.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

johny.
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod johny. » 03 říj 2006 13:14

Ale já si myslím, že prvotní otázka zněla trochu jinak. Já sem to teda pochopil tak,že houmer normálně nabootuje na HDD do DOSu a pak chce inicializovat to USB zařízení. A to si myslim, že už je velkej problém...

a

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 03 říj 2006 13:27

Hlavně bude problém ovladač. WIN95USB sice umí pracovat s USB portem, ale výrobci periferií tento operační systém s ovladači ignorují. V DOSu nebude situace jiná. Možná nějaký drakáč napsal utilitku pro zprovoznění USB portu pod DOSem, určitě však nenapsal ovladač třeba pro scaner Mustek... (když i Mustek má ovladače od WIN98SE a výš) :cry:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

mikel
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod mikel » 03 říj 2006 16:35

Pro angličtináře (nechce se mi to překládat :D ) je tady návod, jak zprovoznit USB zařízení pod DOSem.

P.S. Stačilo zadat do Googlu "dos usb driver" a kliknout na první odkaz. Je jich tam mimochodem 9 290 000. :wink:
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 03 říj 2006 17:50

Doplněk pro zájemce o vytvoření bootovací flashky:

První program se jmenuje HP USB Disk Storage Format Tool a postup pro její vytvoření je následující (pochopitelně až po stáhnutí programu z netu):

1. Nainstalujte program "HPUSBDiskStorageFormatTool_2-0-6.exe"
2. Do pracovního adresáře (např. C:\temp) rozbalte bootovací soubory z archivu "BootFilesForUSBBoot.zip"
3. Spusťte nainstalovaný program "HP USB Disk Storage Format Tool":
- Do položky "File system" nastavte: FAT32
- Nastavte volbu "Create a DOS startup disk"
- Nastavte cestu k bootovacím souborům - viz bod 2.
- START
4. Po naformátování USB disku přesuňte na něj ostatní nepřesunuté soubory z adresáře dle bodu 2.

Existuje podobný program z této adresy, který se jmenuje (jak jinak) USB Disk Storage Format. Postup instalace je podobný. Vzhledem k tomu, že tuto možnost využívám již nějakou dobu, můžu vám ji jenom doporučit. Když selžou jiné "osvědčené" metody, tato vás může někdy zachránit.

Opakuji ještě jednou důležitou podmínku: BIOS počítače musí umět bootovat z flashky!

johny.
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod johny. » 03 říj 2006 18:18

mikel píše:Pro angličtináře (nechce se mi to překládat :D ) je tady návod, jak zprovoznit USB zařízení pod DOSem.

P.S. Stačilo zadat do Googlu "dos usb driver" a kliknout na první odkaz. Je jich tam mimochodem 9 290 000. :wink:

tak to asi fakt nikoho nenapadlo :D kazdopadne zajimave, ted jeste jestli by to doopravdy fungovalo :tellme: no, ale to uz asi nikdy nezjistim, pac dos sem pouzival naposledy tak pred 7 lety.

karlos píše:Hlavně bude problém ovladač. WIN95USB sice umí pracovat s USB portem, ale výrobci periferií tento operační systém s ovladači ignorují. V DOSu nebude situace jiná. Možná nějaký drakáč napsal utilitku pro zprovoznění USB portu pod DOSem, určitě však nenapsal ovladač třeba pro scaner Mustek... (když i Mustek má ovladače od WIN98SE a výš) Crying or Very sad

jo jo ze strany microsoftu byla nedavno ukoncena podpora uz i pro W98. Myslim si, ze je jen otazka casu kdy zacnou 98cky vynechavat i vyrobci hardwaru(nekteri uz to delaji dnes)

a

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaký ssd disk?
    od doudinin » 05 čer 2025 12:55 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1291
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    05 čer 2025 17:42