Záčátky tvorby Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

kokossak
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Záčátky tvorby

Příspěvekod kokossak » 24 čer 2012 19:38

Ahoj všem Ajťákům, grafikům, programátorům, hráčům .. Velice mě baví práce s PC. Proto jsem si dal přihlášku na STŘEDNÍ ŠKOLU INFORMATIKY, která mi byla doporučena skoro všemi nýnějšími Ajťáky. Na tuto školu jsem se dostal. Jde o to, že na tuto školu chodil i jeden kámoš, který už vyšel, udělal Maturitu a dostal se na VŠ. Prý mu k tomu pomohlo jen jedno. Když odcházel ze ZŠ , tak prý začal s programováním, tvorbou 2d i 3d jednoduchých her .. grafiky a podobně .. v tomhle ho zdokonalovala škola až došel do 3.ročníku , kde začal dělat hru na enginu mafie II ale se svou grafikou a prostředím. Tohle přiložil k maturitní práci, která byla vyhodnocena jako výborná, pomohlo mu to prý i v přijímání na VŠ. Ptal jsem se ho, jak se k té hře dostal. Řekl mi, že se 9.ročníku ZŠ psal na fóro , aby mu poradili jak začít s programováním, v jakém jazyce pro tvorbu jednodušších her a podobných věcí .. Chtěl bych Vás tedy všechny poprosit o totéž. Velice prosím o radu, s čím začít.

Schopnosti jsou : Jazyky neumím, jen nějáké základy jazyku HTML který je mi v tomto případě ....
Na PC jsem velice často a myslím, že i orientace na něm jsou v mém případě dobré
Rád se učím nové věci, a jsem Samouk. Já rád SAMOSTUDIUM

Předem děkuji za jakékkoli rady, odpovědi. Nebo za příběh, jak v tomhle začínal on a jak to dopadlo.

KOKOSSAK
CPU: Intel Core i7 3.9 Ghz v Turbo
GPU: NVIDIA GEFORCE GTX 760 4GB
RAM: Kingston HyperX 16 GB
SSD: KingSton 60GB pro systém, 540 Mb / s R, 520 Mb / s W
HDD: WD 1 TB 7200 ot / min
ZD: GIGABYTE GA-H87-HD3 - Intel H87

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Záčátky tvorby

Příspěvekod faraon » 24 čer 2012 20:04

Jestli chceš jenom psát hry, tak GameMaker, jestli se chceš opravdu naučit programovat, tak Karel (jako na Stanford University). A dál se uvidí...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

kokossak
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod kokossak » 24 čer 2012 20:13

Vysvětlil by mi někdo prosím ten pojem PSÁT - hry ??? No dívej, chtěl bych aby bylo vidět, že něco dokážu, že to není jen o tom, že sedím za PC a pařím hry, to mě nebaví.. Chci se dostat k tomu, že bych časem (za několik let) dokázal vytvořit 3D hru kterou si s kámošema vytvoříme od grafiky přes engine, programování ... Dík

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 24 čer 2012 20:18

faraon tím myslel programovat - to ti jeho odkazy nestačí?

kokossak
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod kokossak » 24 čer 2012 20:20

Jo stačí, já jen chtěl jsem slyšet názory od více lidí. Abych zvolil opravdu dobře .. Al tak zkusím asi ten karel ..

--- Doplnění předchozího příspěvku (24 Čer 2012 20:33) ---

Tak jsem zkoušel toho Karla ale moc tomu nerozumím, pročetl jsem si nápovědu, ale co je vlastně cílem ? jak mě to může naučit když příkazy už jsou hotovy a jen klikáš do boxu ?

--- Doplnění předchozího příspěvku (24 Čer 2012 20:58) ---

Jinak jsem se ptal všude možně, a řekli, že pokud se o to chci zajímat a opravdu něco dokázat tak c++ a z toho pak přejdu na c a podobné lehce .. A potom i Javu .. Sohlasíte s tímto ?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 24 čer 2012 21:52

Šlo mi o to, že v tom GameMakeru moc neprogramuješ, jenom si naklikáš (někým jiným) připravené stavební bloky dohromady, a ono to pak něco dělá. Bohužel k tomuhle způsobu tvorby (coding monkey) směřuje většina moderních programovacích jazyků, jako Java a její odnože...

Princip toho Karla je stejný jako v jiných programovacích jazycích, ze základních příkazů sestavuješ nové příkazy které dělají to co potřebuješ, a z nich skládáš svůj program. Zatím si můřeš klikat jen na ty čtyři nejjednodušší příkazy které zná, a pomocí nich ho musíš naučit nové, aby mohl provádět i jiné věci. Naučíš ho nejen vykonávat různé činnosti, ale i poznávat své okolí, aby se podle toho mohl sám rozhodovat co udělá dál!

Takže například potřebuješ naučit Karla otočit se na druhou stranu, tak vytvoříš v editoru (levé dolní okno) nový příkaz:

Kód: Vybrat vše

ČELEM-VZAD
  VLEVO-VBOK
  VLEVO-VBOK
KONEC

Ten uložíš do slovníku (kliknutím na ikonu se dvěma knížkami) a můžeš ho dál používat. Buď ho spustíš jako program (klikem na zelenou šipku před jeho názvem), nebo ho použiješ jako součást jiného příkazu.

Dejme tomu, že budeš chtít aby Karel doběhl ke zdi, otočil se a doběhl k druhé zdi, kde se otočí zase zpět. To by šlo udělat takhle:

TAM-A-ZPĚT
  OPAKUJ 2-KRÁT
    KE-ZDI
    ČELEM-VZAD
  KONEC
KONEC

Klikneš na prázdný list, tím se ti vyčistí editor, a napíšeš nový příkaz TAM-A-ZPĚT, který zase uložíš do slovníku. Bude se tě to ptát jestli chceš vytvořit příkaz KE-ZDI, který zatím nezná, tak potvrď že ano.
Objeví se ti automaticky ve slovníku, pak na jeho název klikneš, on se ti vybere a podloří zeleným pruhem, a klikem na ikonu s lupou a zelenou knížkou si ho otevřeš v editoru. Napíšeš do něj tohle, a uložíš zase do slovníku:

KE-ZDI
  DOKUD NENÍ ZEĎ
    KROK
  KONEC
KONEC

Pak si vyzkoušej co dělá spouštění obou příkazů jednotlivě, a nakonec celý program TAM-A-ZPĚT. Zkus si také co se stane když Karla postavíš do různých míst města a otočíš ho do různých směrů, a co udělá když bude stát přímo proti zdi.

Jako úkol si můžeš zkusit vymyslet jak naučit Karla VPRAVO-VBOK, jako vzor použij to ČELEM-VZAD. Jsou dokonce tři různé způsoby jak toho dosáhnout!

Jazyk C++ je šíleně složitý a velmi obtížný, pro úplného začátečníka bych ho neradil, leda že bych ho chtěl od programování navždy odradit. Java se také moc nehodí, protože v ní začátečníci získávají velmi špatné návyky (podobně jako kdysi v BASICu, tím jsem začínal já :lol:).
Speciálně pro výuku programování byl vytvořený Pascal (a pro přípravu na Pascal ten Karel), a řekl bych že zatím nebyl překonaný. Základy získané v něm použiješ ve většině dnešních jazyků, kromě velmi speciálních jako je Lisp a jeho odnože.

kokossak
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod kokossak » 24 čer 2012 21:56

Dobře díky moc, zkusím tedy spplnit úkol a ozvu se .. Díky strašně moc za tvůj čas

--- Doplnění předchozího příspěvku (24 Čer 2012 21:59) ---

Tak nevím teda, jestli je to tak , jak by to mělo být, aale funguje mi například tohle :

VPRAVO-VBOK
VLEVO-VBOK
VLEVO-VBOK
VLEVO-VBOK
KONEC

guest

Příspěvekod guest » 24 čer 2012 22:09

A já bych řekl že je lepší proklínaný Basik /i když dostanu od faraona virtuální pohlavek/

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 24 čer 2012 22:13

Správně, to je první způsob. Druhý způsob je použít jeden z cyklů, který jsem předvedl v tom programu:

ČELEM-VZAD-2
  OPAKUJ 3-KRÁT
    VLEVO-VBOK
  KONEC
KONEC

A třetí způsob je použít jiný příkaz (nebo víc příkazů), který dělá část činnosti, a zbytek doplnit:

ČELEM-VZAD-3
  ČELEM-VZAD
  VLEVO-VBOK
KONEC

Nebo opačně, protože zrovna v tomhle případě výjimečně nezáleží na pořadí:

ČELEM-VZAD-3
  VLEVO-VBOK
  ČELEM-VZAD
KONEC

Blue Spirit: Já na BASIC sice dodnes nedám dopustit, je to stále můj nejoblíbenější jazyk a používám ho pro jednoduché věci dost často, ale asi bych byl lepší programátor, kdybych začínal jinak ;-) Jenže to tenkrát moc nešlo, a navíc jsem už měl základ...

guest

Příspěvekod guest » 24 čer 2012 22:19

faraon tak ten základ jsem neznal, ale s Basikem jsem se jakžtakž naučil. Ale žádný programátor v tom nejsem. :D

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 24 čer 2012 22:27

Blue Spirit: Nikdy není pozdě začít, a pokud se zajímáš o historické počítače, tak to určitě využiješ: seriál z roku 1989 8)

A testovat můžeš tady: http://telehack.com/

kokossak
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod kokossak » 25 čer 2012 19:10

A rada pro mě teda ? jako nechápu o co jde v tom Karlovi .. Příjdu na různé věci .. ale k čemu mi to je ? :D

Zpět na “Vše ostatní (sw)”