Předchází se PC hodiny Vyřešeno

...

Moderátor: Mods_senior

satam
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Předchází se PC hodiny

Příspěvekod satam » 06 lis 2012 19:39

Začaly se mi z ničeho nic hodně předcházet hodiny v PC - vpravo dole na liště. Nějaký rozdíl je normální, ale mně to dělá při zapnutém PC cca 1min /1hod! Zda jdou rychleji i při vypnutém PC zatím nevím. Výměna baterie Biosu nepomáhá, Na netu jsem nenašel k tématu prakticky nic, nebo pouze hlášky typu "Mně to dělá taky", "Zkoušel jsem vše a nic nepomohlo" apod. Napadne nekoho něco rozumného, co s tím?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Předchází se PC hodiny

Příspěvekod guest » 06 lis 2012 19:41

Tak já se připojím, mě to dělá taky a za týden 5 minut. Aktualizace času se zpravidla nepovede a pokud ano, tak je to druhý den stejné. :D

Jenomže je to zbytečnost a tak to neřeším. Není to chyba počítače, ale někde ta blbá data stahuje.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 06 lis 2012 19:54

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 06 lis 2012 19:54

Kdysi dávno existoval virus, který se projevoval zrychlením systémových hodin, asi někam spěchal. Ale to bylo ještě v době MS-DOSu. Ledaže by někdo měl rád retro ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 06 lis 2012 19:57

Bývaly doby, kdy byla cmos i s baterií a časovačem integrována v obvodu dallas. Tyto hodiny šly tak přesně, že je nebylo třeba nastavovat. Bohužel čína je čína...
/. jo, ještě bych dodal, že pokud by byl zájem tak někde mám i napsanou službu pro sysnchronizaci času přes ntp. Musel bych to ale pohledat.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 06 lis 2012 20:17

Dík za zprávičky. Aktualizace času mi fungují normálně, ale synchronizovat každou hodinu nebo ještě častěji přes ntp server se mi nechce, když ty hodiny ještě před cca 3 dny šly prakticky přesně - odchylka pár sekund za týden mezi synchronizacemi. Nechávám tedy otevřené, jestli se někdo ještě neobjeví s přijatelným řešením.
PS: PC je trochu histrorie - MB P4P800-VM, Bios poslední verze cca 1,5 roku, CPU P4 3.0GHz HT, RAM 2GB DDR1
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 06 lis 2012 20:22

Jak se pozná pár sekund mezi synchronizacemi?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 06 lis 2012 20:41

Můžeš mít doma třeba hodiny řízené DCF. Pak ještě existovával program pro testy checkit, který uměl měřit odchylku časovače. Ale byl ještě pro DOS, vůbec nevím jestli ještě dnes něco podobného existuje.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 06 lis 2012 20:55

ITCrowd řekl jednu možnost, druhá je synchronizovat ručně a sledovat rozdíl před a po synchronizaci. A jelikož čas poslední synchronizace se ukáže, snadno z toho přibližně spočteš denní/týdenní rozdíl.
Ale to už jsme někde jinde a neřeší to můj problém. :P

guest

Příspěvekod guest » 06 lis 2012 21:20

Nevymýšlej ptákoviny viz.

Jak se pozná pár sekund mezi synchronizacemi?

To je pochopitelně blbost a jestli mám na hodinách v PC o půl minuty méně anebo více se nepozná.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 06 lis 2012 22:29

Už jsem jednou řekl, že debata o synchronizaci neřeší můj problém. Můj problém je, že když nechám zapnutý PC, tak se mi hodiny předejdou o cca 1/2 hodiny za den. A to je závada, kterou řeší buď SW nebo HW oprava PC. Já potřebuji vědět, zda se tady najde někdo, kdo mi poradí, jak by ty hodiny šly seřídit, aby šly víceméně přesně - +/-30 sekund za týden samy od sebe, tedy bez synchronizace.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 07 lis 2012 10:04

Ale jistě. Sežeň si schéma desky, zjisti jak je zapojen časovač a vyměň IO časovače a případně krystal, který ho řídí.
Každopádně bys měl ověřit, jestli posun v čase nezpůsobuje nějaká havěť. To bys mohl třeba udělat tak, že bys nechal PC běžet nějakou dobu pouze v BIOSu.

Zpět na “Vše ostatní (sw)”