Zprovoznění sestaveného PC

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Zprovoznění sestaveného PC

Příspěvekod Fucza » 29 črc 2014 17:19

Před 3 lety jsem si s vaší pomocí ze 2 starých PC složil 1 funkční. Je to jen záložní řešení. Chci si tam nainstalovat Linux (dříve tam bylo Ubuntu). Už si moc nepamatuju, ale myslím, že odešel 1 HD se systémem a pak to nešlo. Když jsem to nyní zapnul, tak najede jako Bios s informacemi, ale něco je někde špatně. Potřeboval bych trochu provést zprovozněním toho PC. Nejdřív všechno odpojit a postupně nějak pozjišˇtovat, která součástka je špatná a ukončit to před instalací systému.
Letmým pohledem do skříně vidím 3 HDD (jen 2 jsou zapojené, jeden SATA, jeden PATA), 3 ramky, grafická karta s vlastním skoro odpadlým větrákem, "síˇtová karta s wifi anténou venku vzadu. 1 mechanika DVD,

Na výpisu po zapnutí:
Phoenix Award Bios v6blabla
W7030NMS V1.5 ...............
Main procesessor: AMD Athlon(tm) 64 Processor 2800+ //snad 2800 - nuly a 8 se mi na fotce blbě rozeznávají :-)
Memory testing .............................. OK
Memory info: DDR 333 Memory clock is 166 MHz
a další věci
IDE Primary Master: WDC ...........................
IDE Primary Slave: None
IDE Sec. Master: None
IDE Sec. Slave: ASUS DRW - 1612.............

IDE Third Master: WDC WD ..............
IDE Fourth Master: None

[b]CMOS[ checksum error - Default loaded/b]

Pamatuju si, že ty HD jsou najumprované. Na tabletu s Androidem se mi nepřipojí mobil s fotkou, ale je možné (bude-li to důležité) ty tečky dopsat.

Starý topic, kde se zjištovaly součástky a sestavovalo se to je tady: http://www.pc-help.cz/viewtopic.php?f=40&t=63170

Mám i jiné součástky z toho druhého PC, tak to třeba dáme dohromady, chtěl bych 1 disk na systém zvláˇsˇt.

Moc díky za pomoc.

Reklama
zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Re: Zprovoznění sestaveného PC

Příspěvekod zeus » 29 črc 2014 17:31

Letmym pohledem to je v poradku az na baterii CMOS.
Stahni si liveCD sve vybrane distribuce a otestuj, jak si bude rozumet s tvym HW.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 29 črc 2014 17:36

Bylo to úplně odpojené od sítě dlouho (baterie CMOS), ale vím, že ze dne na den po zapnutí to přestalo fungovat a před tím na tom Ubuntu normálně jelo. Ted po zapnutí to vypíše to, co jsem psal a čeká to jako na co? Na zavedení OS?

Musím jít pohledat, jak udělat LiveCD na flešku :-)

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 29 črc 2014 17:39

Nejspis to ceka na stisk klavesy (a vypisuje to nekde na obrazovce), pri pokusu o bootovani se tyhle stare BIOSy prepnou 'o stranku dale' a vypisou chybu, ze nelze bootovat.

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 29 črc 2014 17:47

Jo, ani mě nenapadlo, že není klávesnice ani myš připojená. Jdu nějakou pohledat. Ale zaujalo mě, že při další zapnutí načetl ty Primary a Secundary, pak chck IDE (dlouho) a nyní se i IDE Third i Fourth objevily jako prázdné None. Jsou to díly už postarší a nějaký to může dost destabilizovat. Neevím, jestli nevybrat jen 1 HD a ten, který byl na Third Master oddělat. Aniž bych to rozdělal nepoznám, který je nejnovější SATA.
No, ale dávalo by to možná smysl s tou baterií.

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 30 črc 2014 12:14

Tak plno problémů vyřešilo to, že jsem v klávesnici vyměnil baterie (opravdu to čekalo na odezvu z klávesnice). Dokonce je tam nainstalované to Ubuntu. Ale dnes došlo několikrát k zatuhnutí a nic než restart nešel udělat a jednou se to restartovalo samovolně. Asi to nemůže být způsobeno tou baterkou na základovce, ne?

Můj druhý dotaz se týká nového externího harddisku WD Elements. Doporučujete pro začátek zformátovat? Jsou tam totiž nahrané 3 složky (autorun, System Volume information a nějaký trial WD SmartWare Pro) a soubory Autorun.inf a samo ReadMe. K čemu slouží? Ten trial na zálohování mě nezajímá a ReadMe hovoří pouze o tom. Tedy k čemu tam je ten Autorun.inf a System Volume Information (je tam nějaký restore). Ve složce Autoran je jen obrázek - ikona WD. Díky.

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 31 črc 2014 19:12

Zdravím.
Potřebovali bych ještě poradit ohledně zapojení HD v PC. Měl jsem tam 2 - jeden starý a malý (kapacitně) (PATA) a druhý novější SATA. Chtěl jsem ten starý odstranit a nechat tam jen 500GB nový SATA. Ale. Odpojil jsem od starého kšandu (pochopitelně i z MB) a vypojil napájení. Ten nový jde po tom červeném úzkém kabelu přímo na MB. Ale napájení bylo postupně od zdroje zvrchu starý HD přes tu bílou a pak na konci ten nový HD přes tu novou černou placatou. Ale měl jsem je udělané tak, že ten starý byl (myslel jsem, že najumprované, ale žádný kolíček tam nevidím) byl Master a jako Slave byl ten nový. Nyní to prostě neukazuje žádný HD.
Za pomoc díky.

edit: Na to starém byl OS a na novém měla být data (takovou jsem měl vizi) - ale to je asi jedno, chci všechno smazat a nahrát nový OS.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 31 črc 2014 19:54

SATA se nejumperuje a odstraneni IDE by na detekci nemelo mit vliv. Kdyz IDE vratis, vidis opet oba? Ale koukam, ze s detekci jsi mel problem uz vcera. Podivej se v BIOSu na nastaveni diskoveho radice.

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 31 črc 2014 19:57

Co konkrétně bych v tom Biosu měl hledat? Díky.

--- Doplnění předchozího příspěvku (31 Črc 2014 23:02) ---

Asi tam mám ten disk blbě zapojený. Všechno jsem povytahoval a znovu zapojil.

Nejdříve, když se objevovaly načtené věci, tak Primary Master a Slave None, Secondary Master None a jako Slave bylo psané DVD. Nyní už píše bios Disk Boot Failure, Insert System disk and press Enter:-(

Systém byl dříve na disku, který jsem vypojil, mě stačí, když bude detekovat ten HD, který tam je (a byl) zapojen.

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 07 srp 2014 18:54

Mohu zopakovat svůj dotaz na Bios? Na ten diskový řadič? Moc díky.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 srp 2014 23:26

Bohužel výrobci základních desek používají BIOSy, který se poněkud liší. Podívej se do Integrated Peripherals a tam zkus vybrat SATA Native Mode, pokud chceš instalovat WinXP, pokud 7 a výše, můžeš zvolit SATA AHCI Mode.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Fucza
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Fucza » 11 srp 2014 15:57

Protože se mi nepodařilo harddisk SATA detekovat, nechal jsem tam zatím ten starý PATA s OS lubuntu, to jede, ale problém je, že po pár minutách provozu obrazovka zamrzne a nejde nic jiného než restart. Prvotní problém je detekce součástí. Nechci tam windows. Díky.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”