Upgrade co vydrží dalších 6 let do cca 30k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

ZALL
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Upgrade co vydrží dalších 6 let do cca 30k

Příspěvekod ZALL » 01 pro 2014 14:31

Ahoj, rád bych tu požádal o rady jakou zvolit strategii pro příští roky. Situace je taková, že mi odchází deska s LGA775 ve starém PC, desky které jdou sehnat už nemají dostatek SATA portů a výkon C2D už mi také pomalu nestačí.
Bohužel jsem poměrně náročný uživatel a to i ve smyslu, že se nerad zabývám příliš často obměnou svých PC, tudíž čím déle mi další PC vydrží, tím lépe - cílem je alespoň 5-6 let.
Směr mého uvažování viz. http://www.czc.cz/e152k6qqqqg5h87pod4b5nephc/seznam je zatím původní bez implementace rad, které jsem již obdržel.

Co potřebuji aktuálně řešit je: Case, deska, procesor (+chlazení), RAM, SSD (Platí, že čas jsou peníze, přestože ho občas rád trochu ztratím u nějaké té hry, jsou okamžiky kdy potřebuji na PC rychle pracovat v omezeném čase, takže SSD je pro mne jasná volba).
PSU a GPU jsem kupoval po smrti předchůdců už s tím, že budou sloužit v následujícím PC, mam tedy doma Cooler Master Silent Pro M2 850W a MSI HD6670 Twin Frozr-X (GPU upgradnu časem, zdroj až umře).
Software zatím řešit nepotřebuji.
Co se týká financí, jsem ochotný investovat až okolo 30k, ale pouze pokud bude pravděpodobné, že mi počítač bude sloužit alespoň těch 5-6 let.
PC se používá ke streamování FHD BD-ripů doma do telky, na práci s velkým množstvím souborů (včetně jejich komprese dekomprese přes Winrar), hraní her (klidně i starších titulů) a také jako úložiště veškerých foto, video a ostatních domácích dat, včetně TB domácích BD-ripů, občas pak: grabování, práce s foto a video. Prostě hodně univerzální domácí desktop až skoro server.

Zatím uvažuji o platformě se socketem 2011, hlavně kvůli DDR4, protože RAM budu v budoucnu jistě rozšiřovat a shánět za 2-4 roky DDR3 by mohl být problém. Předpokládám že se k Haswell-E nedodává chladič, pokud ano tak bych ho na první rok využil, zhruba do příštího upgradu grafické karty, který by byl společný se zakoupením vodního chlazení a možná i přetaktováním procesoru. Do budoucna si chci také pořídit nový 4k monitor (starý 1920x1200 nechám vedle jako sekundární místo současného 1024x768).

S upgradem bych sice rád ještě vyčkal, ale současné PC odchází do křemíkového nebe, takže asi nebudu mít na vybranou, leda že by současná generace procesorů byla oproti té příští velmi nevýhodná, ale takové zprávy jsem nikde nezachytil. (V takovém případě bych asi ještě za 2-3k na další rok zresuscitoval současné PC)

Předem děkuji za komentáře a rady.
Dosluhující:
CPU: C2D E8400 3.0GHz@3.6GHz
MB: MSI P35 Neo-F RAM: 2x2GB DDR4 800MHz
GPU: MSI R6870 Twin Frozr X
PSU:Cooler Master Silent Pro M2 850W
HDD: Samsung 750GB, WD Green 2TB, 2xWD Green 1TB, Maxtor 250GB
Monitor: Samsung 245B 1920x1200

Manželčin NTB: DELL Latitude e6520 I7-2760QM (S.B.)

Reklama
tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Re: Upgrade co vydrží dalších 6 let do cca 30k

Příspěvekod tobiasekll » 01 pro 2014 21:27

Ahoj, vítej na PC Helpu.Dostal jsem se na 31k http://www.czc.cz/8nbkjt4arkhljacfifrq78gumd/seznam. Deska je jedna z nejlevnějších na X99 platformě, takže si nejsem tolik jistý, ale měla by splňovat, vše co potřebuješ. SSD je špičkový a chladič je za tu cenu taky bomba. RAM není potřeba nijak řešit, tam moc rozdíl ve taktu a časování nepoznáš, ono RAM s lepším časování atp. stojí o dost tisíc více... Kdyby se mělo na něčem ušetřit tak je to určitě skříň, která je takový lehčí nadstandart. Záleží na tom co od skříně čekáš, dají se najít o mnohem levnější modely s podobnýma funkcemi. Rozhodně počkej na další rady a sestavy.
MB: MSI B450 Tomahawk
CPU: AMD Ryzen 5 3600X
GPU:MSI Radeon RX 470 GAMING X 8G
RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 3333 2x8 GB
CPU Cooler: Scythe Mugen Max
SSD NVMe: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512 GB
SSD SATA: Crucial MX500 500 GB
Zdroj: EVGA Supernova G2 750 W
Skříň: Nanoxia Deep Silence 3
Windows 10 Pro 64bit

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 01 pro 2014 22:30

X99 je nesmysl. Ta platforma je hrozně drahá.

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 01 pro 2014 22:46

Tak ohledně toho jestli bude kupovat i7 na 1150 za 9 nebo i7 na 2011 za 10,5k si myslím, že bych radši vybral 2011 i když zakladní desky pro 2011 jsou už cenově dost dražší, ale za to nabídnou velký taktovací potenciál a výbavu společně DDR4...
Windows 10 Pro 64bit

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 01 pro 2014 23:00

Doufat, že PC dnes vydrží 5-6 let je hodně naivní a osobně bych raději dnes dal do PC 20k a po 3 letech ho poslal do světa, než koupit PC za 30k a utěšovat se, že to přeci stálo tolik - a sledovat postupnou degradaci výkonu (těžko se sleduje snižování nastavené laťky na počátku).

Nicméně, tazatel má nyní C2D a vydržel s ním jak dlouho - 5 let? A to bylo kupované v době, kdy byly běžně k dostání C2Q. Takže ani tehdy to nebyl top PC, tak jako se navrhuje nyní. Navíc ta použitá grafika bude pro ten PC velkou brzdou a potenciál bude nevyužitý. Raději bych investoval do nějakého Xeonu a DDR3 + slušnou grafiku, kterou bych za 2 roky vyměnil a jede se dál. Pokud se do PC neinvestuje průběžně, nemá šanci udržet krok s dobou. Za 3 roky budeme úplně jinde.

Máme DDR3 paměti již nějaký ten pátek a už nastupuje nová generace DDR4. Každopádně není žádný problém dnes sehnat DDR2 paměti v každém obchodě. Takže myslet si, že DDR3 nebudou k dostání a proto se budu hnát za DDR4 (co kdyby), mi přijde zcestné. Za cenu těch 8GB DDR4 o třetinu nižší máme dnes 16GB DDR3 a u toho si troufám směle tvrdit, že i za 4 roky to bude dostatek, bez nutnosti navyšovat. Ale pokud ubereme 2k z desky, tak se klidně dá pořídit 32GB. A tam mám jistotu i za 6 let, že to bude dostatek (pokud neobjevíme cestování časem v domácích podmínkách a nebudeme chtít hodně paměti, pokud skočíme o více jak 10 let nazpět).

Nic bych sem asi nepsal, kdyby DDR4 byly dostupné na běžných komerčních deskách.

Co navrhuji? Zbav se stávající sestavy, nech si pouze zdroj a postav funglovku. Mimo to dnes snad neexistuje aplikace na práci s videem, která by nekoketovala s výpočty na GPU.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

ZALL
nováček
Stav:

Příspěvekod ZALL » 01 pro 2014 23:17

Ahoj, díky moc za rady, zítra si je pečlivě projdu, jen chci ještě zmínit, že hledám slušnou výbavu Sata porty: 8, raději 10 pozic.
Jinak co jsem zatím koukal tak třeba ten Mugen Max od Scythe má výborné recenze, pouze bych se na X99 bál kolize s RAM vzhledem k tomu, že je osazena na obě strany od socketu.

Co se týče C2D koukal jsem, že současné PC mam od jara 2008, když zvážím že část svého života běžělo 24/7 tak 6,5 roku docela ujde, ale myslím si, že kdybych ho tenkrát sestavil né tak kompromisně mohlo dát i 8 let. Hry si zahraju rád, to je pravda, ale v dobách kdy počítač dosluhuje mi nevadí se vracet ke starším titulům a na ty novější si počkat až na další sestavu. Z toho u čeho jsem strávil více času mému PC dával zabrat Skyrim a hlavně WoT, jinak hledám výkon spíše v multimediích a prací se soubory, třeba nyní mě sice začíná limitovat výkon procesoru, ale už déle mne limituje výkon mých disků a 4GB RAM, jenže se mi do PC už nechtělo investovat a teď mi odchází deska takže nové je nasnadě.
Co se týká grafiky klidně s ní ještě rok vydržím, současný procesor ji drží v některých úlohách i na pouhých 50% maximálního výkonu, takže i když nebudu rok do jejího upgradu plně využívat potenciál nového PC pořád tam bude slušný nárůst a po upgradu GPU znovu další citelný skok ve výkonu, tuhle strategii volím pro rozložení výdajů. Je pravda, že na roli GPU v programech mimo hry jsem pozapomněl a tak mohlo jít mé uvažování špatným směrem.
Dobrý postřeh je s DDR3, otázka pak zůstává jestli procesorový výkon Haswell-E bude dostatečný i řekněme za těch 5-6 let, nebo opravdu snížit životní cykly PC na 4 roky, ale v tom případě se mi také může stát, že si to PC stejně nechám déle, jen ty poslední roky budu častěji nadávat, že to je pomalá plečka protože prostě tak jako v minulosti zanedbám vlastní vinou (popřípadě vinou okolností) upgrade :D

--- Doplnění předchozího příspěvku (01 Pro 2014 23:51) ---

EDIT + OMLUVA: Omlouvám se, sem trubka, v současném PC mam po umření starého GPU MSI R6870 ne 6670... pardon za mystifikaci.
Dosluhující:

ZALL
nováček
Stav:

Příspěvekod ZALL » 02 pro 2014 23:07

Tak jsem pokukoval po variantě s Xeonem http://www.czc.cz/0aifc5rrsagg1bi8b07du27829/seznam
Skříň jsem tam nechal tu obrovskou, kterou jsem si vyhlédl už dříve. Při tomto upgradu povezu na smeťák už třetí case, vyhazovat to železo vždy po použití na jednu sestavu mi rve srdce, tak tato skříň by mi snad mohla vydržet i déle.
RAM 2x4GB mi může pujčit kolega, chladič mu koliduje s dvěma sloty, takže do upgradu chlazení mu ze setu 4 modulů 2 leží v šuplíku, ale je zde nasnadě otázka jaký se dá očekávat vývoj cen DDR3? koupit raději rovnou nebo je možné, že ještě zlevní?
Dosluhující:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 03 pro 2014 08:26

Určitě se mrkni na SSD Samsung 850, peníze na něj máš.
Jinak ta skříň je zbytečně obrovská. Nemáš do ní v podstatě co dát. Fractal Design Define udělá stejnou službu za menší peníze. Teď se mi vrátil jeden PC po 4 letech, právě s Fractal skříní a z fleku bych do ní vyskládal PC znova. Prostě je nadčasová. Tyhle obří skříně se dnes už v podstatě nepoužijí, pokud do PC nedáš 8 disků a 3 grafiky do SLI. Nebo jinak, odkud se bere Tvá potřeba mít takhle obrovskou skříň?

Deska na můj vkus rovněž zbytečně drahá, je spíš určená pro nadšence do OC. H97 chipset poskytne totožnou výbavu s cenou kolem 3000,-.
http://www.czc.cz/msi-z97-gaming-3-inte ... 71/produkt

DDR3 paměti si drží cenu po celou dobu své existence, podobně jako DDR2 a nějaké razantní slevy bych nečekal ani s nástupem DDR4 (ty začínají úplně jinde).
Edit: koukal jsem na faktury z roku 2013 a 4GB DDR3 stávaly 500,- :problem:

Zaměřil bych se na tichost sestavy, tzn. volbu ventilátorů a chladiče PC - pokud tedy nechceš aby PC po delší zátěži začal hučet.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 04 pro 2014 09:32

Rozhodně bych vzal zmíněný SSD od Samsungu + tuto desku http://www.czc.cz/msi-z97-g43-gaming-intel-z97/152768/produkt a celé to udělat na Xeonu. Sám mám Nanoxii DS 3 a připadá mi dostatečně velká, kdyby někdo potřeboval větší tak větší než 2 bych teda fakt nechtěl, btw na CZC mi ji nebyli schopni sehnat.
Windows 10 Pro 64bit

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi