Nové PC do 21tis. práce/hry (bez OS,monitoru,periferii)

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sneji
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Nové PC do 21tis. práce/hry (bez OS,monitoru,periferii)

Příspěvekod Sneji » 21 úno 2015 21:25

Zdravím, rozhodl jsem se postavit úplně nové PC, ale protože už jsem delší dobu nesledoval, kam se vývoj hardware ubírá, nejsem si jistý, jestli v dané cenové hladině není například něco, co by se dalo koupit lepší nebo na čem například ušetřit.
Cenový strop jsem si dal 21.000Kč a ten bych nechtěl překročit (+- 400-500Kč, pokud by se investice vyplatila).

Sestavu jsem si postavil na czc konfigurátoru - http://www.czc.cz/7otk18useujio8q9medbpsf3p5/seznam , ale netrvám na tom ji kupovat odtud (kde levnějc,...)

PC by bylo převážně využito na práci s grafikou (Photoshop, Illustrator,...) a hraní her (nečekám, že hry pojedou na fullhd/ultra, ale například nové GTA 5/Zaklínače 3 bych si rád zahrál bez nějakých extrémních lagů).

Nepotřebuji monitor, os a periférie (mám).
Díky za každý tip a radu :-)

Reklama
Levin
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: Nové PC do 21tis. práce/hry (bez OS,monitoru,periferii)

Příspěvekod Levin » 22 úno 2015 08:45

Takovéhle pc mi tu poskládali před měsícem a nemůžu si stěžovat. Cena 22 tis. http://www.czc.cz/48dbhnhsgqhklbjuavklb3col5/seznam

V té tvoji sestavě bych dal menší ssd a ty peníze investoval do lepší desky. Pro lepší rady si tu počkej na zkušenější uživatele.
Procesor: Intel i7 6700K 4.0GHz
Deska: ASROCK Z170 EXTREME4
Chladič: NOCTUA NH-U12S
RAM: Corsair 16GB KIT DDR4 2400MHz CL14 Vengeance LPX
Disk: Intel 535 240GB SSD
Zdroj: EVGA SuperNOVA 550 G3
Skříň: Fractal Design Define R4 Arctic White - Window

BigVD
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod BigVD » 22 úno 2015 09:13

Dnes bych to poslkádal takto: http://www.czc.cz/1qi0vjb5ach1p87s4anea6bdh9/seznam
S tím, že jsou jen 4GB RAM (ve většině případů dostačující) a až by byla tisícovka navíc, tak dokoupit další 4GB. Chlazení stačí to co je u procesoru.
Jinak bych SSD nejraději vynechal úplně, vzal rovnou 8GB a lepší skříň.
Třeba tuto: http://www.czc.cz/corsair-carbide-serie ... 70/produkt
Pak by se mohl vejít do ceny i menší chladič: http://www.czc.cz/silentiumpc-spartan-l ... 58/produkt
/ MB: ASUS Z97-P / CPU: i5-4460 / GK: EVGA GTX 960 SuperSC 2GB /
/ RAM: Kingston Savage 8GB / PSU: Seasonic S12II-520 / HDD: WD Blue 1TB /
/ Chladič: Fera 2 / Case: Nanoxia Deep Silence 3 / Mech.: LG Bulk /

PS: Z97 jsem sehnal za lepší cenu než H97

Sneji
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Sneji » 22 úno 2015 09:28

Uživatel Levin.
Díky za tipy :-) Tvoje sestava vypadá celkem pěkně. DVD mechaniku jsem zapomněl zmínit, že se mi ze starého PC válí ještě nějaká hodně podobná na půdě :lol:
Mám dojem, že jsem tvoji sestavu tady na fóru někde zahlédl a trochu jsem se kolem ní snažil PC postavit. Co se mi líbí je ta grafická karta. Dočetl jsem se, že je o něco výkonnější (větší bit sběrnice), ale nejsem si jistý, jestli to je důvod investovat o 1000,-Kč víc (vyplatí se MSI R9 270 Gaming 2G vs MSI R9 280 GAMING 3G ? ).
Co mě ale potěšilo je, že jsi ušetřil na zdroji, což bych mohl i já, když mám "slabší" GK.
Když k tomu přičtu DVD mechaniku a to, co ušetřím na základní desce oproti tvému tipu (sorry, ale reálně nepotřebuji desku, do které nacpu 64GB ram a crossfire GK a kde si budu moci hrát po večerech s Biosem). Moje znalosti o MB jsou dost omezené, ale přijde mi hloupost investovat o X-stovek Kč víc do desky, jejíž funkce stejně nevyužiji.
Pokud dobře "by oko" počítám, ušetřil bych tak kolem 1000Kč, které by se teoreticky daly zainvestovat právě do již zmiňované GK (MSI R9 280 GAMING 3G).

Uživatel BigVD
Proč MB za 2360,-Kč? Realná výhoda oproti mnou zvolené (kromě více USB slotu)? Těch 6k na GK mi přijde už docela dost. 8GB RAM reálně asi ani nevyužiji, ale zrovna grafické programy, které jsem zmiňoval výše si o ně při práci s většími soubory řeknou celkem snadno :)

EDIT:
Po menších úpravách, které jsem převzal od vás dvou jsem to přeskládal takto: http://www.czc.cz/7um6s7k78qh8r96apsqbv7q3ad/seznam
Děkuji vám oběma za tipy/pointy :) Pokud by měl ještě někdo nějaké rady či tipy, sem s nimi :)

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 22 úno 2015 10:12

Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

mtv
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mtv » 22 úno 2015 10:58

BigVD
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod BigVD » 22 úno 2015 12:09

Ono jde spíš o osobní preference, prostě mi přijde, že do pc za 21.000 patří už deska s novějším chipsetem. A navíc u té tvé se na stránkách výrobce píše, že u procesoru Haswell Refresh je potřeba nejprve provést update BIOSu, takže vol desku s chipsetem alespoň B85.

Ano 6000 za grafiku je dost, ale aspoň ti pár let vydrží hry na parádní detaily. Ano i na R9 270 si momentálně zahraješ na parádní detaily, ale brzy přijdou hry, kde je budeš muset snižovat. Ale to je na tobě kolik do čeho investuješ. :-)

Za mne buď takto s SSD: http://www.czc.cz/1qi0vjb5ach1p87s4anea6bdh9/seznam
Nebo takhle bez SSD: http://www.czc.cz/1635d1718kg6nakok60ehshik2/seznam

Sneji
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Sneji » 22 úno 2015 13:32

Může mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se vyplatí kupovat MB, která stojí 2300,-Kč namísto MB, která stojí 1300,-Kč, když mají shodné parametry?

Ano, u té "dražší" můžu mít 64GB RAM... reálně, on opravdu existuje OS/PC, který tohle využije pro aplikace/hry a používá ho běžný smrtelník/uživatel doma pod stolem? Deska možná designově vypadá lépe, ale to je tak vše... To, že obě desky, které byly zmíněny mají stejný socket snad znamená, že do nich ten CPU pasovat bude a není nutné kvůli tomu mlátit do prasátka víc, než je nutné... Ano, každý chipset má své plusy a mínusy, ale když člověk nehodlá taktovat, hrabat se v BIOSU při polední pauze, stačí mu 4USB vzadu, tak opět nevidím důvod investovat o 1000,-Kč více... Klidně mě opravte.
Napsat do poznámky při koupi to, že bych chtěl poprosit o přeflashování biosu (v případě, že bude nutnost) mi přijde jako jednodušší řešení, než si říct: "Jsem línej, radši si připlatím 1000,-Kč místo jedné věty navíc při objednávce). To se opravdu díky těm 1000,-Kč výkon/rychlost tak rapidně zvýší, že to je poznat ve výsledku?
Nejsem zastánce toho, abych každý měsíc PC upgradoval, ale upřednostňovat dražší MB namísto odstranění SSD a zmenšení RAM na 4GB mi příjde jako hloupost.

BigVD
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod BigVD » 22 úno 2015 14:45

Odpusť mi mou fanouškovskou zaujatost k pc. :-) Ve výsledku to běžný uživatel nepozná, jedná se víceméně jen o drobnůstky (vychytanější napájení, chlazení chipsetů, lepší zvukovka, atd.), lehčí prevence před možnými potížemi a možnost upgradovat na příští generaci Broadwell. Nechtěl jsem aby to vyznělo jako, že tam ta deska musí být. Snažil jsem se to udělat tak, aby to stačilo na delší dobu bez nutnosti obměny komponent. RAM a SSD se dá připíchnout kdykoliv, aniž by se muselo cokoliv odmontovat. Ale chápu, že to jsou zase finance navíc. To co sis sestavil by mělo sloužit dobře. :-) Svoje návrhy jsem už popsal, tak nemám co víc dodat.

Sneji
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Sneji » 22 úno 2015 15:05

BigVD
V pohodě, nic se neděje. Omlouvám se, že možná můj předchozí příspěvek vyzněl trochu útočně. Nemyslel jsem to zle, jen mi nepřišlo na místě investovat dvoujnásobnou částku do desky.
Ale na něco bych rád navázal... Jak je to s těmi novými Broadwell procesory a kdy přesně mají vyjít? Hádám, že by teoreticky mohla jít o něco níže cena aktuálně nabízených Haswell procesorů... Určitě neurguji na tom mít hned to nejnovější a nejlepší, čili neplánuji mít hned Broadwell. Spíš by mě jen zajímalo, jestli se vyplatí, dejme tomu, třeba ještě měsíc vyčkat a cena by mohla jít dolů?
Nebo teoreticky, když už Broadwell výjde, bude tam důvod jít spíše do novější generace nebo do Haswell a rozdíl výkon/cena se tolik neprojeví? Beru to z pohledu, že mám pořád strop 21.000,-Kč a musel bych vzít desku, která by ho podporovala, čili by se musela snížit investice do jiných komponent...

BigVD
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod BigVD » 22 úno 2015 15:30

Dobrý, já chtěl dřív taky na všem ušetřit, ale pak jsem se rozhodl, že si sestavím stroj co mi vydrží co nejdýl a navíc si ho sestavuji postupně, takže mi nevadí, když zaplatím o 5000,- víc s tím, že to pak bude bez problémů (platit najednou 25.000,- by byla moje smrt :-D ). A s deskou H97 pak nebudu mít problém pořídit, sice v té době starší broadwell, ale z i5 přejdu na xeona, takže vylepšení znát bude, když budu používat program co chce víc RAM, není problém dokoupit, atd...
Slyšel jsem, že by první Broadwelly měli přijít už v březnu, ale co je na tom pravdy nevím. Navíc předpokládám, že se poměr Kč/€/$ trochu ustálí, tak by mohlo přijít i lehké snížení ceny, ale vánoce jsou dávno za námi a komponenty nyní nepůjdou moc na odbyt, takže ceny asi budou stát. :-(

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • přerušení napájení periferií po vypnutí PC Příloha(y)
    od BeznyFrantaUzivatel » 06 srp 2025 09:12 » v Problémy s hardwarem
    5
    1513
    od BeznyFrantaUzivatel Zobrazit poslední příspěvek
    06 srp 2025 12:40
  • PC sestava - práce ve 3D, render
    od Bounty » 22 črc 2025 10:13 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    4783
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2025 11:47
  • Herní PC do 18 000 Kč – WoW, PoE2?, běžná práce, stará sestava nejspíš odešla
    od MoA285 » 25 kvě 2025 21:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    2056
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    26 kvě 2025 08:51
  • nové PC Příloha(y)
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    19740
    od cemel Zobrazit poslední příspěvek
    30 led 2025 21:02
  • Nové PC 20-25K
    od Kincl6 » 02 led 2025 19:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2813
    od Kincl6 Zobrazit poslední příspěvek
    03 led 2025 10:39

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”