Co nejlevnější počítač Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

SaltMaster
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Co nejlevnější počítač

Příspěvekod SaltMaster » 11 srp 2016 18:18

Zdravím,
jak již název tématu napovídá, rád bych, kdybyste mi pomohli složit co nejlevnější pocitac.
Prarodiče se naučili na počítači a chtěli by svůj, počítač bude určen pouze na internetový prohlížeč, který se sám zapne po zapnutí počítače. Proto ta nízká cena, avšak byl bych rád, kdyby se nesekal ten prohlížeč (Chrome).
Nevim, za kolik se tak dá složit, takže to nechám na vás.
Monitor doma mám, myš a klávesnici koupím v Tescu, mechaniku nepotřebuji. Jediné co by bylo plus, by bylo velké zapínací tlačítko na case. A OS bude asi taky nutností, protože nemám.

Děkuji všem za návrhy.

Edit: Ještě jsem si vzpomněl - nebude potřeba velkého disku, nevýjde proto cenově stejně ssd s menší kapacitou?

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Co nejlevnější počítač  Vyřešeno

Příspěvekod petr22 » 11 srp 2016 18:34

Osobne bych koupil na Gigacomputeru neco kolem 2-3 tisic dle vlastniho vyberu, OS je v cene.

Mazlicekcz
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: Co nejlevnější počítač

Příspěvekod Mazlicekcz » 11 srp 2016 19:15

Trošku jsem hledal na bazoši a našel jsem tenhle pc https://pc.bazos.cz/inzerat/63874086/Ry ... -Win10.php

Má ssd a hdd sice trošku menší, ale na internet to stačí.
PC- Win 10 - 64bit, Intel Core i5-6400, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G, MSI B150 PC MATE, Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133, WD Blue EX - 1TB, Transcend SSD220S - 240GB, Evolveo K1, Zalman ZM700-LX 700W
Mobil - Huawei P10

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 11 srp 2016 19:52

Hrůza.

Socket 775 přenechej dějinám, hledej sestavu s Core/Pentium/Celeron LGA1156 a novější. Značkové sestavy nejsou dvakrát kvalitní - trvanlivé, kdo tvrdí opak, tak lže nebo ještě neviděl vnitřek. Všechno tak nějak na hraně s plánovanou životností, napájecí zdroje mizerné. V lepším případě dostaneš OEM Deltu, ale ani ty nevydrží věčně a cokoliv vyměnit bývá slušný horor. Například HP. Čert vem BTX formát, ale až odejde napájecí zdroj, nebude stačit koupit nový, bude se muset předelat celý konektor napájení a to si dáš. Potom jsou tu chladiče (specialita Dell + HP), které překrývají napájení (chlazené sdíleným blokem CPU) a rádo to odchází. Biosy, u HP ještě vendor locky, takže když koupíš nový modernější disk, tak v tom prostě nemusí ani chodit (ostatně to se týká i starších skládaček). Ani za tu cenu, s ohledem na potencionální problémy, které budeš muset řešit, hledej skládačku na platformě LGA1156 a novější.

Na internet ... to možná stačí, ale svižné to nebude a pokud zahrneš YT, Flash a podobné, tak budeš velmi rychle vyveden z omylu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 11 srp 2016 20:14

Jako clovek kteremu proslo rukama neco pres 7000 znackovych sestav za poslednich 20 let si troufnu tvrdit, ze nejsou o nic mene spolehlive nez skladane pocitace a rozhodne bych se je nebal pouzivat.

- BTX - posledni BTX jsem videl Fujitsu Siemens Esprimo z roku 2006, to se snad uz sehnat neda. BTX znamena zrcadlove prevracenou zakladni desku.
- napajeci zdroje u pocitacu koupenych od roce 2005 ktere mame stale v provozu odchazeji max, v jednotkach kusu, nejvic zavad pripada na zakladni desky. HP 6000 a podobne maji minimum zavad. U vsech nasich sestav jsou standardni ATX nebo mATX zdroje.
- HP/Dell/Lenovo BIOS - nezazil jsem ze by nefungoval nove koupeny disk libovolne znacky

Nicmene pokud ma stat pocitac kolem 3000 Kc, tak se nic s lepsim socketem nez 775 poridit neda.

Ja osobne bych poridil osvedene Lenovo M90 nebo M91, mame jich nekolik desitek kusu rozmistenych u veskereho pribuzenstva a nevim o nejakem hw problemu. Je to I5 na socketu 1156, 4 GB RAM i integrovana grafika.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 11 srp 2016 20:21

A co koupit jen nějakou chytrou krabičku, kam se dá zapojit klávesnice, myš a monitor? To by se mělo v pohodě vejít do 3000 Kč.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 11 srp 2016 20:49

Teď večer hledat a zkoušet nebudu, ale v ordinaci se nám válí dva vyřazené HP Elite 8100 SFF (TPM čip, Core i5, 8GB RAM, W7Pro). Disky jsou dávno wipnuté a rozdrcené. O víkendu budu dělat místo na nový RTG a vyhazovat harampádí, v případě zájmu mohu vyzkoušet jestli to ještě funguje a když si proto dojedeš do Prahy. Možná mi ušetříš cestu na skládku.

Petr22: Tak až manželce v ordinace odejde HP Z440 (to se řeší s dodavatelem RTG a RadiForce 5MP), pozvu Tě a Ty jí na základě zkušeností a letilé praxe vysvětliš, že chyby jsou bězné a stávají se. Na místě ti zláme obratle a pěkně zafixuje. Ale vážně, když oteřu svůj desktop se Seasonic 760W Platinum, Asus P9X79 WS, Accelero s blokem Gelid na Firepro W8100 s chlazením Noctua a porovnám to s otevřeným HP Z440, tak ten rozdíl nelze přehlédnou. Jistě, 5 let servisu, garantované ovladače ručení dodavatele RTG = naprostá nezbytnost, protože oni si to řeší po svém a nemůžeš ani pustit aktualizace SW - to by dopadlo moc špatně, tak dokonale debilně mají ten SW udělaný. Na Dell Precision mi v praci nezalezi, to neni moje starost, ale odchazi zdroje a desky.

MartinekDR
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod MartinekDR » 12 srp 2016 11:46

No a co zkusit něco repasovaného? Mám taky a spokojenost - cenovky dobrý, záruka taky.
Já koupil tady: http://www.technimax.cz/repasovane-pocitace - dají se sehnat už i pod 2 litry, to jde, ne? ;)

SaltMaster
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod SaltMaster » 12 srp 2016 14:52

Nic nového tak do 5-6 tisíc by se postavit nedalo? Z bazaru moc nechci brát, mám s tím blbé zkušenosti.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Počítač cca 50k Příloha(y)
    od rykatyka » 09 lis 2024 16:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2005
    od rykatyka Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 19:17
  • Počítač do 30k- změny Příloha(y)
    od Dejvik2323 » 18 bře 2025 15:32 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    6045
    od DragonX Zobrazit poslední příspěvek
    24 bře 2025 12:50
  • Počítač na hraní do 35K
    od Pecinek » 21 lis 2024 23:55 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2091
    od Hangli Zobrazit poslední příspěvek
    22 lis 2024 19:20
  • Herní počítač max. 40 tisíc
    od Arnold91 » 09 srp 2024 07:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    15
    4861
    od Arnold91 Zobrazit poslední příspěvek
    17 srp 2024 13:30
  • počítač se náhodně restartuje
    od JXC0B » 25 říj 2024 20:24 » v Vše ostatní (hw)
    4
    3720
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    27 říj 2024 10:14

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”