Sorry, že do toho zasahuji tak pozdě, ale dřív jsem si toho tady nevšiml. Na tom HP tě bude po chvíli strašně štvát 1366x768 rozlišení, rozdíl mezi tímhle a full hd je poznat i na 15". Obzvlášť, když si na tom chceš hrát s nějakou grafikou... Ale odrazovat tě od toho nebudu. Spíše přidám mé zkušenosti s notebookem na VŠ.
Já jsem na VŠ od minulého roku, první tři měsíce jsem měl
https://www.cnews.cz/hp-envy-6-1030ec-c ... a-recenze/ . Pak jsem "musel", i vzhledem ke stáří notebooku, vyměnit za
https://www.czc.cz/asus-f556uq-dm252t-h ... 88/produkt . Jedním z důvodem bylo i to rozlišení. Ten můj současný má úhlopříčku 15,6", váží 2,3 kg a nalítám s tím po Praze denně řekněme v průměru tak 2 hodiny, ať už v MHD nebo pěšky. Hmotnost je ideální, tříkilový noťas bych už ale nechtěl. Vůbec mi nevadí to s sebou tahat, na to si zvykneš. Používám ho prakticky jen ve škole, doma mám desktop. Má stejnou grafiku jako ten tvůj. Nevím, na jakou jdeš školu, ale věř mi, že pokud školu nechceš moc flákat, na hraní moc čas mít nebudeš. Já si na tom párkrát do týdne zahraju s kamarádkou lolko, což notebook (ku podivu) zvládá na nejvyšší detaily s přehledem. V zimě po zkouškách jsem na tom hrál i Skyrim, bohužel si nepamatuji na jaké detaily (tipuji střední-vysoké), a jelo to v pohodě. Mám v tom o generaci starší i7U, což se možná vyrovná té tvé i5U. Bohatě to stačí. Nikdy jsem se nesetkal s nedostatkem výkonu, což je vzhledem k mým požadavkům docela zázrak

SSD je podle mě pro takový notebook nutností. Co se týče té grafiky, kterou na tom chceš dělat, tak s tím ti bohužel teď neporadím. To kdyžtak za pár měsíců, předmět zaměřený na počítačovou grafiku mám v plánu si zapsat teď v zimě.

Každopádně si myslím, že na to to tvoje hpčko bude z hlediska hardwaru v pohodě stačit. Jak jsem psal výše, hpčko jsem měl (vlastně stále mám) a byl to velmi solidní notebook. Jen v minulosti dělali strašně hlučná chlazení, tak snad se za ~ 5 let polepšili. Výdrž notebooku bych moc neřešil, protože jestli jdeš na nějakou školu, která se ještě úplně nerozpadá, tak máš na každým rohu (i pod každou lavicí) 230 V zásuvku, takže při nejhorším s sebou můžeš tahat nabíječku. Momentálně mě nenapadá, s čím bych ti ještě mohl poradit. Studuji obecnou informatiku na MFF UK, to jen pro upřesnění, abys věděl, jak zhruba tomu noťasovi "dávám zabrat"