Zdravím,
chtěl bych vás poprosit o radu a vaše zkušenosti.
Mám doma teď tuhle sestavu PC:
- Základní deska B75M - D3H
- procesor Intel I3 2120 - 3,30 Mhz 2 jádra
- Paměť 8 GB ( 2x 4GB DDR3 1600 )
- Grafika Saphhire Radeon HD 7870 2GB
- HDD SSD Samsung 850EVO 250 GB
a chtěl bych se optat, zda pro citelné zlepšení pomůže jen výměna procesoru např. nějaký I5 se 4 jádry( když ano, tak za jaký ) a nebo jít rovnou do platformy AMD Ryzen 5 1600? Samozřejmě vím, že pak už je to i o výměně desky a pamětí. Grafickou kartu by jsem si chtěl nechat, ale samozřejmě nevím jestli by využila potenciál lepšího procesoru. Hry mi stačí hrát na Full HD, ale aby vše běželo plynule. Kartu bych měnil až déle, teď jsou ceny strašný. A poslední věc je potom při koupi dobré hledět na funkci FREESync, když bych pak popřípadě kupoval i nový monitor, je v tom nějaké podstatné zlepšení?
Předem děkuji za váš čas a odpovědi.
Upgrade PC Vyřešeno
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Upgrade PC
IMHO bych řek, že by se sestava dala oživit nějakou i5/i7, ale co sem tak vysledoval, tak Sendy/Ivy Bridge procesory/desky sou docela žádaný, takže si můžou docela držet cenu... aby to mělo význam, osobně bych vybíral od i5-2500/3450 vejš...
co se týče grafiky, výkonem bych jí přirovnal ke GTX1050 2GB, takže by podobnej procesor měl mít ještě rezervy na silnější v budoucnu...
jinak ideálně ještě přidat 8 GB ram...
co se týče grafiky, výkonem bych jí přirovnal ke GTX1050 2GB, takže by podobnej procesor měl mít ještě rezervy na silnější v budoucnu...
jinak ideálně ještě přidat 8 GB ram...
Díky za reakci, ale jak tak koukám, tak už se tyhle procesory ( socket 1155 ) shánějí asi těžko ne?
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
jedině použitý no, mrkni třeba na Aukro nebo dej požadavek tady na fóru do bazaru...
Ještě jedna věc, když vyměním procesor a popřípadě RAM, protože bude asi lepší koupit 2x 8GB ne, bude se muset ( teď mám 2 x 4 GB ) přeinstalovávat Win 10, nebo vše zůstane při starém? Jaké paměti by jsi mi doporučil?
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
nebudeš muset přeinstalovávat Wokna, ramky dokup zas 2x4GB (pokud má deska 4 sloty), ideálně gdybys sehnal stejný, případně mrkni na RAM support-list desky...
jediný co by tě mohlo potkat je aktualizace BIOSu, a to v případě, že bys koupil Ivy Bridge procesor a deska by potřebovala k jeho zprovoznění novější BIOS, ale to se zas dozvíš v CPU support-listu desky...
jediný co by tě mohlo potkat je aktualizace BIOSu, a to v případě, že bys koupil Ivy Bridge procesor a deska by potřebovala k jeho zprovoznění novější BIOS, ale to se zas dozvíš v CPU support-listu desky...
Tak jsem našel na Aukru tohle: CPU i5-3570, turbo 3,8 Ghz, soc.1155 za 2.650,- Kč a nebo Intel Core i7-2600 3,4Ghz socket 1155 Sandy Bridgeza 2.400,- Kč, který bude lepší? ten by tam šel asi v pohodě i bez aktualizace BIOSU a nárůst výkonu bude asi znát ne? Jo a ještě jaký chladič? Teď tam mám boxovaný, který byl u procesoru.
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
tak k tý aktualizaci BIOSu vůbec nemusí dojít ani u i5-3xxx, záleží co máš za verzi a co je uvedený v support-listu desky... nárůst výkonu bude znát určo dost, porovnat si ty dva kousky můžeš TADY...
jinak Sandy Bridge (to i5-2500) by měly bejt poslední, co maj kvalitní přenos tepla z procesoru na rozvaděč, takže by BOX chladič měl bohatě stačit...
jinak Sandy Bridge (to i5-2500) by měly bejt poslední, co maj kvalitní přenos tepla z procesoru na rozvaděč, takže by BOX chladič měl bohatě stačit...
Takže aby jsme to uzavřeli. Koukal jsem na desku a tenhle procesor i5-3570 vezme v pohodě, koupím tedy na Aukru. Chladič budu tedy moci dát ten co tam mám teď na I3 2120, protože tenhle procesor se prodává samostatně? A jinak tam mám ještě 2 volné pozice na RAM, tak se pokusím sehnat stejné 2x 4GB, nebude to brzdit systém, když tam budou 4 moduly místo 2? A do budoucna budu moci dokoupit lepší grafickou kartu k tomuto procesoru, je to tak? Jinak moc děkuji za tvůj čas a trpělivost, jsem jen běžný uživatel a v tomhle se moc nevyznám a nechci zbytečně vyhazovat peníze a pak zjistit, že nárůst výkonu se moc nekonal.
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
ten chladič tam pude, akorát pak třeba sleduj teploty a v případě že by hodně hučel, stačí dokoupit něco výkonnějšího...
jinak naopak ramky ve dvojicích (dual-channel, umístěný vždy ob jeden slot) sou žádoucí, i gdyž ten výkon navíc moc postřehnutelnej nejni...
grafika do budoucna fpoho silnější...
jinak eště důležitý nezanedbat zdroj (typ, stáří?) a aby benda měla dobrý chlazení (min. přední zadní ventilátory)...
jinak naopak ramky ve dvojicích (dual-channel, umístěný vždy ob jeden slot) sou žádoucí, i gdyž ten výkon navíc moc postřehnutelnej nejni...
grafika do budoucna fpoho silnější...
jinak eště důležitý nezanedbat zdroj (typ, stáří?) a aby benda měla dobrý chlazení (min. přední zadní ventilátory)...
Našel jsem tyhle paměti, asi by tam měly jít , co vy na to? Které budou lepší? Teď tam mám A-data.
https://pc.bazos.cz/inzerat/84775638/DD ... MHzCL9.php
https://pc.bazos.cz/inzerat/84748641/RA ... geance.php
https://pc.bazos.cz/inzerat/85191496/DD ... l-Rank.php
https://pc.bazos.cz/inzerat/84775638/DD ... MHzCL9.php
https://pc.bazos.cz/inzerat/84748641/RA ... geance.php
https://pc.bazos.cz/inzerat/85191496/DD ... l-Rank.php
- xbs
- Elite Level 12.5
- Pohlaví:
- Stav:
esli sou některý doporučený výrobcem desky, tak ber ty... jinak spíš než nounejm rači ty Korzáry...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 80
- 32843
-
od desperado007
Zobrazit poslední příspěvek
13 čer 2025 18:42