Upgrade PC - koupit nebo počkat?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

soggy98
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Upgrade PC - koupit nebo počkat?

Příspěvekod soggy98 » 18 úno 2022 23:27

Ahoj, už pár měsíců přemýšlím nad upgrade aktuální sestavy z roku 2013, FX-6300 a novější GTX 960. Občas už ale při používání pociťuji slabý výkon, hlavně v prohlížečích, práci ve Windows ale i u občasného hraní her. Obměna by spočívala ve výměně procesoru, samozřejmě desky a pamětí, zbytek zůstane.

Včera jsem se ale rozhodl, že už konečně něco koupím a sestavu trošku omladím. Padl mi do oka procesor i3-10105f (aktuálně za cca 2t Kč) MSI B560 deska. Sice vím, že ta i3 není žádná střela, ale vzhledem k aktuální situaci na trhu poměrem cena/výkon naprosto dostačuje, mou GTX 960 určitě brzdit nebude a přeci jen počítač ožije a bude svižnější.

Pořád mi ale vrtá hlavou, zda přeci jen s nákupem ještě nějaký čas nepočkat a třeba dojde během tohoto roku k uklidnění trhu a naskytne se ke koupi lepší kousek. Toto si ale říkám už více jak rok :D Jaký je na to prosím váš názor? Vyplatí se vzhledem k ceně takový upgrade, nebo nárust výkonu oproti FX 6300 bude zanedbatelný? Díky :-)

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Upgrade PC - koupit nebo počkat?

Příspěvekod petr22 » 18 úno 2022 23:35

Ta FX-6300 mela ve hrach slaby vykon uz v dobe uvedeni na trh, i3-10105F je vyrazne vykonnejsi.

FX-6300 - 4000 bodu v Passmarku
i3-10105f - 9200 bodu v Passmarku

V praci ve Windows samozrejmne nebude rozdil zadny, tam se vykon procesoru nema jak projevit.

soggy98
nováček
Stav:

Re: Upgrade PC - koupit nebo počkat?

Příspěvekod soggy98 » 18 úno 2022 23:46

Díky za odpověď. Jen si dovolím poznámku k práci ve Windows. Před rokem jsem upgradoval HW také v jednom starším PC, který je určený výhradně na prohlížení webu a filmy. Koupil jsem tam tehdy obyčejné Pentium G6400 a věř tomu nebo ne, práce ve Windows nebo prohlížení webu je tam tak nějak svižnější a rychlejší oproti mému. Přiom na obou PC byl ve stejný čas čistý Windows, stejný SSD disk, stejné připojení k internetu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”