Hernej PC do 50k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Strakery
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Hernej PC do 50k

Příspěvekod Strakery » 02 zář 2022 21:29

No. A o tom jsem psal a vy jste psali jak je to v pořádku. U nových se počítá na 120W s 90 stupnich a 95C při 230W, což není špatný. Tady ten má 105W s 85.

Pokud u nových, to dáš na 105W, tak tam budou mnohem lepší teploty. Navíc bude povoleno PBO funkce a od začátku Curve Optimizer Voltage offsety, u X3D nic z toho nejde. Nejde ani undervoltage.

Mě oba 2 větráky na CPU jednou na max pod 80 to nedá. Asi budete věřit, že pokud má GPU 65 a CPU 80 je z toho vedro. V létě se to nedá používat, ale v zimě nemusím topit. Plus nemluvím o hluku co to dělá. Já bych to znovu nekoupil, ale jak sem psal každého volba.
AMD Ryzen 7 5800X3D MSI RX 6750 XT GAMING X TRIO12G + ASUS TUF 3060 Ti MSI MAG B550 TOMAHAWK Noctua NH-D15S chromax G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz 2x SSD_ Fractal Design ION+ 2 Platinum860W CZC.Gaming Lantern

MSI Gaming Optix MAG301RF (WFHD) + ASUS TUF Gaming VG289Q (4K) + OLED LG.
beyerdynamic DT 770 PRO 250 Ohm + Koss PORTA PRO + QCY T13

Reklama
Alferi
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Alferi » 03 zář 2022 09:01

Mám 5800X s vodním chlazením (AiO 280) a to s horším přenosem tepla z chipletu nemá žádný problém (kritice ohledně vysokých teplot jsem se napřed hodně divil, až potom jsem si všiml, že šlo vždy o kombinaci s klasickými věžovými chladiči). Asi je lepší nešetřit a pořídit opravdu kvalitní. AiO je zase trochu loterie, jestli výrobce nebo jeho dodavatel neodflákl výrobu, viz: https://www.svethardware.cz/igor-s-lab- ... lade/57149
Mám podezření, že u Zen 4 to může být to samé, možná horší.

... ještě jsem si uvědomil, že můj procesor je ta dvojchipletová kuriozita s jedním neaktivním (asi zamýšlená nepovedená 12 a 16 jádra). To může mít na odvod tepla taky vliv, ale nikde jsem na to žádný test neviděl.
Naposledy upravil(a) Alferi dne 03 zář 2022 09:32, celkem upraveno 1 x.

Erredar
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Erredar » 03 zář 2022 09:13

Mám AIO (sice ne kdovijaké ale dobré) a výsledky jsou skoro stejné jak s věžovým Ninjou. I s upravenou křivkou vzdycky po chvilce v Cinebenchi narážím na teplotní limit. Ty procesory jsou tak dělané a je stim třeba počítat. Nové ryzeny mají nové pouzdro s lepším rozvodem tepla. Tak snad to půjde.
Ryzen 5800x(XPG Levante), B550 mag tomahawk, 2x16GB Fury Renegade 3600Mhz CL16, Asus TUF RX6800, Kingston A2000 500GB+1TB, XPG CORE REACTOR 850w

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 03 zář 2022 09:20

No ty procesory už pojedou spíš na limit teploty než spotřeby to tak vypadá a jsou dělané pracovat na max výkon i při vyšších teplotách, třeba Zen 4 mají limit někde až na 95°, podle mě té teploty budou dosahovat dřív než se narazí na ten limit spotřeby, takže proto si to AMD může dovolit prezentovat jako efektivnější procesory, i když se ten limit zvedl o 60%, kterých ten výkon dosahovat určitě nebude, ale to ani těch 230W, takže to tak asi vyjde, ovšem taky na úkor teplot. Když pak pořídíš lepší chladič, tak máš teploty pořád stejně vysoké, protože se jednoduše využije jejich vyšší výkon k dalšímu navýšení výpočetního výkonu, ty procesory prostě už vysoké teploty zas tak netrápí a budou ti boostovat furt, záleží jak je ten procesor navržen, pokud se ti tam nemá co usmažit ani na místech kde máš skoro 100°, tak proč ne, v tom případě se to nedá považovat za přehřívání, když se s tím počítá a nebudou pak ty procesory kvůli tomu odcházet jak na běžícím páse. Dneska už má smysl kvůli tomu pořizovat i ty AiO vodníky, protože opravdu ty dobré už trochu dražší než vzducháče jsou už opravdu lepší než jen klasická věž a na tom výkonu procesoru to už je pak docela citelně znát.

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9 ... -r23-tests
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”