Prosím o radu se sestavením pc Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Patrik54321
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Prosím o radu se sestavením pc

Příspěvekod Patrik54321 » včera, 20:47

Dobrý den
Chtěl bych vás poprosit zda-li by mi někdo nepomohl s výběrem PC komponentů. Jsem v tom úplný nováček a bezmála jedinou inspiraci jsem měl ze stránek geekboye jenže po několika komentářích na tomto fóru jsem zjistil že to nejspíše nebude nejvíc optimální.

Zde je sestava jenž jsem tak nějak sešmoulil dohromady
https://m.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?s ... 96F697F628

Poprosím o nějaké rady a úpravy. Ve směs jde o to že by sestava měla být na socketu am5 a nejlépe jestli se urovnají ceny GPU tak tam pak za rok třebas do toho hodit něco jako 5070 ti abych to už nemusel dlouhou dobu řešit. Cena sestavy by byla nejlepší mezi 20-28k (Chladič CPU tam není jelikož je v balení s CPU ale recenze co jsem našel byly poměrně smíšené zda-li stačí či nikoliv)

Chtěl bych vás požádat jestli znáte nějaké dobré obchody s repasovanými GPU (našel jsem hellocomp.cz s 5700 xt za 4000 ale jsem skeptický ohledně jejich recenzí jelikož mi přijdou až moc dobré)

SSD mám rok staré Samsung EVO 970 Plus pokud je špatné jsem otevřený jiným variantám

Zdroj jsem volil podle tier listu
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Reklama
Alferi
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Prosím o radu se sestavením pc  Vyřešeno

Příspěvekod Alferi » dnes, 09:13

Předpokládám, že monitor je FullHD. Moc ale nerozumím tomu rozstřelu mezi plánovanými grafikami mezi RX 6600, což je dnes lowend, a vysoce výkonnou RTX 5070 Ti, která je na FullHD nesmysl. Lepší by asi bylo vybrat něco "na půl cesty".
Pokud je rozpočet takto omezen, tak je výběr celkem OK. Jen bych určitě přidal samostatný chladič, minimálně Endorfy Spartan MAX, nebo lepší FERA od stejné značky.
RX 6600 je dvě generace stará grafika a není už moc výhodná, v tomto segmentu bych přidal alespoň tisícovku a vzal perspektivnější RTX 5050 - není sice dramaticky silnější, ale podporuje aktuální verzi DLSS (případně také půjde lépe prodat): https://www.alza.cz/palit-geforce-rtx-5 ... 999719.htm Repasovanou grafiku chápu jako vyčištěnou a přepastovanou bazarovku, což stále vidím jako jistý druh loterie (zvláště rizikovou u modelů starších pěti let).
SSD je dobré, pokud kapacita stačí.

windroid2
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Prosím o radu se sestavením pc

Příspěvekod windroid2 » dnes, 10:46

RTX 5050 se téměř nevyplatí..
Obzvlášť, když 9060 XT v 8 GB verzi stojí jen o tisícovku víc.
https://www.smarty.cz/Sapphire-PULSE-AM ... B-4p228477

Patrik54321
nováček
Stav:

Příspěvekod Patrik54321 » dnes, 14:15

Dobrý den děkuji za rady. Měl jsem to rovnou uvést. Tato slabá grafika nebo repasovaná grafika by tam byla jen provizorně kvůli pozdějšímu upgradu který možná i přijde dříve jelikož jsem zatím měl herní notebook který již není provozuschopný a tak by tato sestava měla být jakožto rychlá náhrada na pár měsíců max. Rok Proto je i budget takto nízký ("napnutý") a přijde mi škoda kupovat silnější/dražší GPU když vím že ho do roka budu dávat pryč.
S monitory není problém 1080p monitor již mám a pak popřípadě druhý po upgradu se bude hodit. Každopádně zvážím obě tyto grafické karty a vezmu tedy ten CPU cooler děkuji.

šulda
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod šulda » dnes, 15:27

Ty jsi to v prvním příspěvku uvedl a alferi Ti odpověděl k věci.
Box chladič nebrat.
5070 Ti je na FullHD nesmysl.
Repasu se raději vyhnout.
RTX 5050 půjde časem lépe prodat.
A pokud je rozpočet takový jaký je, tak dobrý. Jinak by to šlo při navýšení rozpočtu vylepšit. Ale neví se tvé nároky? Monitor v budoucnu bude stále FullHD? Jaké tituly chceš hrát, respektive náročnost? Nějaká práce na PC?
Člověk se pořád učí.

Patrik54321
nováček
Stav:

Příspěvekod Patrik54321 » dnes, 16:42

Zatím 1080p v budoucnu s 5070 ti samozřejmě 1440p
Na klasické hry jako csko,lolko,Thrones And Liberty, nějaké COOP hry jako dead Island 2, dying light 2, remnant 2 a pod alespoň na 60fps (před 5070ti)

Jinak nenáročná práce a občasný video editing

Chápu tedy raději vzít 5050 nebo 9060xt a pak to prodat než brát nevýkonou GPU.
Děkuji mockrát

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”