Dobry den, v blizke dobe planuji koupi tohoto notebooku v konfiguraci i7. Jedine co me u tohoto modelu trapi je teplota HDD. Pri hrani her dosahuje teplot nad 50 stupnu. Proto se chci zeptat zdali je to velky problem a co to muze znamenat. (odejde hdd driv?)
A dalsi dotaz je ohledne koupi notebooku z Ameriky. Bude potreba nejaka redukce na zasuvku nebo jak se resi napajeni?
Pár dotazů ohledne Lenova Y580
Pár dotazů ohledne Lenova Y580
► Zobrazit spoiler
Re: Pár dotazů ohledne Lenova Y580
Z ciste technickeho hlediska to problem je, disky nemaji rady vyssi teploty. Ale nic s tim nejde delat, v notebooku chlazeni hdd lepe vyresit nelze. Lze ho ale nahradit SSD.
Nakup z USA - musis zaplatit clo a dph (tzn +cca 25%), mas kratsi zaruku, potrebujes bud redukci na evroskou zasuvku nebo prevodnik ze 120V na na 240V (to podle toho, jestli dodavane trafo umi 240V nebo ne)
Nakup z USA - musis zaplatit clo a dph (tzn +cca 25%), mas kratsi zaruku, potrebujes bud redukci na evroskou zasuvku nebo prevodnik ze 120V na na 240V (to podle toho, jestli dodavane trafo umi 240V nebo ne)
Tak jakto ze v predchozi verzi byla teplota o poznani lepsi? Je to jinym HDD nebo jinym umistenim? Mam se popripade o ten disk bat?
► Zobrazit spoiler
- Spyke
- člen HW spec týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Mohl by ti pomoci tento topic.. 

Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..
Je to umistenim HDD, ted se to docela dost resi... Tady prispevek z jineho fora:
Tak dnes mi konecne dosiel Lenovo y580 i7 a som celkom sklamany vsetko je fajn spracovanie,monitor,teplota procesoru,grafickej karty atd... Ale jediny a näjvecsi problem je HDD velmi sa nahrieva dokoca este viac ako pisu v recenzii lenovoblogu viz obrazok:
[odkaz]
Testoval som pomocou furmark+prime 95 15 min potom so to radsej vypol aby som nahodov neposkodil disk.
Teplota v izbe:23°C, polozeny normalne na stole.
Edit: Takze skusil som Crysis 1 DX 10 high res textury hral som asi 20 min
Teplota procesora+grafiky sa pohybuje okolo 68-72°C.
HDD za ten kratky cas vystupal na teplotu 54°C.
- Na tom screenu v tom odkazu ma prave ten kluk 56 stupnu a to ani ten test radeji nenechal dojet a pro jistotu to vypnul...
Tak dnes mi konecne dosiel Lenovo y580 i7 a som celkom sklamany vsetko je fajn spracovanie,monitor,teplota procesoru,grafickej karty atd... Ale jediny a näjvecsi problem je HDD velmi sa nahrieva dokoca este viac ako pisu v recenzii lenovoblogu viz obrazok:
[odkaz]
Testoval som pomocou furmark+prime 95 15 min potom so to radsej vypol aby som nahodov neposkodil disk.
Teplota v izbe:23°C, polozeny normalne na stole.
Edit: Takze skusil som Crysis 1 DX 10 high res textury hral som asi 20 min
Teplota procesora+grafiky sa pohybuje okolo 68-72°C.
HDD za ten kratky cas vystupal na teplotu 54°C.
- Na tom screenu v tom odkazu ma prave ten kluk 56 stupnu a to ani ten test radeji nenechal dojet a pro jistotu to vypnul...
No dekuji za veskerou snahu, ale ma otazka stale nebyla zodpovezena.. Mam se bat o ten HDD? Jinak mam o tom prectene snad vsechno :)
► Zobrazit spoiler
- Spyke
- člen HW spec týmu
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Přepošlu ti, co jsem již psal uživatelce unchained, nechce se mi to smolit znovu (btw. nakonec se rozhodla pro G53)..
"V testech jsem viděl hodnoty max. lehce převyšující 40°C, na což je HDD v notebooku stavěn a není to nic neobvyklého. Zvláštní, jak každý tvrdí něco jiného, já vycházím z teplot ve třech testech a nikde o přehřívání řeč nebyla, což samozřejmě neznamená, že to nemůže nastat. Zřejmě to bude kus od kusu. Každopádně teplota k 60°C je pro HDD vysoká a mohla by již mít negativní dopad na jeho životnost a správnou fci.
Zřídka se stává, že by se uživatelské zkušenosti a testy až tolik rozcházely v tak klíčových údajích. Nevykládám si to jinak než, že to musí být kus od kusu jiné. Uložení HDD není ideální, ale viděl jsem i horší a s chlazením problém nebyl. Záleží tedy, jestli to chceš risknout. RoG má chlazení vyřešené lépe, přeci jen přímé nasměrování nasávaného vzduchu na klíčové komponenty a následný směrovaný odtok značně omezuje zahřívání těch okolních, jakou je třeba právě HDD. Kdyby Lenovo v jiných směrech nenabízel takový náskok, ať už v ozvučení, mírně lepším CPU a hlavně GK, zřejmě bych od něho dal ruce pryč, ale takhle to budu muset nechat na Tobě. Sám bych měl dilema, který zvolit. Přeci jen, dle názorů ostatních, to bude risk.
Musíš se sama rozhodnout, zda-li pro Tebe jistota s chlazením vykompenzuje ty mínusy, které G53 v porovnání přináší. Váhu ani výdrž bych ve Tvém případě až tolik neřešil, přeci jen ho budeš používat na účely, na které je stavěn a tam tyto vlastnosti nejsou prioritní a nějak se s nimi počítá. Výkon sice je slabší, ale zase ne nějak zásadně, pouze GK v Lenovu má o takových 20% navrch. Zahraješ si však solidně na obou, toho bych se nebál."

"V testech jsem viděl hodnoty max. lehce převyšující 40°C, na což je HDD v notebooku stavěn a není to nic neobvyklého. Zvláštní, jak každý tvrdí něco jiného, já vycházím z teplot ve třech testech a nikde o přehřívání řeč nebyla, což samozřejmě neznamená, že to nemůže nastat. Zřejmě to bude kus od kusu. Každopádně teplota k 60°C je pro HDD vysoká a mohla by již mít negativní dopad na jeho životnost a správnou fci.
Zřídka se stává, že by se uživatelské zkušenosti a testy až tolik rozcházely v tak klíčových údajích. Nevykládám si to jinak než, že to musí být kus od kusu jiné. Uložení HDD není ideální, ale viděl jsem i horší a s chlazením problém nebyl. Záleží tedy, jestli to chceš risknout. RoG má chlazení vyřešené lépe, přeci jen přímé nasměrování nasávaného vzduchu na klíčové komponenty a následný směrovaný odtok značně omezuje zahřívání těch okolních, jakou je třeba právě HDD. Kdyby Lenovo v jiných směrech nenabízel takový náskok, ať už v ozvučení, mírně lepším CPU a hlavně GK, zřejmě bych od něho dal ruce pryč, ale takhle to budu muset nechat na Tobě. Sám bych měl dilema, který zvolit. Přeci jen, dle názorů ostatních, to bude risk.
Musíš se sama rozhodnout, zda-li pro Tebe jistota s chlazením vykompenzuje ty mínusy, které G53 v porovnání přináší. Váhu ani výdrž bych ve Tvém případě až tolik neřešil, přeci jen ho budeš používat na účely, na které je stavěn a tam tyto vlastnosti nejsou prioritní a nějak se s nimi počítá. Výkon sice je slabší, ale zase ne nějak zásadně, pouze GK v Lenovu má o takových 20% navrch. Zahraješ si však solidně na obou, toho bych se nebál."
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
Dekuji, ale rozdil mezi uzivatelkou unchained a mnou je v tom, ze ona hleda notebook na hry a prakticky o nic jineho ji nejde, kdezto ja jsem trochu narocnejsi, protoze v rijnu nastupuju na vysokou skolu a pocitam stim ze obcas budu notebook tahat sebou takze pro me je dulezita i mobilita a vaha. Ale taky hraju hry a proto bude pro me asi lenovo lepsi co? :) i vzhledove mi lenovo bere dech. Jeste jeden dotaz, mozna trochu hloupy, ty nalepky na predni strane notebooku jsou nutne?
nikdy se mi to nelibilo a nejradsi bych je pak sundal..

► Zobrazit spoiler

A o ten disk se pri tech teplotach vazne bojim, to se priznam, proto jsem zvolila opet ASUS... I tak je to totiz lepsi, nez sebou do prace vlacet stolak...

Tak to nejsou pro me vubec dobre zpravy :( byl jsem uz rozhodnuty a ted mam zase dilema. Opravdu uz se potrebuju rozhodnout. Nepomuze treba chladici podlozka? nebo neco sakra? :(
► Zobrazit spoiler
Ale jo, resila jsem to s nekolika kamarady "ajtaky" a verdikt byl vicemene takovy: Bud Asus, nebo Lenovo s chladici podlozkou, vyber je na tobe... Chybu neudelas ani s jednim, jen to Lenovo chce pomoc s chlazenim, protoze HDD na takovych teplotach neni ok ani trochu.
A vzhledem k tomu, ze mne vazne nejde o mobilitu, ale vyslovene o hry, vybrala jsem Asus.
Protoze jestli mam tahat "neskladnou kravu, ktera dobre chladi" nebo skladnejsi Lenovo+chladici podlozku, tak na tom tak nesejde. Navic to Lenovo je Idea Pad, s cimz nema moje okoli dobre zkusenosti. Byt to Think Pad, nepremyslim ani chvili, ale takhle...
A vzhledem k tomu, ze mne vazne nejde o mobilitu, ale vyslovene o hry, vybrala jsem Asus.
Protoze jestli mam tahat "neskladnou kravu, ktera dobre chladi" nebo skladnejsi Lenovo+chladici podlozku, tak na tom tak nesejde. Navic to Lenovo je Idea Pad, s cimz nema moje okoli dobre zkusenosti. Byt to Think Pad, nepremyslim ani chvili, ale takhle...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2640
-
od Fargotroniac
Zobrazit poslední příspěvek
22 lis 2024 10:55
-
- 3
- 3484
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2242
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”