Po dlouhé době zas kupuji nové PC. Vytvořil jsem si již návrh, neboť se v tom, dle mého názoru, za ta léta vyznám pěkně. Vždy je však lepší koupi prodiskutovat s ostatními PC maniaky.

Celá sestava včetně periférií by se měla cenově vejít do 40 tisíc Kč (přesah max. 1k). Do této ceny by se měl vejít i monitor a reproduktory. PC budu používat převážně na práci (internet - weby a fóra), ale velmi rád si zahraji graficky náročné hry (Zaklínač 2, brzy další díl,...) na plné detaily.
Chci jej kupovat na czc.cz, neboť je u nás v Plzni, má celkem dobré ceny a jako bonus mi jej zdarma sestaví. Nyní již k samotné konfiguraci...
Základní deska: GIGABYTE GA-X79-UD3 - Intel X79 - Kvalitní deska vhodná pro herní využití.
Procesor: Intel Core i7-3820 - Zde není co řešit. O AMD nemá cenu vůbec diskutovat a i7-3820 je v podstatě nejvýkonnější běžně dostupný čtyřjádrový procesor.
Chladič na procesor: Scythe SCMG-3100 Mugen 3 Rev.B - Kvalitní chladič, jenž procesor v pohodě ukočíruje.
Grafická karta: Sapphire HD 7950 Vapor-X OC 3GB DDR5 - Jednodušše krása. Mnohem výkonnější než konkurence a za tu cenu... Tato edice několikanásobně označena jako karta roku.
Operační paměť: Kingston HyperX Blu Red 16GB (2x8GB) DDR3 1600 XMP - Kvalitních 16GB. Zde ještě možná zauvažuji nad RAMkami s lepším časováním (CL7,....).
SSD Disk: Crucial m4 128GB - Uživateli vychvalovaný SSD disk za příjemnou cenu. Dostatečná kapacita pro operační systém a pár důležitých programů. Ostatní putuje na pevný disk.
Pevný disk (HDD): Seagate Barracuda 2TB - Klasický, rychlý pevný disk. Možná jej vynechám a zapojím svůj 500GB. Mám ještě 2TB v MMC, kam přesouvám mj. instalačky her a programů a ušetřil bych 2,5k. Uvidíme.
Optická mechanika: Sony Optiarc AD-7283S Normální, bohatě postačující CD/DVD mechanika.
Skříň: CoolerMaster Centurion 5 II - Levná, ale kvalitní skříň střední velikosti od CoolerMaster.
Zdroj: Fortron Black Power 550W - Výkonný zdroj s mnoha certifikacemi, který sestavu v pohodě utáhne.
Zvuková karta: Asus Xonar DX/XD Retail - Cenově zajímavá 8mi kanálová zvukovka.
Cena sestavy: 31576Kč
Monitor: LG Flatron IPS235P-BN či Philips Brilliance 235PQ2EB - Oba kvalitní 23" LCD monitory, které se vejdou do cenové relace pod 5k. Možná popřemýšlím nad 22" - levnější a pro mě postačující.
Reproduktory: Genius SW-HF 5.1 6000 Dark Wood - Překrásná dřevěná šestikanálová sestava SW-HF 5.1. Dle ohlasů paráda.
Cena příslušenství: 6848Kč až 7621Kč
Celková cena: 38424Kč až 39197Kč
Uvítám vaše názory, rady, tipy, postřehy a kritiku. Předem díky.