Nové herní PC - viz téma

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dotazník
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Nové herní PC - viz téma

Příspěvekod Dotazník » 18 zář 2012 21:19

Zdravím. :smile:

Po dlouhé době zas kupuji nové PC. Vytvořil jsem si již návrh, neboť se v tom, dle mého názoru, za ta léta vyznám pěkně. Vždy je však lepší koupi prodiskutovat s ostatními PC maniaky. :D

Celá sestava včetně periférií by se měla cenově vejít do 40 tisíc Kč (přesah max. 1k). Do této ceny by se měl vejít i monitor a reproduktory. PC budu používat převážně na práci (internet - weby a fóra), ale velmi rád si zahraji graficky náročné hry (Zaklínač 2, brzy další díl,...) na plné detaily.

Chci jej kupovat na czc.cz, neboť je u nás v Plzni, má celkem dobré ceny a jako bonus mi jej zdarma sestaví. Nyní již k samotné konfiguraci...

Základní deska: GIGABYTE GA-X79-UD3 - Intel X79 - Kvalitní deska vhodná pro herní využití.
Procesor: Intel Core i7-3820 - Zde není co řešit. O AMD nemá cenu vůbec diskutovat a i7-3820 je v podstatě nejvýkonnější běžně dostupný čtyřjádrový procesor.
Chladič na procesor: Scythe SCMG-3100 Mugen 3 Rev.B - Kvalitní chladič, jenž procesor v pohodě ukočíruje.
Grafická karta: Sapphire HD 7950 Vapor-X OC 3GB DDR5 - Jednodušše krása. Mnohem výkonnější než konkurence a za tu cenu... Tato edice několikanásobně označena jako karta roku.
Operační paměť: Kingston HyperX Blu Red 16GB (2x8GB) DDR3 1600 XMP - Kvalitních 16GB. Zde ještě možná zauvažuji nad RAMkami s lepším časováním (CL7,....).
SSD Disk: Crucial m4 128GB - Uživateli vychvalovaný SSD disk za příjemnou cenu. Dostatečná kapacita pro operační systém a pár důležitých programů. Ostatní putuje na pevný disk.
Pevný disk (HDD): Seagate Barracuda 2TB - Klasický, rychlý pevný disk. Možná jej vynechám a zapojím svůj 500GB. Mám ještě 2TB v MMC, kam přesouvám mj. instalačky her a programů a ušetřil bych 2,5k. Uvidíme.
Optická mechanika: Sony Optiarc AD-7283S Normální, bohatě postačující CD/DVD mechanika.
Skříň: CoolerMaster Centurion 5 II - Levná, ale kvalitní skříň střední velikosti od CoolerMaster.
Zdroj: Fortron Black Power 550W - Výkonný zdroj s mnoha certifikacemi, který sestavu v pohodě utáhne.
Zvuková karta: Asus Xonar DX/XD Retail - Cenově zajímavá 8mi kanálová zvukovka.
Cena sestavy: 31576Kč

Monitor: LG Flatron IPS235P-BN či Philips Brilliance 235PQ2EB - Oba kvalitní 23" LCD monitory, které se vejdou do cenové relace pod 5k. Možná popřemýšlím nad 22" - levnější a pro mě postačující.
Reproduktory: Genius SW-HF 5.1 6000 Dark Wood - Překrásná dřevěná šestikanálová sestava SW-HF 5.1. Dle ohlasů paráda.
Cena příslušenství: 6848Kč až 7621Kč

Celková cena: 38424Kč až 39197Kč

Uvítám vaše názory, rady, tipy, postřehy a kritiku. Předem díky. :smile:

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Nové herní PC - viz téma

Příspěvekod Spyke » 18 zář 2012 21:29

Jako hezky sis s tím vyhrál, ty barvičky a komentáře, to se ti musí nechat. Přesto mi to celé přijde jako vyhazování peněz za něco, co nevyužiješ. Dle mě jsi obyčejný uživatel, který si rád zahraje a hledáš tedy herní Pc do 40k. A v tom případě tedy nechápu, proč volíš socket 2011, když ty desky jsou hrozně drahé a ty to ani nevyužiješ. i7 budiž, jsou na to peníze, tak proč ne. Ale chladič za 1k, když nebudeš taktovat? 16GB RAM je též fajn, ale ty to při prolézání internetu využiješ? Přidat by si měl především na grafice, tu si myslím, že jako jednu z mála komponent v Pc oceníš. Zdroj též žádná sláva a bednu k Pc za 40k bych si představoval jinak. Zvukovku využiješ, že do ní vrážíš téměř 2k? SSD je v pohodě, ale lze vzít lepší. A na které planetě jsou Geniusy 6000 parádní? Jako poslední snad monitor, IPS není na hry zrovna to nejlepší, po čem si mohl sáhnout.. :?
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Dotazník
nováček
Stav:

Příspěvekod Dotazník » 18 zář 2012 21:44

Díky za rychlou reakci.

Ty barvičky jsem si dělal na své fórum, kam se to vizuální zpracování hodí trochu více. Co se her týče, hraji evropskou ligu, takže tam to bude trochu přednější. Jde mi hlavně o menší rezervu do blízké budoucnosti.

Základovka mi nepřijde moc drahá, navíc neomezuje procesor a lze ji použít i později. 16GB není kdovíjak moc... stačilo by i 8GB, ale to bych při té nízké ceně moc neřešil. Mnoho aktivit zde nenapíši, neboť jde o věci, které si raději nechám pro sebe.

Nejsem si moc jist, co bych měl přidávat na grafické kartě. Je to jedna z nejvýkonnějších grafik (v rámci mezí), která se za tu cenu vyplatí o hodně více, než konkurence. Připlatil bych si max. za 7970, SLI již nemá, vzhledem k malému nárustu výkonu, cenu. Navíc bych to na 1920x1200 ani nevyužil. Zdroj to utáhne v pohodě a zrovna tento Fortron má dobré certifikace.

Bedna mi stačí. Nač si připlácet?

Zvukovku využiji, na zvuku mi hodně záleží. Co se Geniusu týče, nemohu hovořit z osobních zkušeností. Co jsem se však dočetl, tak to tak vypadá. Právě u monitoru a reproduktorů bych potřeboval poradit nejvíce.

Jaké SSD navrhuješ? Hledal jsem kompromis mezi cenou a výkonem.

Layo
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Layo » 18 zář 2012 21:57

Deska - Zbytečnost, určitě si myslíš, že potřebuješ to nejnovější a nejdražší pro nejlepší výkon. 1155 bohatě stačí
CPU - další přehnanost, hraješ hry a koukáš na internet, takový i5-3570 ti to zvládne krásně. Renderování ani nic jiného si nezmínil, takže to zdaleka nevyužiješ
Chladič - Jestli chceš mít chladič, stačí nějaký levnější jelikož taktovat očividně nehodláš
Karta - Dobrá volba, kdyžtak bych připlatil za 7970
Ram - očividně na to máš, tak proč ne
SSD - radší OCZ Vertex 4 nebo Kingston 3k
HDD - nejde nic namítnout
Mechanika - k nějakým deskám dávají i mechaniku zadarmo
Skříň - připlatil bych si za Corsair 300R/400R
Zdroj - Radši Seasonic 620W
Zvukovka - nemám co říct, nevyznám se
Monitor - ušetříme-li někde nahoře, vzal bych 120hz monitor
Repro - Jsou to vlastně repráčky za 1k s větším výkonem, bytelnější a mají dálkový ovladač, ke zlepšení kvality zvuku nedochází, snad to dožene zvukovka
GIGABYTE Z68XP-UD3| Intel Core i5-3570K @ 4,3Ghz + 212+EVO | HD 7950 FLEX 3GB GDDR5 1200/1650 | GEIL RAM DDR3 8GB(2x4GB) 2133Mhz | SEASONIC S12II-520W | Corsair 300R | OCZ Vertex 4 - 128GB | WD Green 2TB | Dell UltraSharp U2713HM - 27' 1440p
Macbook Pro 15'' Retina 2.0/16/256

Dotazník
nováček
Stav:

Příspěvekod Dotazník » 18 zář 2012 22:08

Super, díky. :smile:

Nemyslím, že musím mít to nejdražší. Jak jsem již psal, jde mi hlavně o rezervu. S tím procesorem máš asi pravdu,... Chladič tedy pořídím nějaký levnější. Nevím, jestli má cenu připlácet ty cca 2k za 7970, když budu hrát na rozlišení 1920x1200... využiji to? Ta edice Vapor-X je myslím postačující...

V RAM je rozdíl pár stovek... spíš jsem myslel, že vezmu nějaké s lepším časováním (CL7). SSD bych vzal asi Vertex, také jsem nad ním přemýšlel. Mohl bys specifikovat ten zdroj? Vím, že dříve byl velmi kvalitní S12II... nevím, jak je to nyní. A v čem je lepší ta skříň?

Za monitor bych nechtěl dát více jak 5k. Repráčky tedy také vyberu jiné.

Layo
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Layo » 18 zář 2012 22:36

S12II by klidně postačil, tenhle má modulární kabely. http://www.czc.cz/seasonic-m12ii-620-620w/77959/produkt
Cpu vyměň celý, jestli se cítíš ohrožen do budoucna, vezmi http://www.czc.cz/intel-core-i5-3570k/107646/produkt a potom se ho nauč přetaktovat nebo si někomu řekni, ale to zvládne i opice. Případně jen i5-3570.
7970 nevyužiješ, 7950 je plně dostačující, hlavně při 2 a více monitorech si dá Nvidii k snídani. Časování u ramek bych nějak neřešil.
Ta co si si vybral ty se zoufale snaží zaujmout LED větráčkem. 300R je hezčí, kvalitnější, je tam víc místa a má to hezky vyřešený HDD sloty (sám jsem tam bohužel HDD nacpal opačně a zničil si jeden "šuplík") a i nabarvená uvnitř, má i víc slotů pro větráčky, tlačítka nahoře, prachový filtr pod zdrojem a v předním panelu, který se dá pohodlně odendat. Sám jí mám a nenašel sem jedinou chybu.
GIGABYTE Z68XP-UD3| Intel Core i5-3570K @ 4,3Ghz + 212+EVO | HD 7950 FLEX 3GB GDDR5 1200/1650 | GEIL RAM DDR3 8GB(2x4GB) 2133Mhz | SEASONIC S12II-520W | Corsair 300R | OCZ Vertex 4 - 128GB | WD Green 2TB | Dell UltraSharp U2713HM - 27' 1440p
Macbook Pro 15'' Retina 2.0/16/256

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 18 zář 2012 22:39

Na tomto základu bych stavěl
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 45011KXK01
Pokud neplánuješ zběsilosti v CAD nebo netestuješ virtuální stroje, socket 2011 neuživíš. Tu bych dal do kompu za 50k a výš.
Neprozradil si, na co se v lize specializuješ, tak si grafiku zvol dle sebe.
Kdyby náhodou kapacita CPU nestačila, popoženeš ho výš. Ale nemyslím, že to bude třeba :wink:

//Fortron je EC i přes X nálepek Bronze, Silver, Gold :roll:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Dotazník
nováček
Stav:

Příspěvekod Dotazník » 19 zář 2012 08:52

Ta základovka a procesor, kterou navrhuje d1amond mi vyjde dráže než ta má s i7-3820... Pokud vím, je to slabší model (je možné, že po přetaktu to bude jinak). Nehledě na to, že ty desky už moc upgradovatelné nebudou, neb jsou staré a nebudou kompatibilní. A chladič procesoru téměř za 2k... Taktovat rozhodně hodlám.
Jako skříň navrhuji Fractal Design R3 či již zmíněný BitFenix Ghost.
Grafiku si ponechám 7950 (edice Vapor-X), jelikož neplánuji tři monitory, apod... V mém rozlišení to krásně postačí.

XXXP4HT
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod XXXP4HT » 19 zář 2012 14:28

Áno Doska a CPU spolu vyjdu drahšie,no ty chceš taktovať a na to je omnho lepšia kombinácia od diamonda.A taktovať 3820? Vykonovo je nad 3770K minimálne a nieje odomknutá tak si zataktuješ minimálne.Tak či onak ani 2011 bude upgradenuťelný len do Ivy Bridge-E a tie budú stáť cez 10K len CPU.Intel buďe mať teraz nový soket pre Haswell,takže ti buďe 2011 tak isto k......
Pokiaľ to myslíš s tatkovaním vážne zober zostavu čo navrhuje diamond.

Dotazník
nováček
Stav:

Příspěvekod Dotazník » 19 zář 2012 15:02

Dobrá, procesor vezmu slabší. Co říkáte na toto?

MSI Z77A-G45 + i5-3570K + Gelid Tranquillo rev.2

XXXP4HT
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod XXXP4HT » 19 zář 2012 15:49

No pokiaľ máš peniaze,nieje problém ani tá i7 3770K.Avšak na tvoje požiadavky je naozaj výhodnejšie zobrať i5-3570K,dosku radšej G55,Gelid Je dobrý a na takých 4.2GHz buďe stačiť myslím(ak nie,opravťe ma) a ktomu ti buďe stačiť aj taká HD7870,ale nebolo by odveci zobrať GTX680 LIGHTING alebo HD7970 LIGHTING od MSi keďže máš taký rozpočet ako máš.

Dotazník
nováček
Stav:

Re: Nové herní PC - viz tém

Příspěvekod Dotazník » 19 zář 2012 16:05

Máš na mysli toto (GD55)?: http://www.czc.cz/msi-z77a-gd55-intel-z ... 33/produkt

Jako procesor si ponechám ten i5-3570K, postačí. Grafika (HD 7950 Vapor-X) asi také postačí - vzhledem k současné krásné ceně nemá cenu slevovat. Na HD7970 by asi peníze stačily (vzhledem k ušetření na základce a procesoru), ale asi to také nemá cenu. Dle mého názoru HD7970 na mém rozlišení nevyužiji... nebo se mýlím?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové herní pc
    od tomassek.32 » 11 pro 2024 01:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    2150
    od tomassek.32 Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2024 00:00
  • Nové herní PC - cca 40000 + nový monitor
    od 7.divize » 22 srp 2024 15:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    3714
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 11:46
  • Nové "herní" PC za co nejméně peněz :)
    od Jirin » 06 kvě 2025 19:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    4378
    od Speedhack Zobrazit poslední příspěvek
    09 kvě 2025 22:58
  • nové PC Příloha(y)
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    19111
    od cemel Zobrazit poslední příspěvek
    30 led 2025 21:02
  • Nové PC Do 40k
    od CzechrAAise » 27 lis 2024 21:12 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    2657
    od CzechrAAise Zobrazit poslední příspěvek
    27 lis 2024 21:12

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”