iPad nebo iPad mini?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

iPad nebo iPad mini?

Příspěvekod Clorky » 16 čer 2013 16:56

Zdravím, prosím o radu s výběrem.
Viděl jsem pár recenzí, nevyznám se v tomhle ohledu, ale vím, že iPad 4 je dražší a má výkonější CPU i GPU část, než Mini.
Bojím se však o aspect ratio a velikost takového krámu :D .
iPad mini je však méně výkonný, ale je menší - více se vleze.

Přikláním se zrovna ku iPadu 4 gen., ale je to těžký výběr. Rozhoduji se mezi 16/32GB Wifi.
Třetí možnost je počkat na iPad 5 gen. nebo iPad Mini 2 gen. (Které mají, z toho co jsem pochopil přijít ke konci roku).

Díky za rady, prosím jen hodnotné. Ne typu 'ber to větší'.

edit: budu to asi mít bez DPH, takže cena je vážně detail.

Reklama
Mr9eee
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: iPad nebo iPad mini?

Příspěvekod Mr9eee » 16 čer 2013 17:13

Půl roku mám iPad 4 16GB super věc, spokojenost maximální, rozměry pohodlné, super výdrž baterky. Akorát teď plánuju že ho prodám a koupím si 64gb nebo 128gb verzi čtyřky a nebo si počkám na iPad 5, co se týče miniho, tam bych počkal na druhou verzi :) iPad doporučuju bez zaváhání, oproti tabletům s Androidem se nedá srovnat...

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 16 čer 2013 17:16

Díky. To mi pomůže :).
Zajímalo by mě, jestli je 16GB omezení? Jak je to s velikostí videa? Točí to FullHD, tak předpokládám, že 10 minutové video musí zabírat už víc jak 1 GB.
Pověděl bys mi o něm ještě něco z vlastní zkušenosti? Co hry? Jailbreaknul sis jej? Co videa na YTB/filmy. Nevadí ti aspect ratio?

edit: má to USB? :D.

Mr9eee
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Mr9eee » 16 čer 2013 17:49

Já dělám hodně do focení, a když už nemám ntb a potřebuju se kouknout přímo na místě na fotku tak použiju čtečku SD karet do lightningu a fotky projedu na výborném Retina displeji na iPadu a s 3" displejem na foťáku je to nesrovnatelné. Používám iPad i ke čtení časopisů a díky 16GB musím časopis přečíst a smáznout protože někdy už to místo dojde. Taky filmy, jeden dva a pak už je plno, k tomu nějakou hru, ty lepší mají přes 1GB. Přiznám se, že 10 minutové video jsem ještě netočil, takže to nemůžu sloužit. Foťák je ale vynikající, fotí lépe než jeden kompakt Coolpix od Nikonu s kterým jsem ho zkoušel porovnávat. Hry zvládá iPad dobře, lagy žádné, většina her je na něm strašně příjemná a přehledná díky velkému displeji. Ale asi z toho nebude takový zážitek jako při hraní na výkoném PC. Displej je kapitola sama o sobě, tam ten pixel nerozeznáš a budeš hledat na netu tapety v takovém rozlišení aby krásně vynikly. Čtení textu oproti iPadu 2 je strašně pohodlný žádné pixely, je to asi o zvyku, ale když jsem si zvyknul na Retinu tak je mi nepříjemné na iPadu 2 ve škole cokoli dělat (máme je ve škole z EU fondu). Do Jailbreaku bych já osobně nešel, vždycky se může něco po.. a i když to nemusí být vina JB tak už ti nikdo iPad nevyreklamuje. Aplikace na iPad nejsou nějak strašně drahé, do 50,- Kč pořídíš většinu a úplně luxusní, plno je jich i ve free verzích aby ses rozhodl, některé jsou i dražší ale dá se najít i levnější alternativa. Pokud je aplikace napsána dobře, tak proč bych musel řešit nějaký JB a autora neocenil koupí aplikace, taky nejdu do obchodu a neukradnu hořčici. Tebe by asi taky štvalo kdyby si pracoval a každý by si nechal od tebe něco udělat a už by ti nezaplatil. Aspect ratio: ne, absolutně mi nic nevadí a vše naprosto v pořádku, nikdy jsem ani nad ničím takovým neuvažoval, rád se dokonce koukám na videa na iPadu na výšku a žádný problém, když se pak jedná o nějaký delší film nebo video tak iPad otočím "na široko" a maximální spokojenost. iPad absence Flashe: Hodně webů už teď nepoužívá technologii flash a když se přece jen najde nějaký tak mám druhý internetový prohlížeč "Puffin" který má v sobě podporu Flash a vše bez problémů :). Výdrž baterky je reálných 10 hodin. V podstatě se mi jej často nepodaří vybít. Nabíjím jej skoro každý večer. Četl jsem na netu, že pro iPad je lepší nabíjet ho klidně i v 80%, důležité je ho dobít do plna a nepodbíjet pod 5-10%. Kupoval jsem ho i se Smart Cover/em a bohužel po půl roce mi magnet vytahal stříbrný lak iPadu, nevím jestli je to jen chyba mojeho kusu nebo ne, ale jde to vidět jen při oddělání Smart Coveru takže to tak neřeším. Jak třeba u 30 pinového konektoru byly nějaké problémy tak u Lighteningu jsem žádné nepocítil, výborná věc je že nemusíš řešit kterou stranou tam konektor strčíš a vstup má kolem sebe kovový oválek takže žádná "viklačka" nehrozí :). Co mě trochu mrzí je, že 4 nemá repráky udělané tak jako mini, má jen jeden na jedné straně když třeba něco poslouchám a sem tam iPad otočím tak mi trochu vadí, že zvuk jde najednou odjinud, ale to je spíš jen tak ofcourse a není to žádný velký problém. To už by mohla mít 5 vyřešené, stále nevím, jestli čekat na 5 nebo ne, každopádně kdyby se nepovedla tak si koupím zase 4 a možná dokonce i levněji :D.
EDIT: USB to má jen pomocí usb adaptéru (viz obrázek) a funguje to pouze na fotky a videa z foťáku. Jinak se dá pamět rozšířit ještě pomocí wifi drive od kingstonu (třeba), ale tahat sebou ještě jednu krabičku, tak radši verzi s větší vestavěnou pamětí.
Přílohy
MD821.jpg
MD821.jpg (8.07 KiB) Zobrazeno 683 x

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 16 čer 2013 18:16

Díky za vyčerpávající odpověď! Vážím si toho. Myslím, že už mám vybráno.
Pokuď má kdokoli ještě co dodat, budu rád.

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 17 čer 2013 20:09

Jen by mě ještě zajímalo - mám v PC film, který chci do iPadu.
Jak na to? Funguje to prý jen přes iTunes, tudíž synchronizace.

Vysvětlíš mi to prosím?

zdenda204
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod zdenda204 » 17 čer 2013 22:43

Není na tom nic těžkého.
Pokud nemáš na iPadu appky které zvládají formáty jako MKV, tak musíš film dát do správného formátu a jen ho dáš do knihovny a sesynchronizuješ.
Pokud máš na iPadu nějakou appku jako AVMedia (nějak tak...), tak jen zobrazíš v iTunes data na iPadu, vybereš záložku Aplikace a dole jsou aplikace s kterými můžeš přesouvat soubory. Tak zvolíš ten AVMedia a nahraješ do něj ten soubor (může být MKV, AVI, MP4, prostě cokoliv).
------------------------------
Taky bych šel do čtyřky. K velikosti, záleží co tam budeš dělat. Ale mám 16GB a je to peklo... Dělím se s ním se sestrou, takže her docela hodně a 16GB je prostě strašně málo. Příště alespoň 32GB.

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 18 čer 2013 14:22

Díky. Nakonec tedy beru 32GB s WIFI. V Anglii za 369 liber (11 100 KČ).

zdenda204
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod zdenda204 » 18 čer 2013 15:02

Wow, krása, jak by se to dalo sehnat?
Popřípadě bych poprosil o odkaz :)
A jaké jsou rozdíly oproti tomu, že bych to koupil u nás?
Reklamace by byla asi náročnější, že?
Je to normálně nový originál od Applu?

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 18 čer 2013 15:08

http://www.discountemporiumltd.co.uk/in ... cts_id=307
S poštovným nevím jak to vyjde. Já do Anglie zavítám začátkem prázdnin, a budu kupovat s poštovným tam.
Podle recenzí je to OK obchod, ale musím se o tom ještě přesvědčit více. V ČR stojí ten samý asi kolem 15k.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mini PC do 25 000,-
    od salex36980 » 29 pro 2024 19:33 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    12
    2735
    od salex36980 Zobrazit poslední příspěvek
    31 pro 2024 12:50
  • Mac Mini M4 dva monitory
    od nakatomi » 28 led 2025 18:16 » v Vše ostatní (hw)
    1
    2509
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 19:08
  • Mini pc pro sestru Lenovo ThinkCentre M75q Gen 5
    od p3v4x » 08 pro 2024 20:13 » v Problémy s hardwarem
    5
    2298
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    11 pro 2024 22:47

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”