Příspěvekod maxik27 » 03 říj 2013 15:51
Tak jsem to udělal takto:
Zkus se inspirovat mnou je to sice posilane pro kolegu odsud, ale když bys chtěl něco s cenovou relací 10tisíc tak bys mohl vzít tohle. 2 takové jsem již stavěl 3lidem a bez problémů jim šlapu pár týdnů.
CPU: AMD FX 6300 TC až 4100MHz na hry velice vhodné GK: HD 7770 VAPOR-X OC všechny hry bys měl rozjet plynule HDD: 1TB od Seagatu 7200.14 doma mám dva takové a jsou velice tiché. ZDROJ: 450W od Corsairu by měl s velkou rezervou stačit MoBo: MSI 760GA-P43 (FX) má již SATA III 6Gb/s a USB ve verzi 3.0 takže po stránce portů a chipové sady se jedná o docela dobrou desku. RAM: 2x2GB čili pro windows a hry by ti mělo 4GB RAM dostačovat.
Všechno tohle tě vyjde na 10 524,- Kč na vánoce to ještě možná o trochu zlevní tak byses měl dostat na těch 10tisíc.
Přikládám screen z košíku.
Můj názor je, že takový PC by ti měl vystačit ještě na 2 až 3roky hlavně si myslím, že FX 6300 je dobrá volba. PC bys měl o pár procent rychlejší jak ten Martinuv.
Intel sestava:
CPU: Intel i3 3240 na 3.4GHz by měl na většinu her stačit. Není to žádný lamač rekordů, ale v této cenové relaci nemůžeš stavět na povedené i5. I tak si myslím dle testů, že i3 3240 není špatná volba.
RAM: to samé jako u AMD platformy 2x2GB čili 4GB by ti měli stačit není problém pak dokoupit další RAM vzal jsem ti desky se 4DIMM sloty abys mohl v budoucnu PC rozšiřovat.
ZDROJ: To samé co předtím 450W zdroj s 80% účiností a 100tisíc hodinovou životností. Jedná se o celkem dobrý zdroj za dobrou cenu. Sám mam podmodel v jednom PC a žádný problém.
Grafika: To samé jako předtím SAPPHIRE HD 7770 VAPOR-X OC jedná se již o přetaktovanou grafiku se kterou sio zahraješ v pohodě hry i v plném HD rozlišení. Ne neptej se mně na jinou grafiku v této cenové relaci nemůžeš moc měnit grafiku.
MoBo: GIGABYTE Z68AP-D3 obsahuje Z68 chipset a vše co potřebuješ SATA III 6GB/s USB 3.0 jedná se o celkem dobrou desku za přijatelné peníze v této kategorii. Chtěl jsem spíše vzít od ASUS, ale cenová nabídka od této společnosti pro LGA 1155 je docela drahá a pak bychom se dostávali na částku 11 až 12tisíc tak jsem zvolil MoBo od Gigabitu, ale jinak je to v pořádku. Možnosti rozšiřování do budoucna máš jak další grafiku, ram, tak hdd, ex hdd do USB 3.0 nebo další SSD do SATA III 6GB/s cokoliv koupíš za rok bude kompatibilní a půjde ti to tam v plné rychlosti. SB je dobrá volba od Intelu.
HDD: Jsem musel vzít o polovinu menší 500GB od stejného výrobce Seagate 7200.12 jedná se o starší modelové označení, ale i tak se jedná stále o dobrou řadu co Seagate vyrobil. Je sice pravda, že v minulosti udělal celou špatnou sérii, ale 7200.12 je dobrá a nelekni se velikosti disku je menší než klasický disk. Rychlosti jsou podobné jako u konkurenční WD, ale Seagate se poslední roky zaměřuje hlavně na tichý chod.
Tahle sestava tě vyjde na: 10 343,- Kč a vzal jsem takové komponenty se kterýma máš možnost co nejdéle vydržet. Je jedno co koupíš rozdíli ve výkonu obou sestav jsou markatní. A není to tak, že koupíš, sestavíš, nainstaluješ windows a tím to končí. Když budeš chtít rozšířit počítač tak to půjde! Takže cokoliv budeš chtít navýšit tak ti GARANTUJU, že to PŮJDE!
Jinak nemá cenu uvažovat o Haswellu je drahý a v této cenové relaci na něj nedosáhneš.
Cokoliv pod 8000,- Kč je shit a nemáš možnost rozšiřování a PC bude pomalí. Takže jsem ti napsal nejlepší možnosti a je jen na tobě co uděláš.
Kdybys chtěl pořádné herní dělo s i5 na haswellu nebo na sandy bridge tak bys potřeboval tak 16 až 18tisíc a kdybys chtěl ULN tak aspon 20 24tisíc.