X: Máš šanci tu souvislost najít a obhájit.
O otáčky vůbec nejde, protože kdyby jsi něco o konstrukci ventilátorů věděl, tak určujícím prvkem jsou unášivé a relativní rychlosti, kterým se říká úhel lopatek a které společně s jejich vhodnou konstrukcí tvarují průtok. To vlastně znamená, že dvě rozdílné kontrukce při stejných otáčkách chladí naprosto odlišně a nezáleží ani tak na tom, kolik toho stihnou nafoukat, ale jak, kam a s jakým statickým tlakem. Možná právě to je důvodem, proč se k 120mm chladiči např.: Noctua NH-U12S nepoužívá ventilátor NF-S12A ULN/PWM, nýbrž NF-F12 PWM s lopatkami pro tvarování proudění. Laicky řečeno, NF-F12 PWM fouká s dostatečným tlakem do omezeného prostoru přes plochu (žebra) chaldiče s minimálním rozptylem, kdežto NF-S12ULN/PWM to bude prolézat všude možně s mizivým účinkem. Aby toho dosáhala, bude muse rapidně navýšit otáčky a co bude dělat větší hluk? NF-S12ULN/PWM s 1000 otáček/min, nebo NF-F12 PWM s 300 otáček/min. ... protože to jsou hodnoty, které bude potřebovat ta S12 cokoliv.
Neuhybám a nesnáším nepravdy, obzvláště z pozic hvězdiček a barviček, které mívají tendence brát tazatelé příliš vážně. Těším se na tvou odpověď.
Rada s výběrem tichého větráčku
Re: Rada s výběrem tichého větráčku
Naposledy upravil(a) Genome dne 26 črc 2016 15:47, celkem upraveno 1 x.
Genome: zbytečně tu zapleveluješ téma. Když tedy chceš dokázat, že nejsi demagog, tak vysvětli, proč když jsem jednoznačně napsal vlastnosti Noctui (jen se podívej, že jsem se nevyjadřoval ke konkrétnímu typu!) jsi to vztáhl na jeden typ???
P.S.: barvy v mém podpisu mají zcela konkrétní význam, zasvěcený vědí a chytřejší poznají z titulku podpisu, evidentně nepatříš ani do jedné skupiny ...
P.S.: barvy v mém podpisu mají zcela konkrétní význam, zasvěcený vědí a chytřejší poznají z titulku podpisu, evidentně nepatříš ani do jedné skupiny ...
Narthelianail píše:vuLva píše:Nenapadlo te si nastavit spousteni Speedfanu po startu Windows aby si to nemusel porad dokola nastavovat?
Jinak delej tak, jak pise Genome.
Jo, napadlo :) Dokonce tam mám uložené nastavení, jenže vždy při zapnutí speedfanu se místo mých vysněných 30% nastaví 38%(zdá se to jako nic, ale ventilátor má rázem 1300 otáček). Počítač nevypínám, dávám ho do režimu spánku, takže by si jeden řekl že takhle to bude v poho, ale není. I po probuzení se nastavení změní na 38%. Zkoušel jsem i utilitu přímo od Gigabytu, ale věřte, nebo ne - je to s ní horší než se speedfanem.Adys301 píše:PWM si můžeš nastavit na základní desce, Speedfan nepotřebuješ.
Kde?Speda píše:Ahoj, co máš za chladič?. Včera sem kupoval 5 větráku https://www.czc.cz/noctua-nf-a15-pwm/119870/produkt je to 140 mm ale má uchycení na 120 mm ventilátor. Mám ho i na Noctua chladiči a max spokojenost jde vidět že za ty peníze je to opravdu kvalita
Píšu to hned na začátku - Zalman CNPS20LQ
Se omlouvám četl sem to na mobilu . Kup noctua jsou tiché a kvalitní
Case: Fractal Define R5 4x fan Noctua Redux.
Cpu: AMD Ryzen 5 2600
Psu: EVGA SuperNOVA 750 G2 750W
Gpu: MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X
Ram: Corsair DDR4 3600MHz CL16
MB: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
Cpu: AMD Ryzen 5 2600
Psu: EVGA SuperNOVA 750 G2 750W
Gpu: MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X
Ram: Corsair DDR4 3600MHz CL16
MB: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
X:
Proč bych měl cokoliv zaplevelovat? To si pleteš pojmy, protože když přihlédnu k atuální snaze se z toho vykroutit, tak jsi napsal samé hlouposti. Asi v tomto duchu "je jasné, že bys měl nějaký ventilátor možná koupit". Namísto toho jsem odpovědl zcela konkrétně na konkrétní dotaz, navrhl řešení s podporou argumentů a vysvětlil způsob regulace. Pokud tedy přijmu názor, v tom případě se ptám, proč jsi vůbec odpověděl a v těch další šířís nepravdy (např.: otáčky). Naněštěstí i rozsah otáček jsi neřekl tak jednoznačně, jak si namlouváš, protože NF-S12A ULN umí kledsnou k kranici 90 - 120 otáček za minutu (dle desky a kusu). Kdo je tím Heracleum mantegazzianum ... když nevíš, raději nic nepiš a neuváděj v omyl ostatní.
Jak mám rozumět myšlenkám zoufalce v koncích, který právě přišel o svou auru? Kdo mluvil o podpisu? Například Martab - dvojbarevný a vážený člen HW teamu, moderátor a když si náhodou zavítám a čtu nějaký nesmysl, tak se do něj bez zábran pustím. A mám nějak pocit, že Tvůrce článků, HW Spec, .... by mělo znamenat něco v tom smyslu, že se v oboru vyznají alespoň nadprůměrně. No jak se nejednou ukázalo, tak to není tak úplně pravda, ale tazatelé jejich, často mylné, odpovědi upřednostní. Nechal bych to být, jen vysvětlil, ale protože už s tebou zkušenost mám (právě tech chatrný pokus se SSD), nemám nejmenší důvod to nechat být. Naopak, jestli tohle píšeš i jako ten "tvůrce", tak jsi jen škodná. Klidně si to ber osobně, je mi to úplně jedno. Existují jen fatka a nic jiného.
Narthelianail: To máš jen špatně nastavený SpeedFan, protože GigaByte 970A-DS3P s přehledem zvládne regulovat C state, ale také Idle a ventilátor při požadované teplotě úplně zastavit. Při správnem nastavení a natažení do paměti musí SF opět oživit. Teoreticky by mohl být problém s Windows 10 (nekompatibilita se SF byla zaznamenána několikrát), avšak deska i W7 + SF, nebo Linux + lm-sensors tento způsob umožnují. Jediný bug se váže k SYSFAN2 (IT8728).
Proč bych měl cokoliv zaplevelovat? To si pleteš pojmy, protože když přihlédnu k atuální snaze se z toho vykroutit, tak jsi napsal samé hlouposti. Asi v tomto duchu "je jasné, že bys měl nějaký ventilátor možná koupit". Namísto toho jsem odpovědl zcela konkrétně na konkrétní dotaz, navrhl řešení s podporou argumentů a vysvětlil způsob regulace. Pokud tedy přijmu názor, v tom případě se ptám, proč jsi vůbec odpověděl a v těch další šířís nepravdy (např.: otáčky). Naněštěstí i rozsah otáček jsi neřekl tak jednoznačně, jak si namlouváš, protože NF-S12A ULN umí kledsnou k kranici 90 - 120 otáček za minutu (dle desky a kusu). Kdo je tím Heracleum mantegazzianum ... když nevíš, raději nic nepiš a neuváděj v omyl ostatní.
Jak mám rozumět myšlenkám zoufalce v koncích, který právě přišel o svou auru? Kdo mluvil o podpisu? Například Martab - dvojbarevný a vážený člen HW teamu, moderátor a když si náhodou zavítám a čtu nějaký nesmysl, tak se do něj bez zábran pustím. A mám nějak pocit, že Tvůrce článků, HW Spec, .... by mělo znamenat něco v tom smyslu, že se v oboru vyznají alespoň nadprůměrně. No jak se nejednou ukázalo, tak to není tak úplně pravda, ale tazatelé jejich, často mylné, odpovědi upřednostní. Nechal bych to být, jen vysvětlil, ale protože už s tebou zkušenost mám (právě tech chatrný pokus se SSD), nemám nejmenší důvod to nechat být. Naopak, jestli tohle píšeš i jako ten "tvůrce", tak jsi jen škodná. Klidně si to ber osobně, je mi to úplně jedno. Existují jen fatka a nic jiného.
Narthelianail: To máš jen špatně nastavený SpeedFan, protože GigaByte 970A-DS3P s přehledem zvládne regulovat C state, ale také Idle a ventilátor při požadované teplotě úplně zastavit. Při správnem nastavení a natažení do paměti musí SF opět oživit. Teoreticky by mohl být problém s Windows 10 (nekompatibilita se SF byla zaznamenána několikrát), avšak deska i W7 + SF, nebo Linux + lm-sensors tento způsob umožnují. Jediný bug se váže k SYSFAN2 (IT8728).
X píše:Když tedy chceš dokázat, že nejsi demagog, tak vysvětli, proč když jsem jednoznačně napsal vlastnosti Noctui (jen se podívej, že jsem se nevyjadřoval ke konkrétnímu typu!) jsi to vztáhl na jeden typ???
Odpověz jasně na konkrétní otázku a nevytáčej se!!! Tím že se tu chceš hádat nejsi ani schopen rozpoznat, že tu svými demagogickými výlevy zapleveluješ téma, stejně tyto nadbytečné příspěvky budou smazáni! Nadhodíš otázku barev a pak se ohrazuješ, prostě jedna demagogie za druhou!!!
P.S.: dáváš nám všem zcela jasně najevo, že tě rozčiluje když je tu někdo déle, má více hvězdiček, barviček nebo je tvůrce. Zatímco já se snažím něco smysluplného dělat, ty se sem chodíš jen hádat

X píše:P.S.: dáváš nám všem zcela jasně najevo, že tě rozčiluje když je tu někdo déle, má více hvězdiček, barviček nebo je tvůrce. Zatímco já se snažím něco smysluplného dělat, ty se sem chodíš jen hádatJsi zcela ubohá existence!
Sry, ale na tohle musím reagovat. Genome je člověk, kterému je úplně jedno kdo tady má jakej rank, a jak je na fóru dlouho. Nemá za potřebí tady někoho přesvědčovat o svojí pravdě. Píše jen holý fakta a jak se věci mají. Sám mohu potvrdit, že ví o čem mluví, stačí se podívat na jeho příspěvky. Záleží na každým jak si to přebere.
richchie: Nemusíš se snažit, správnou radu už dostal a ne jednu.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H
Tak si pořádně přečti jeho příspěvky, je to tam jasně řečeno. Já sám jsem nic takového nevytahoval, takže on sám o tom nepotřeboval mluvit a bránit se. Když na to sám poukazuje dokazuje, že s tím má problém.
- Narthelianail
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak co se chlapci místo dohadování se shodnout na tom co vzít? :) Tahle Noctua https://www.czc.cz/noctua-nf-s12a-uln/124352/produkt jak asi píšeš není dělaná pro chladiče CPU, ale možná tak pro větrání skříně. V případě mého AIO vodníka by však měla mít dostatečný průtok vzduchu přes žebra, když počítám, že stále běží na 100%, ne? Noctua NF-F12 PWM mi v max otáčkách přijde už příliš hlučná. https://www.youtube.com/watch?v=gkoGccjRVSs
Základní deska: MSI B450-A PRO MAX | CPU: AMD Ryzen 7 5800x3d | RAM: DDR4, 2x32GB Kingston HyperX Fury 3200 MHz | Grafická karta: EVGA RTX 3080Ti 12GB | Pevné disky: Seagate Barracuda 1TB ; Samsung 870 EVO 500GB ; ADATA Legend 960 1TB | Operační systém: Windows 11
Pokud tím budeš chladit vodníka tak určitě vezmi PWM verzi, tam potřebuješ statický tlak, který ti ULN moc nevyrobí. A přílišného hluku se tady neboj, bude to možná lehce slyšitelné, ale jde to regulovat :)
Genome píše:NF-F12 PWM
Kazdy ventilator bude slyset, kdyz pojede na maximalni otacky, a je jedno jestli to bude Noctua nebo Arctic.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H
Narthelianail: Ty si vůbec neuvědomuješ absurdnost? V relativně tichém prostředí zvyšuje mikrofon (software) citlivost, vzniká zkreslení a své udělá kompresní deformace použitého kodeku.
X: To chce iniciativu a argumenty. Počkám.
X: To chce iniciativu a argumenty. Počkám.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1932
-
od Ondrejjj
Zobrazit poslední příspěvek
11 pro 2024 11:01
-
- 3
- 3183
-
od PavelKilleR
13 čer 2025 15:10
-
- 3
- 3566
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2273
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-
-
-
[RADA] Základní deska k AMD Ryzen 5 5600
od CyberCodeDroid » 07 pro 2024 17:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 11
- 2979
-
od CyberCodeDroid
08 pro 2024 10:26
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”