Ještě před OC bych chtěl vyřešit přídavné chlazení, první větrák, který je vzadu a je připojen přímo do desky, tak ten jde bez problému regulovat:
Jde to dokonce nastavit i na základě teploty CPU - křivku chlazení, což je super, takže při idle se ani vůbec točit nemusí.
Ale ty 2 chladiče, co jsou nahoře, jsou připojeny do této redukce, kterou mám vzadu na desce:
A ty se točí na maximum pořád těch 1000 RPM, což není zrovna úplně tiché při klidu a nejde to regulovat, ať nastavím co chci, tak to nemá žádný effect, pořád jedou na max. V biosu je vidím pod CHA_FAN3, což souhlasí, protože je do toho připojený ten GND 12V RP PWN, ale regulace prostě nefunguje.
Teď jsem zkusil, protože jsem si všiml, že zleva jsou jen 3 pin konektory, je přepojit na levou stranu. Tak když jsem je teď přepojil doleva, tak už nejedou na 100%, ale tak na 30-60% mým by očko odhadem, protože když jsou v tom 3 pinu, tak je biosu vůbec nevidím, je tam jen N/A, takže tím pádem nejdou ani regulovat... Jako takhle, je to tiché už celkem dost, ale byl bych rád, kdyby ta regulace šla, aby při idle byly off úplně a při zátěži jeli na klidně max. kvůli airflow, aby to odvádělo teplo od GPU.
Věděl by někdo co s tím? Jestli je nějaká možnost přes tohle zprovoznit regulaci? Případně je možnost to nezapojovat do té redukce, ale přímo do desky do CHA_FAN2 a 3 a to by pak mělo fungovat na 100%, ale lepší by bylo, kdyby to šlo zprovoznit přes toto.
---------------------------------------------
Jinak ohledně OC, udělal jsem test - jak to vypadá na default po 30 min. při 100% zatížení - všiml jsem si, že mi FSB jede na 106,37 MHz a né klasicky na 100 MHz. To je kvůli tomu XMP profilu, který je použitý na RAM. Nebylo by lepší to nějak přenastavit před OC? Aby bylo FSB klasicky na 100MHz?
Proto taky RAM jede na 4047MHz místo 4000 a CPU 4361 místo 4300.
CPU při max. zatížení nepřesahuje 55°C, to je hodně nice, napětí je na automaticky na 1,184 V.
Tu je screen:
Bios - RAM: